Erdoğan'dan BM'ye değişim çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Erdoğan'dan BM'ye değişim çağrısı
Erdoğan'dan BM'ye değişim çağrısı
GİRİŞ 25.10.2014 04:13 GÜNCELLEME 25.10.2014 05:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Erdoğan, "Kuruluşundan bu yana uluslararası sistemde meydana gelen değişiklikler, BM'nin de köklü ve kapsamlı bir değişimden geçmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzün temel sorunlarına küresel düzeyde çözümler bulabilmesi için, BM'nin mevcut yapılarının da buna göre uyarlanması icap etmektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan mesajda, Türkiye'nin de kurucuları arasında bulunduğu Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 69. kuruluş yıl dönümünü kutladığı hatırlatıldı.

BM'nin gündeminin, örgütün kuruluşundan bu yana uluslararası gelişmelere bağlı olarak sürekli değiştiği, bu değişimin, BM gündemini, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından göç konularına, iklim değişikliğinden insan haklarına, bilim ve teknolojiden kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazeyi kapsar hale getirdiği kaydedilen mesajda, BM'nin bu alanlarda normları oluşturmaya yetkili, uluslararası meşruiyete sahip tek küresel örgüt olma niteliğini muhafaza ettiği belirtildi.

'BM KÖKLÜ VE KAPSAMLI BİR DEĞİŞİMDEN GEÇMELİ'

Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Kuruluşundan bu yana uluslararası sistemde meydana gelen değişiklikler, BM'nin de köklü ve kapsamlı bir değişimden geçmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzün temel sorunlarına küresel düzeyde çözümler bulabilmesi için BM'nin mevcut yapılarının da buna göre uyarlanması icap etmektedir. Bu çerçevede, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere, BM'nin tüm organlarının kapsamlı bir reforma tabi tutulması amacıyla yürütülen çalışmalara Türkiye de yapıcı katkılarda bulunmaktadır. Türkiye, böyle bir reformun dayanacağı ilkeler bağlamında, BM Güvenlik Konseyi'nin daha fazla ülkenin temsil edilmesine imkan verecek, şeffaf çalışma usullerini benimseyen, etkin, işlevsel ve hesap verebilir özellikte olması gerektiğini savunmaktadır."

BM'nin ve temsil ettiği değerlerin güçlü bir destekçisi olan Türkiye'nin, barışı koruma ve barışı inşa, arabuluculuk, kalkınma, medeniyetler ittifakı gibi alanlarda, BM çatısı altında öncü roller üstlenmeye devam etmekte olduğu belirtilen mesajda ayrıca, "2015 sonrasında yeni bir kalkınma gündemi oluşturulmasına yönelik çalışmalara da aktif şekilde katılım ve katkı sağlamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Erdoğan'ın mesajında, Türkiye'nin BM bütçesine yaptığı zorunlu katkıların 2013 yılı itibariyle yüzde 1'in üzerine çıktığı ve Türkiye'nin böylece, bütçeye en fazla katkıda bulunan ülkeler sıralamasında 25. sıradan 16. sıraya yükselerek, BM'ye dair idari ve mali konularda etkisi bulunan Cenevre Grubu'na tam üye olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajında ayrıca şu ifadelere yer verildi: 

''Öte yandan, insani diplomasi Türk dış politikasının temel bir önceliği olma özelliğini korumaktadır. 2014 yılı itibariyle insani yardımlar alanında dünyanın en büyük üçüncü donör ülkesi haline gelen Türkiye, BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'ne (OCHA) en fazla gönüllü bağış yapan ülkelerin yer aldığı OCHA Donör Destek Grubu'na da üye olarak kabul edilmiştir. Bunlara ilaveten, ülkemiz 2016 yılında tarihte ilk kez gerçekleştirilecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacaktır.

İstanbul'un BM için bir merkez haline dönüştürülmesi vizyonumuzun hayata geçmesine yönelik gelişmeler çerçevesinde, BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) ve BM Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi'nin (UN WOMEN) bölgesel merkezleri de İstanbul'a taşınmıştır. Bu kuruluşları önümüzdeki dönemde diğerlerinin de izleyeceğini ümit ediyoruz.

Birleşmiş Milletler Örgütü'nün çabalarının dünyamıza barış ve huzur getirmesi dileğiyle, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü samimi duygularımla kutluyorum.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıysa Birleşmiş Milletler değişmesinler !. Yakında Avrupa'daki fabrikalara ve evlere giden enerjinin Ankara tarafından kontrol edileceğini biliyorlar !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı