ABD‘nin cevap veremediği 6 kritik soru

IŞID'e karşı operasyonun liderliği yapan ABD Türkiye'nin 6 hassas sorusuna yanıt veremiyor. Kritik konuların başında 49 Türk rehine var.c

ABD‘nin cevap veremediği 6 kritik soru
ABD‘nin cevap veremediği 6 kritik soru
GİRİŞ 14.09.2014 07:42 GÜNCELLEME 14.09.2014 07:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Hakkı Kurban'ın haberi

Türkiye'nin ‘çekirdek koalisyon’ hassasiyeti sürüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı açıkladığı strateji planı, Cidde'de yapılan zirve, ABD Savunma ve Dışişleri bakanlarının birbiri ardına gerçekleştirdiği ziyaretlere karşın, bazı sorulara hâlâ yanıt bulunamaması Ankara'nın temkinli hareket etmesini beraberinde getirdi. ABD'li muhataplara da aktarılan endişeler ve yanıtı aranan sorular ise satır başlarıyla şöyle: 

TÜRK REHİNELER: 49 Türk üç aydır IŞİD’in elinde rehin. Türkiye'nin oluşturulacak çekirdek koalisyona muharip güçle katılmasıyla, bu vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atacağı endişesi taşınıyor. ABD'li yetkililerin de "Hassasiyetinizi anlıyoruz" dediği konuyla ilgili olarak, "Bu şartlarda askeri destek sıkıntı doğurur" endişesi hâkim. 

SİVİLLER ZARAR GÖRMEYECEK Mİ: ABD, şu ana kadar pek çok yerde çeşitli IŞİD mevzilerini vuracak hava harekâtları gerçekleştirdi. Ancak örgüt, diğer örgütlerden farklı olarak yerel halk içinde barınıyor. Türkiye, "Şiddetlenecek saldırılarda IŞİD'in yanı sıra, sivillerin zarar görmesi nasıl engellenecek?" sorusuna net olarak yanıt alınabilmiş değil. 

MEZHEP ÇATIŞMASI BAŞLARSA: En büyük endişe kaynaklarından biri de bölgenin mezhep çatışmasına sahne olması. IŞİD'in "din" eksenli bir yapılanmayla hareket etmesi, bölgede sözde "halifelik" ilanının ardından farklı mezhep gruplarının da çatışmaya girişmesinin, bölgeyi içine alabilecek bir savaşa yol açmasından endişe ediliyor. "Mezhep çatışması başlarsa nasıl engellenecek?" sorusuna net yanıt verilemiyor. 

SİLAHLAR RADİKALLERE GİTMEYECEK Mİ?: ABD'nin stratejilerinden biri de, IŞİD'e karşı bölgedeki grupların ve peşmergenin silahlandırılması, teçhizat ve lojistik olarak desteklenmesi. Ancak, bu grupların kontrolünde sıkıntı yaşanması halinde, silahların başka amaçlarla kullanılması ihtimali de bulunuyor. Ankara, gönderilecek silah ve malzemenin, terör örgütlerinin eline geçmesinden endişe ediyor. IŞİD'in de, daha önce ABD'nin Irak harekâtında kalan silahlarla güç kazandığının altı çiziliyor. "Silahların, sadece IŞİD'e doğrultulacağının garantisi var mı?" sorusunun yanıtı yok. 

SINIRA AKIN BAŞLARSA

Cevabı aranan sorulardan biri de insani operasyonun içeriği. Başta Türkmenler ve Ezidiler olmak üzere, IŞİD'in kontrolü ele aldığı bölgelerdeki gruplar büyük sıkıntı yaşadı. Türkiye'nin insani yardım harekâtıyla yaşamlarını sürdürebilen insanların, muhtemel harekâtta sınıra akın etmesi de ihtimal dâhilinde bulunuyor. 1.3 milyon Suriyeliye, uluslararası arenadan çok sınırlı destek alarak ev sahipliği yapan Türkiye, benzer bir sorunla bu kez Irak sınırında karşılaşabilir. Harekâtın bu etkiyi tetiklemesi durumunda nasıl bir katkı sağlanacağı hususunda net yanıt verilmiyor. 

ESED'İN AKİBETİ NE OLACAK?

Türkiye, gelinen bu noktanın baş sorumlularından biri olarak, Beşşar Esed liderliğindeki Suriye yönetimini görüyor. Planlanan harekât ise, Esed yönetiminin görevden uzaklaştırılmasının ötesinde, elini güçlendirebilecek bir sürece çevrilebilir. Ankara, Esed'in geleceğiyle ilgili sorularına da net yanıtlar bekliyor. 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 3
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    BİZİM ENDİŞELERİMİZ YERLİ. Ve herbirinin sonucuda beklediğimiz gibi olacak. Esed için bir önlem alın yeterli be kardeşim. Esed'i sallandırın meydanda ülkeye bir anda barış gelir. Halkın istediği yönetim ne Irakta ne de Suriye de var. Maliki yanlı bir siyaset yaparak Irak'ı bu hale getirdi ki bunun başında tabiki ABD var.
    Cevapla
  • zeki alperen 9 yıl önce Şikayet Et
    AKIL VAR, MANTIK VAR. ZAMAN VE MEKANLAR DEĞİŞİR ASLA HAKİKATLAR DEĞİŞMEZ!... 3. kesinlikle daha uzun müddet en az 30 yıl daha İFLAH OLMAZLAR. Düşünün Avrupanın nüfusu hem azalmakta hemde yaşlanmaktadır. Bilim kurgu filimlerinde olduğu gibi yeryüzünü yaşlılar ama çalışmadan sadece yeryüzünde 1. ve 2. dünya savaşları ile birlikte kurdukları ekonomik sömürü düzeni sistemi sayesinde başka devletler deki insanlar köpek misali çalışırlar ama parayı ve gücü bunların kasalarına kaptırırlar. Neden mi? 1. yaptıkları sözde antlaşmalarla. 2. kendi içlerine sokulan fitne örgütlerin yarattığı kargaşalardan ve kan dökücülüğünden 3. O ülkelerdeki legal ve illegal yapılanmalarından o milletin kendisinden imiş gibi insanların sözde hizmetlerinden kanserli hücre misali gibi. 3. Ellerindeki muazzam balistik ve nükleer silahları hedef ülkeler üzerinde baskı aracı olarak ve korkutarak. 4.Aslında sistemin şeklinden kaynaklanan gerçekte FOS güçlerini olağanüstü görüntü olarak algı operasyonları ile göstererek 5. Size demokrasi barış insan haklarını ve huzuru-zenginliği getireceğim diye
    Cevapla
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    abilerrrrrrrrrrrrrr. canım abilerim bu şeytan bilmiyormu türklerin refleksinin bu yönde olacağını bizi dinlemesine dinletmesine bile gerek yok İstemiyor bizim orda olmamızı zaten tamamen yalan üzerine bir savaş varmış gibi bu mücadele bize rusa başka aradan sızacak petrol hırsızlarına karşı oluyor işid anlaşıldıki acem ve batının ajanları ile oluyor müslüman mı yok da batıdan devşirme sakallı tipler müslüman gibi buraya getirldi.velevki kendi ülkelerindeki yabancıları hem gönderir hemde kendi çıkarı için savaştırır garibim de cihat yapmış olur:) herkes mutlu:)) bizde deriz ki ingiliz vatandaşın öldü bak üzülmüyormusun:))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'