Türkiye Rumları samimiyetsizlikle suçladı

Türkiye, BM müzakere sürecinde görüşmelere katılmama yönündeki karar olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni sert bir dille eleştirdi.

Türkiye Rumları samimiyetsizlikle suçladı
Türkiye Rumları samimiyetsizlikle suçladı
GİRİŞ 08.10.2014 20:59 GÜNCELLEME 08.10.2014 20:59
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu kararın, Rum tarafının 2008’den bu yana devam etmekte olan son sürece ilişkin samimiyetsizliğinin açık bir göstergesini teşkil ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Kıbrıs’ta ihtiyaç yeni bir gerginlik değil, çözüm ve işbirliği için gerekli ortamın yaratılmasıdır. Amacımız, 2008 yılından beri devam eden ve Türk tarafının yoğun çabalarıyla yeniden canlandırılmış olan BM sürecinin süratle sonuca ulaştırılması ve bu son fırsatın heba edilmemesidir." ifadelerine yer verildi

Ancak Kıbrıs meselesinin sadece Kıbrıs Türk tarafının ve garantör Türkiye’nin çabalarıyla çözüme kavuşturulamayacağı belirtilene açıklamada, "Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Ada’nın tek sahibi olduğu yanılsamasıyla doğal kaynaklar üzerinde tek yanlı tasarrufta bulunma girişimleri ve Kıbrıs Türk tarafının yaptığı hakça paylaşım önerilerini de karşılıksız bırakması Ada’da ortaklık temelinde bir çözüm fikrine hazır olmadığını göstermektedir." denildi.

Açıklamada, BM İyi Niyet Misyonu çerçevesinde sürdürülen mevcut kapsamlı çözüm çabalarının önünün kapatılması Rum tarafının yeni bir ortaklık istemediğine işaret edeceği vurgulandı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi:

"Anavatan ve garantör Türkiye, Ada’daki iki halkın kurucu iradelerini kullanarak belirleyecekleri tercihlerine saygı gösterecek, ancak Kıbrıslı Türklerin Rumların “devletinde” azınlık durumuna düşmesine asla izin vermeyecektir. 

Bu vesileyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimini, tek taraflı ve tahrikkar eylemlerden vazgeçmeye ve BM süreci çerçevesinde çözüme ulaşmak için samimi çaba sarf etmeye tekrar davet ediyoruz. Kıbrıs’ta diğer bir garantör ülke olan komşumuz Yunanistan’ın da daha fazla gecikmeksizin GKRY’ni çözüme teşvik amacıyla çaba sarf etmesini bekliyoruz. Türkiye, çözüme yönelik her türlü iyi niyetli yaklaşıma destek vermeyi sürdürecektir."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 4
  • mehtap dalgalı 9 yıl önce Şikayet Et
    BU YORUM YANLIŞMIDIR? YALANMIDIR? ZARARLIMIDIR? YIKICIMIDIR?. onlar kendi ülkelerine vatandaşlarına karşı son derece samimi ve sorumlular, dış politika samimiyet göstergesi yeri değildir ülke ve vatandaşlarının menfaatlerinin korunması yeridir hiç bir dostluk, arkadaşlık, ikili ilişki ve samimiyet asla bunun önüne geçemez
    Cevapla
  • mehtap dalgalı 9 yıl önce Şikayet Et
    samimiyet ne samimiyetinden bahsediyorsunuz ?. onlar kendi ülkelerine vatandaşlarına karşı son derece samimi ve sorumlular, dış politika samimiyet göstergesi yeri değildir ülke ve vatandaşlarının menfaatlerinin korunması yeridir hiç bir dostluk, arkadaşlık, ikili ilişki ve samimiyet asla bunun önüne geçemez.
    Cevapla
  • mehtap dalgalı 9 yıl önce Şikayet Et
    Sana karşı samimiyetsizler. kendi ülkelerine vatandaşlarına karşı son derece bağlılık gösteriyorlar ve samimiler dış politika samimiyet göstergesi yeri değildir ülke ve vatandaşlarının menfaatlerinin korunması yeridir hiç bir dostluk, arkadaşlık, ikili ilişki ve samimiyet asla bunun önüne geçemez.
    Cevapla
  • AZİZ ALTINTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    KIBRISTA SINIRLAR BELLİ TÜRKİYE HİÇ BİR ŞEKİLDE TAVİZ VERMEMELİ. Türk tarafının sınırları neyse oradaki egemenlik haklarını sonuna kadar kullanmalı yer altı ve yer üstü olanaklarından faydalanmalı parasız su ve elektrik gibi zenginliklerini peşkeş çektirmemelidir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde