Türkiye’den Yunanistan’a rest çekti

Makedonya Başbakanı Gruevski, Makedonya’nın NATO ve AB'ye üyelik için tüm kriterleri yerine getirdiğini hatırlattı ve şu bilgiyi paylaştı:

Türkiye’den Yunanistan’a rest çekti
Türkiye’den Yunanistan’a rest çekti
GİRİŞ 19.09.2014 15:47 GÜNCELLEME 19.09.2014 15:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu Mersin’de gerçekleşti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) gerçekleşen foruma, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Çako ile Bil Pavlevski, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve iş adamları katıldı.

Forumda konuşan Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya'nın gelişimi ile ilgili bilgiler paylaştı.

"YUNANİSTAN’IN ŞARTLARINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Gruevski, "Makedonya Cumhuriyeti siyasi açıdan bakıldığında Avrupa Birliği ve NATO üyesi adayıdır. Makedonya Cumhuriyeti 2009 yılında Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olmak için tüm kriterlerini yerine getirmiştir. NATO bunu kabul etmiştir. 2009 yılında yılında Avrupa Birliğine üye olmak üzere müzakereler başlamak için tüm hazırlıkları ve reformları yapmıştık ancak müzakere süreçleri o zaman başlamadı. NATO’ya da üyeliğimiz maalesef askıda kaldı. Bunun nedeni de Güney komşumuz olan Yunanistan’ın görüşmeleri bloke etmesidir. Çünkü Yunanistan bir şart koşmuştu. Demişti ki müzakere başlaması ve NATO’ya üyelik için öncelikle kendi ulusunun, dilinin adını değiştirmesi lazım. Tabi böyle bir durumu kabul edemeyiz, kabul etmeyiz de. Böyle bir şartı kabul etmemiz mümkün değil. Biz tabi ki burada durmayacağız, kalmayacağız. Diyalog aracılığı ile tekrar görüşmelere başlayacağız. Sorunun üstesinden gelinmesi için her şey yapacağız. Netice almak için tüm çabaları gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

"AVRUPA’DA EN HIZLI GELİŞEN 3’ÜNCÜ ÜLKEYİZ"

Avrupa’da en hızlı gelişen 3’üncü ülke olduklarının altını çizen Gruevski, "Ortalama 4,1 büyüme hızına ulaştık. Bütün bu gelişmeler ekonomimizi olumlu etkiliyor. Dünyanın önde gelen şirketleri için her zaman ülkemiz cazip bir yatırım merkezi olmuştur.

2006 yılında Makedonya Dünya Bankası Listesi’nde 94’üncü sıradaydı iş alanları açısından ama sürekli çalıştık ve 25’inci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinin 21’inden daha iyi pozisyondayız. Bu bizi gururlandırıyor ve çok mutlu ediyor. Bürokratik işlemleri azaltmak için 300 şirketle birlikte hareket ediyoruz. İşlemlerin bazılarını tamamen iptal ettik, bazılarını ise kısalttık. Makedonya geleceğe büyük bir adım attı. Hükümet olarak iş adamlarıyla, şirketlerle sürekli görüşme halindeyiz. Ülkemiz, şu anda yatırım maliyeti en düşük ülke konumundadır. Bunu vergileri düşürerek başardık. Kar vergilerini ve gümrük vergilerini düşürdük. Enerji, lojistik ve iş gücü maliyeti de son derece düşük konumdadır. Bir diğer önemli hususta devlet olarak eğitimi önemsiyoruz. Milli gelirimizin yüzde 6’sı eğitime yatırım olarak kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Son 4 yılda 15 yeni yabancı büyük şirketle Makedonya’da fabrika açması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Gruevski, "Makedonya’ya her geçen gün daha fazla yabancı yatırımcı gelmeye başladı. 30 yabancı yatırımcı daha sırada. Makedonya’nın güzel bir altyapısı da var. Tren yolları, oto yolları gelişmiş standartlarda. Tüm ülkeye yaymayı düşündüğümüz doğalgaz hatları var. İhracat ve tüketim önemsediğimiz iki alan. Sizden ricam daha çok gelişmek istiyorsanız, düşük maliyet nitelikli iş gücü arayışındaysanız, Avrupa’ya açılmak istiyorsanız Makedonya’ya gelin" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 1
  • Mustafa YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    yunanistanı takmayın. kendi aç karnını bile doyuramıyor artık,ABnin dilencisi bir ülke durumunda..yardımlarla besleniyor!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!