Davutoğlu Türkmen milletvekillerle buluştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Parlamentosu’nda görev yapan Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldi.

Davutoğlu Türkmen milletvekillerle buluştu
Davutoğlu Türkmen milletvekillerle buluştu
GİRİŞ 20.11.2014 20:42 GÜNCELLEME 20.11.2014 20:42

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, Irak’la Türkiye arasındaki köklü dostluğun köprülerinden birisinin de Irak’taki Türkmen mevcudiyeti olduğunu söyledi. 

“Bütün Iraklılar bizim akrabamızdır.” diyen Davutoğlu, ancak Türkmenlerin Irak siyasetinde etkili rol oynamasının her zaman Türkiye’nin öncelikleri arasında yer aldığını dile getirdi. 
Son olaylarda Irak’taki Türkmen nüfusunun çok ciddi acılar yaşadığına dikkat çeken Davutoğlu, “Özellikle IŞİD saldırısından, coğrafyanın da bir sonucu olarak en fazla etkilenen topluluklardan biri Türkmenler oldu.” diye konuştu. Davutoğlu, Şii Türkmenlerin Telafer’i terk etmek zorunda bırakılmalarının büyük yaralar oluşturduğunu dile getirdi. Davutoğlu, “Türkmenlerin bu sancılı günlerinde ihtiyaçlarını tespit ettik. İnsanî olarak Irak’ın bütün kesimlerine yaptığımız gibi Türkmen kardeşlerimize, soydaşlarımıza da elimizden gelen her türlü yardımı yapacağız.” dedi. Başbakan Davutoğlu, yarın Erbil’de, Türkiye’nin Türkmenler için kurduğu kampı da ziyaret edeceği bilgisini verdi. Davutoğlu, Türkmenlerden gelen talepleri karşılamanın, Türkiye’nin boynunun borcu olduğunu vurguladı.

Türkmenlerin, bulundukları bölgeleri terk etmemelerinin önemine dikkat çeken Davutoğlu, “Bu IŞİD belasından kurtulduktan sonra inşallah Türkmenler asırlarca yaşadıkları topraklara, köylere, kasabalara, şehirlere geri dönmeliler.” dedi. 

Türkmen kimliğinin korunmasının da önemini vurgulayan Davutoğlu, Irak’ta farklı siyasi partilere mensup olan Türkmen vekillerin, konu Kerkük olduğunda ortak hareket ettiklerini dile getirdi. Davutoğlu, Kerkük’ün Türkmen, Arap ve Kürtlerin ortak şehri olarak, güzel bir örnek olarak yaşatılmasını istediklerini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, Türkmen şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor