Çavuşoğlu: Peşmerge henüz Türkiye'den geçmedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin henüz Türkiye üzerinden Kobani'ye geçmediğini açıkladı.

Çavuşoğlu: Peşmerge henüz Türkiye'den geçmedi
Çavuşoğlu: Peşmerge henüz Türkiye'den geçmedi
GİRİŞ 21.10.2014 17:05 GÜNCELLEME 21.10.2014 17:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çavuşoğlu, bu konuda görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

"Dün manşeti siz attınız ''Peşmergelerin Kobani'ye geçişine yardımcı oluyoruz'' dediniz. Bu Peşmergeler geçtiler mi geçecekler mi?" sorusuna Bakan Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyleydi;

''PEŞMERGE HENÜZ GEÇMEDİ''

"Peşmergeler henüz geçmediler görüşmeler devam ediyor. Bu konuda bizim pozisyonumuzda hiçbir değişiklik olmadı. Biz elbette Kobani'nin düşmesini istemeyiz. 200 binden fazla Suriyeli Kürt kardeşimizi hangi mezhepten hangi dinden olursa olsun herkesi kabul ettiğimiz gibi ettik. Kobani'ye sadece 640'tan fazla TIR'la oraya insani ve tıbbi yardım yaptık. Bugüne kadar sadece Kobani'ye yaptığımı yardımın miktarı 10 milyon 500 bin doları aşmıştır.''

Türkiye'nin yaptıklarıyla ilgili olarak ''Bir çok kesimden insani yardımlar teyit ediliyor ama henüz geçmediler görüşmeler devam ediyor'' dediniz. Türkiye'nin burada önceliği nedir?

''IŞİD VE PYD'NİN FARKI YOKTUR''

Suriye'de bir kaos var şu anda. IŞİD gerek rejimden aldığı silahlarla başka ülkelerden gelen, gerekse Irak askerinin Musul'a vardıktan sonra geri çekildiği zaman bıraktığı silahlarla daha güçlü duruma geldi diğerlerine göre. Ama IŞİD ve diğer terör örgütlerinin bir farkı yoktur PYD'nin de yoktur.Hepsinin amacı Suriye'nin istikrarsızlaştırılması ve bundan medet umarak burada belli bir bölgeyi kontrol etmek. Böyle bir durumda biz tabi Kobani'nin düşmesini istemeyiz. 

''IŞİD'E KARŞI ÖSO DESTEKLENMELİ''

İlkesel olarak biz IŞİD'in Kobani'ye gelmesine de karşıyız diğer yerlere gitmesine de karşıyız. IŞİD'e karşı Kobani'de de diğer bölgelerde de Özgür Suriye Ordusu mücadele etmesi lazım. Burada IŞİD'in püskürtülmesi veya Esed'le mücadele bakımından ÖSO'nun desteklenmesi gerekiyor. ÖSO ile birlikte mücadele edin dedik biz. Bizim muhatabımız Amerika'yla da diğer müttefiklerimizle de siyasi olarakta askeri olarakta muhatabımız Özgür Suriye Ordusu. ÖSO size yardım etsin dendiğinde karşı çıkıyorlar.

''KARA OPERASYONUNU KABUL ETMEDİK''

Diğer taraftan bizden kara operasyonu istediler biz olmaz dedik. PYD bunu da istemiyor çünkü emellerine ters olacak Türkiye'nin orada olması. Ama biz bu düşüncelerden bağımsız olarak kara operasyonu yapmayız dedik.

''PEŞMERGE YARDIM EDEBİLİR''

Bunlara Peşmerge yardım edebilir. Kobani'ye birisi yardım edecekse Peşmergenin yardım etmesi gerektiğini söyledik.

Yabancı askerlerin geçişi için tezkere çıktı ama bir mutabakat zaptı imzalanır bunun yasal zemini ne?

''PYD PKK'NIN UZANTISIDIR''

Biz her şeyi yasal zemine göre yaparız hiçbir sıkıntı yok. Zaten PYD'ye ve PKK'ya silah verilmesini istemememizin sebebi de budur. PYD bize göre PKK'nın uzantısıdır. Dolayısıyla Amerika'nın gıda, insani yardım ne kadar silah veriler onu bilmiyorum ama Peşmerge gelene kadar idare edecek sınırlı destek veriyoruz dediler.

''DESTEKLENECEKSE ÖSO DESTEKLENMELİDİR''

Burada esas itibariyle kapsamlı şekilde PYD'nin desteklenmesine biz karşıyız. Desteklenecekse Özgür Suriye Ordusu'nun desteklenmesi lazım. Çünkü sadece Özgür Suriye Ordusu sınır bütünlüğü sağlanmış bir Suriye arzusundadır. Diğerlerinin emelleri farklıdır ve hepsi terör faaliyetleri içindedir. Özgür Suriye Ordusu bugün IŞİD'le ve rejimle savaşan tek güçtür. Diğerleri şimdi PYD'de rejimle sürekli temas halinde. IŞİD'le rejimin arasındaki şey malum zamanında rejim tarafından desteklenmiş.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 6
  • Türk Turan birligi 9 yıl önce Şikayet Et
    ..... türkiye kendi eli ile kurdu bir kukla devlet simdi sira´da suriye kanadi var söze geldimi güclü ordu güclü devlet türkiye o topraklari kendi topraklarina katmali...suriyede´de bir kukla devlet kuruldu zaman barzani orayi´da yutacak biz ise petrol ve dogal´ gazi bir kac kurus ucuz alalim diye emperyalarin kuklasi olmusuz..
    Cevapla
  • Sidar Serhat 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah aşkına biri buna anlatsın ÖSO yokkk kalmadı..... Yaw temcit pilavı gibi ÖSO -ÖSO -ÖSO...Ayakta uyuyor snbakan.ÖSO yok.Suriyede tek etkil güç PYD....
    Cevapla
  • akil aktepe 9 yıl önce Şikayet Et
    .......... bırakın bu kandırmacaları. paşa paşa peşmerge adı altında pkk ya yardım yapıyorlar. adamlar resmen bizimle dalga geçiyorlar. maymun gözünü açtı. inanmıyorum artık size.
    Cevapla
  • abdullah konak 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan yardımı PYD de şu an. Sayın Bakan Bu yardım ne olacak resmen almanya -amerika pkk ya yardım ediyor. nasıl müttefikiz hemde stratejik olandan. anlamadım. kafam çok karışık. sanki durumu idare mi ediyorsunuz olaylar mı sizi yönlendiriyor siz mi olayları anlaşılmadı. bizim menfaatimiz kırmızı çizgimizdi. bu yardım la ne oldu acaba bu çizgimiz.. selam ile Abdullah konak ist mecidiyeköy
    Cevapla
  • Yorumcuyumben 9 yıl önce Şikayet Et
    ehehehe. Oy korkusu neler yaptırıyor adama meraklanmayın pkk ya sınır açmanın cezasını çekeceksiniz.Sizin yüzünüzden millet istemeye istemeye mhp ye verecek oyunu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!