ABD'de üç önemli isimden Türkiye açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf ve Pentagon Sözcüsü Kirby Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ABD'de üç önemli isimden Türkiye açıklaması
ABD'de üç önemli isimden Türkiye açıklaması
GİRİŞ 13.09.2014 01:22 GÜNCELLEME 13.09.2014 01:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye'nin IŞİD örgütü tarafından oluşturulan istikrarsızlık ve şiddete dair haklı olarak kaygı duyduğunu belirterek IŞİD'e karşı geniş uluslararası koalisyona nasıl katkı sağlayabileceği konusunda Türkiye'de ilgili mercilerle kapsamlı istişareler yaptıklarını söyledi.

TÜRKİYE HAKLI OLARAK KAYGILI

Earnest, günlük basın brifinginde, "Türkiye'nin Cidde Bildirisi'ni imzalamaması"na yönelik bir soru üzerine, "Bu spesifik durumla alakalı olarak her bir ülkenin kendine özgü belirli çıkarları olduğuna" işaret ederek "Şundan şüphe yok ki: bunu Türk yetkililerin hem özel hem de kamuoyuna açıklamalarında görüyoruz, Türk yetkililer IŞİD tarafından yaratılan istikrarsızlık ve şiddete dair haklı olarak kaygı duyuyor. Bunların hepsi Türkiye'nin yanı başında oluyor ve haklı olarak kaygılılar" dedi.

TÜRKİYE'Yİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

ABD Başkanı Barack Obama'nın NATO zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Türkiye ziyaretlerini hatırlatan Earnest, "Dolayısıyla bu (temaslar), Türkiye ile ABD arasında, (Türklerin) daha geniş uluslararası koalisyona nasıl katkı sağlayabilecekleri ve ne rol oynayabilecekleri hakkında kapsamlı istişarelerin sürdüğünün göstergesi" diye konuştu.

Earnest, "Türkiye ile sahip olduğumuz ortaklık ve ittifaktan elbette memnuniyet duyuyoruz ve onların bu tehdide karşı koymak için uluslararası camiaya katılma çabalarını dört gözle bekliyoruz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE KİLİT ROL OYNUYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da "Irak, Suriye ve diğer yerlerde büyük çaplı zorluklarla yüzleşirken, Türkiye ile paylaştığımız ortaklık bilhassa kritik önemde. Türkiye, tüm bölgenin güvenliği ve istikrarının güçlendirilmesinde kilit bir rol oynuyor ve bu hedeflerin takibi yolunda her gün birlikte çalışıyoruz" dedi.

BU KONUDAKİ AÇIKLAMAYI TÜRKİYE'YE BIRAKIYORUZ

Türkiye ile terörle mücadele alanındaki yakın ilişkilerinin IŞİD'le mücadele ettikleri şu anki durumun da öncesine dayandığına dikkati çeken Harf, "Kerry'nin Ankara'dayken, Türkiye'nin (IŞİD'e karşı) koalisyona bağlılığı hakkında yeni bir güvence alıp almadığına" yönelik bir soru üzerine de "Her ülke, (koalisyona) nasıl katılacaklarına dair kararlarını kendileri vermeye devam edecek. Elbette her ülkenin oynayabileceği roller var, ancak bu konuda açıklama yapmayı Türkiye'ye bırakacağız" yanıtını verdi. 

Harf, bir gazetecinin, "2003'te Türkiye, Irak'ın işgalinde ABD ile işbirliği yapmayı reddetmişti ve sonrasında Bush yönetimi Türkiye ile bağları yıllarca kesmişti. Şimdi Türkiye'nin Amerika'ya yardım etmede yine isteksiz olmasıyla aynı şey mi yaşanıyor" sorusunu da "Bu koalisyon inşasında yaptığımız hiçbir şey, hiçbir şekilde bir önceki yönetimin Irak savaşına giriştiği ve koalisyon inşa ettiği zaman yaptıklarına benzemeyecek. Dolayısıyla bunları hiçbir şekilde mukayese etmeyelim. Biz kesinlikle etmiyoruz" diye yanıtladı.

TÜRKİYE'DEN BEKLENTİMİZ...

Pentagon Sözcüsü John Kirby de basın brifinginde, "Türkiye'den beklentinin ne olduğuna" dair soruyu yanıtlarken, Türkiye'ye spesifik bir taleple gitmediklerini kaydederek "Beklentimiz, Türkiye'nin, bir NATO müttefiki olarak coğrafyası gereğince, bu çabada bir ortak olacağı yönünde. (Bu çabada bir ortak) Olacakları ve olmak istediklerinin işaretini verdiler. Ancak bunun nasıl ve ne zaman olacağının kararı Türk liderleri ve Türk halkına bağlı, bunu biz dikte etmeyeceğiz" dedi.

Kirby, "Türkiye askeri harekata bir katkı sağlamazsa bu sizin için bir kaygı oluşturur mu" sorusuna da "Bunun bir mesele olacağını sanmıyorum. Bence Türkiye katkı sağlayacaktır. Bunun işaretini verdiler. Ancak bunu kendi tarzları ve Türk halkından aldıkları yetki bağlamında yapacaklardır" yanıtını verdi

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Mustafa YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    işleri düştüğü zaman gaz vermekte de ustadırlar... ancak her gazı yiyecek
    Cevapla
  • Aslantepeli 9 yıl önce Şikayet Et
    Meshur oldun kiz Marie . Turkish Delight ile Turkish Daylight'a kadar dans ;)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi