Davutoğlu: Obama da artık gitmesini istiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, '' ABD ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı yok. Obama da Esad’ın gitmesi gerektiğini söyledi” diye konuştu.

Davutoğlu: Obama da artık gitmesini istiyor
Davutoğlu: Obama da artık gitmesini istiyor
GİRİŞ 16.11.2014 06:54 GÜNCELLEME 16.11.2014 09:01
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak için gittiği Avustralya’nın Brisbane kentinde, kendisini takip eden medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile sohbet etti.

Zirve’de ABD Başkanı Barack Obama’nın da aralarında bulunduğu bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşen Davutoğlu, Obama’nın da artık “Beşar Esed gitsin” dediğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

ABD İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK

ABD ile her düzeyde görüş trafiği var. Suriye konusunda görüş ayrılığı yok, bazen senkronizasyon sorunları oluyor. Dün askerden askere eğit-donat konuşmaları da yapıldı. Halep’e yönelik baskı ABD’nin görüşünü etkiledi. Esas itibarıyla Esed’in ve IŞİD’in gitmesi konusunda ABD ile Türkiye arasında bir görüş ayrılığı yok. Obama da Esad’ın gitmesi gerektiğini söyledi. Amerikan sisteminin yön değiştirmesi vakit alıyor. Ben yönün değişmekte olduğunu gördüm. Tespitlerde farklılık yok, aslında sahaya yansımaya da başladı.

BÜYÜK RESMİ ENGELLEDİ

Ne kadar geç kalırsak riskler o kadar büyüyecek, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Tehlikeyi yakından hissettiğimizden hemen çözelim diyoruz. ABD ise Irak’ta yeni bir savaştan çıktığı için tereddüt ediyordu.

Bugün açık yüreklilikle rejimin IŞİD’i istismar ettiğini, Halep’e yönelik rejimin saldırılarını ABD de görüyor. Obama da, toptan bir dönüşüm olmadan IŞİD’e karşı çözüm olmayacağını, Esed’in gitmesi gerektiğini söylüyor. Daha önce, ABD ‘Önce Irak’ diyordu. Biz ise Irak ve Suriye birlikte ele alınmazsa, bir yerden çıkan IŞİD’in diğerine gireceğini söylüyorduk. Şimdi nüanslar daralıyor.  Gelinen noktada, ilk sırada ÖSO ve ılımlı güçler hızlı bir şekilde desteklenecek. Esad ve IŞİD dışında üçüncü bir güç, alternatif olmadan, Suriye krizinden çıkılamaz. Kobani, büyük resmin görülmesini engelledi.

YORUMLAR 10
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Acaba Selahhaddin Eyyübi yaşasaydı, Fatih Sultan Mehmet yaşasaydı,Yavuz Sultan Selim yaşasaydı ne yapardı? Üzerlerinde vakfiyelerin isimleri yazılı kolilerle sınırda gelecek misafirleri mi beklerdi? Yoksa, kılıçlarını kuşanıp, Şahin Topları döktürüp, minberi de önüne koyar sefere mi çıkarlardı? Sahi! Neydi bu devlet aklı? Nasıl büyük devlet olunuyordu ve nasıl oyun kurucu olunuyordu? Biz de bekliyorduk ki Suriye ve Halep haritasını önüne alacak, düşmanın saldırı yollarını belirleyecek ve savaşmayı bilmeyen muhaliflere, nitelikli yardımı yapacak yeni oyun kurucu bir Türkiye.. İstihbarattan anladığımız: vatandaşının telefonlarını dinlemek, duvar dinlemek... Yönetmek demenin de afet anında koli dağıtıp vicdan rahatlatmak olduğunu anladığım da bu işlerin bir üst akıl gerektirdiğini yeniden öğrendim
    Cevapla
  • Hakkı 9 yıl önce Şikayet Et
    ABD Işid'e 100 karşıdır. Ama ABD Esed'e 100 karşı değildir. Aralarında anlaşma yapıp 1 günde sorunlarını çözerler. Çok ta büyük sorunları da yok. ÖSO'yu da Esed ile anlaşma güçlü girmek için kullanırlar. Türkiye politika yaparken Sunni Araplar üzerinden politika yapıyor buda ateşe barut ile yaklaşmaya benziyor. Sonuç ortada. Türkiye'nin politika değişikliğine gitmesi gerekiyor ve Müslümanları ayırmadan politika yapması gerekiyor. Aksi durum yaşadığımız sorunların yeni bir kopyası olur. Göçmenler 5 yıl daha Türkiye'de kalırlarsa zaten geri dönmezler. Yeni işsizlik ordusu olur zenginlerin işine gelir.
    Cevapla
  • Abdurrahman Al Kadiri 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu sut oglan kisaca yine diyorki, ABD nin onceligi isid.
    Cevapla
  • gece 9 yıl önce Şikayet Et
    davutoğlu'nda başbakan olacak beden dili yok. iki fotoğrafta da ingiltere ve abd başkanları özgüvenli, kendinden emin, arkasına yaslanmış oturuyorken, bizimkisi onlara yönelmiş, onların etki alanında kalmış bir duruş sergiliyor.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Davutoğlu’da stratejik derinlik var. Konuştuğu her kelimenin altını dolduruyor, nitelikli konuşuyor, birileri gibi boş konuşmuyor. Bir de çıkmış beden dili yok diyor. İlle de bir şey çıkaracaksak Habere giriş fotoğrafından aklı başında biri David Cameron’un Davutoğlu’dan ancak tırstığı söylenebilir.
    Cevapla
  • ibrahim yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    4 yıldır esed gitsin diyorlar ama icraata gelince fos
    Cevapla
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    bu fotoğraftab bunu çıkarıyosan biraz a vitamini al. çık dolaş beynine azıcık kan gitsin.
    Cevapla
  • mehmet dişçi 9 yıl önce Şikayet Et
    Evet doğru tesbit. Bir zamanlar Bülent Ecevite yapmadıklarını bırakmamışlardı. Kınadığını yaşarsın.
    Cevapla
  • Selami 9 yıl önce Şikayet Et
    He yav he he. Dillerinize pelezenk etmişssiniz şu beden dilini. Ama burada Obamana'nın burada yarı büklüm oturup yere bakmasından kendinden emin havası çıkartmışsın, çok garip doğrusu. Ezberden konuşumuşsun.
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    milletin iç işlerine karışak ne kazandırıyor 3 milyon mülteci başka ne yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden'dan İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili şok itiraf!
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi