Davutoğlu'nun tarihi çıkarması bugün

Irak’a tarihi çıkarma bugün başlıyor... Başbakan Ahmet Davutoğlu, kalabalık bir heyetle Bağdat ve Erbil’e gidecek.

Davutoğlu'nun tarihi çıkarması bugün
Davutoğlu'nun tarihi çıkarması bugün
GİRİŞ 20.11.2014 07:28 GÜNCELLEME 20.11.2014 07:28

Hakkı Kurban'ın haberi

Irak’ta yeni kurulan hükümetle yeniden ısınan ilişkiler çerçevesinde büyük önem verilen ziyarette yeni anlaşmaların kapısı aralanacak. Davutoğlu bugün Bağdat’ta, Irak Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanı ile ayrı ayrı görüşecek. Türkmen milletvekilleriyle de bir araya gelecek. Yarın ise Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından ağırlanacak. Başbakan’ın çantasında beş önemli gündem maddesi şöyle:

1- IŞİD TEHDİDİ VE GÜVENLİK

Irak’ta IŞİD tehdidine karşı ordunun yeniden yapılandırılması gündemde. Türkiye bu yapılanmaya destek veriyor. Görüşmelerde, “IŞİD’i ortaya çıkaran sebeplerin öncelikli olarak hedef alınması” gerektiği vurgulanacak.

2- ENERJİDE GERİ SAYIM

Petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara taşınması konusunda merkezi hükümet ile Kürt Yönetimi uzlaşma noktasına geldi. Davutoğlu’nun ziyaretinde, bu konudaki son sözün söylenmesi bekleniyor. Mutabakata göre; Irak Merkezi Hükümeti, Kürt Bölgesel Hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacak. Kürt yönetimi, günlük üretiminin yarısı olan 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç edecek.  

3- TİCARETTE YENİ SÜREÇ

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacmi 2013 sonu itibarıyla 12 milyar dolara dayanmıştı. Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla ikili ticaret hacmi 8.2 milyar dolar. Bu rakamın hızla artırılması ve 20 milyar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

4- YATIRIMLAR VE MÜTEAHHİTLİK

Türk firmaların, bugüne kadar Irak’ta üstlendikleri projelerin toplam bedeli 20.8 milyar doları buldu. Irak, en fazla müteahhitlik işi üstlenilen 4. ülke. Bu konuda yeni yatırımlar masada olacak.

5- SİYASİ RESTORASYON

Ziyaretle, siyasi açıdan da yeni bir dönem başlayacak. Türkiye ile Irak arasındaki ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ mekanizması, Maliki döneminde darbe yemişti. Ortak kabinenin toplanmasını da içeren Konsey’in yeniden canlandırılması planlanıyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!