ABD: IŞİD Türkiye'ye direk tehdit

ABD Türkiye ile Suriye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani'yi ele geçirmeye çalışan IŞİD'in, Türkiye'ye direk tehdit oluşturduğunu söyledi.

ABD: IŞİD Türkiye'ye direk tehdit
ABD: IŞİD Türkiye'ye direk tehdit
GİRİŞ 09.10.2014 20:06 GÜNCELLEME 09.10.2014 20:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Irak ve Suriye'de terör estiren, Türkiye ile Suriye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani'yi ele geçirmeye çalışan IŞİD'in, Türkiye'ye direk tehdit oluşturduğunu söyledi. 

Jen Psaki, Başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Dünyadaki diğer ülkeler kadar, belki de daha fazla IŞİD tehdidini hissettiler. IŞİD'in direk ve komşu bir tehdit olduğunun farkındalar dedi. Psaki, 'Türk yetkililer Esad ile ilgili söylemlerinde, IŞİD'e karşı olan söylemlerinden daha açık. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna da, Türkiye'nin odaklanması gereken kendi kaygıları olduğunu belirttikten sonra, Bu nedenle koalisyonda çok önemli bir rol oynamaları gereğinin nedenlerinden biri bu diye konuştu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başka bir soru üzerine, Suriye'de tampon bölge oluşturma düşüncesini hiçbir zaman göz ardı etmediklerini ancak şu anda bunu uygulamaya geçirmeyi düşünmediklerini söyledi. Tampon bölge konusunun Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelerin de önerdiğini belirten Psaki, öneriyi görüştüklerini, ilgili ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, Şu anda tampon bölge uygulanmasını düşünmesek de bu, öteki ülkelerin getirdikleri bir dizi görüş ve önerileri tartışmayı sürdürmeyeceğimiz anlamına gelmiyor dedi. 

ABD ile Türkiye'nin, Irak ve Suriye'de ortak hedeflerinin desteklenmesini sağlayacak eylemleri belirlemek ve başlatmak için çalıştıklarına dikkat çeken Psaki, "Bir düşünceleri olduğu zaman dile getiriyorlar, biz de bunu konuşmaya açığız. Hiçbir zaman tampon bölge fikrini göz ardı etmedik. Şu anda bunu uygulamaya koymayı düşünmüyoruz" diye konuştu. 

Psaki, tampon bölgede başta güvenliğin sağlanması olmak üzere birçok konunun göz önünde bulundurulması gerektiğini, bunların kolay konular olmadığını ancak müttefik ülkelerin görüşlerini dinlemekten de mutlu oldukların dile getirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin tampon bölgenin uygulanmasındaki birçok zorluğa değindiğini belirten Psaki, " Biz konuyu tartışmaya açığız, ortak ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD'nin baş diplomatı olarak bu Kerry'nin görevi. Ancak bu, ABD'nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor" açıklamasını yaptı. 

Türkiye'nin yabancı savaşçıların terör örgütü IŞİD'e katılımlarının, finansal katkıların önlenmesi de aralarında olmak üzere, ABD'nin önderliğini yaptığı koalisyona katkıda bulunduğunu anlatan Psaki, "Şu an yapılan görüşmeler askeri anlamda daha çok ne yapabileceği üzerinde" dedi. 

Psaki, Türkiye'nin Suriye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani'de yaşanan IŞİD saldırılarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, ABD'nin önceliğinin Kobani değil, kendi stratejik hedefleri olduğunu dile getirdi. Kobani çevresinde son birkaç gündür hava saldırılar gerçekleştirdiklerini anlatan Psaki, "Irak ve Suriye'ye gelince farklı stratejik hedefler var. Daha doğrusu Suriye konusunda. Burada IŞİD'in komuta ve kontrol merkezini, alt yapısını yok etmeye, petrol ve finans kaynaklarına saldırmaya odaklanmış durumdayız, askeri hedeflerimiz bunlar. Kobani'de olanları kaygıyla izlemiyor değiliz. Bu yüzden de müdahale ettik. Ama bu çabaların farklı hedefleri ve parçaları var" ifadelerini kullandı. 

Psaki, Türkiye'nin değişik kentlerinde IŞİD'e tepki gerekçesiyle düzenlenen gösterilere ilişkin soruyu da, "Protestolardaki çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirenler olduğu haberlerinden kaygı duymaktayız. Her zaman olduğu gibi Türkiye'de de toplanma ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve soğukkanlı olmaya çağırıyoruz" diye yanıtladı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • hursit dilaver 9 yıl önce Şikayet Et
    hay hay, emrin olur.. kadına bak. turkiyenin duşmanı işid diyor.. bana akıl veriyor.alışmışlar eskiden. senin dostun israil. duşmanın muslim ulkeler diye.biz de yıllarca razı olmuşuz..işid benim duşmanın olsayd PYD vePKK neyim oluyor..akıllı amerikalı seni
    Cevapla
  • turhan duzcu 9 yıl önce Şikayet Et
    aman sakın.... Bu olayların başlamasına sebep olan abd dir bu kansızlar müslümanları birbirine düşürüp viski yudumlarlar arkadaşın dediği gibi.....abd mi aman aman büyük şeytan uzak dursun
    Cevapla
  • yusuf KaRa 9 yıl önce Şikayet Et
    Bilirkisi.... Bizi kendi hazirlayip sundugunuz savasin icine cekmek istiyorsunuz ama yemezler,insalah da yemeyecegiz.8 yil süren iran-irak savasini hatirlayin.Abd iki ülkeye silah satarken müslüman disinda ölen yiten yoktu.Peki kim kaybetti?Her iki ülke de kaybetti.Kazanan sadece silah satanlardi. Bizi savasin icine sokup her iki tarafa silah satacaklar,Tv'nin karsina oturup bacagi celip viskilerini yudumlayacaklar.Savastan dolayi yipranan hükümet secimlere 10-0 geriden baslayacak.
    Cevapla
  • Fatih YÜKTAŞIR 9 yıl önce Şikayet Et
    Bak bak lafa bak.. Gösteri özgürlüğüymüş. Siz değilmisiniz pis ABD senin yüzünden bütün bunlar başımıza geliyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı