Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi sona erdi

Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da düzenlenen 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi sona erdi.

Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi sona erdi
Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi sona erdi
GİRİŞ 22.11.2014 01:04 GÜNCELLEME 22.11.2014 01:04

Zirvenin son oturumuna Türkiye, Gine, Zimbabve, Kongo, Çad, Moritanya cumhurbaşkanları ve Afrika ülkelerinden çok sayıda dışişleri bakanı katıldı.

Afrika Birliği, zirvenin sonuç bildirgesinin resmi sitelerinde yayınlanacağını duyurdu.

Kenya Dışişleri Bakanı Emine Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Malabo Bildirgesi, altyapı, iletişim, ziraat, sağlık ve eğitim gibi alanlarda çok sayıda projeyi üstlendi. Bu projelerin gerçekleştirilmesi için bir eylem planı üzerinde anlaşıldı" dedi.

Muhammed, bildirgenin Türkiye ve Afrika Birliği arasında "işbirliği mekanizmasını" içereceğini kaydetti.

Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma ise oturumun ardından düzenlediği basın toplantısında 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:

"Zirve başarılıydı. Afrika-Türkiye ortaklığı için güçlü bir temel atıldı. Türkiye ile bütün alanlarda karşılıklı ticaret ve işbirliği ve dünya barışını sağlamak için uluslararası platformlarda koordinasyonu artırma konularında anlaşmaya vardık. 3. Zirve'nin 2019'da İstanbul'da yapılmasını kararlaştırdık."

Türkiye'nin Afrika'da oynadığı rolden duyduğu memnuniyeti ifade eden Zuma, zirvenin, Ebola ve Afrika'nın karşı karşıya kaldığı sorunları ele alma fırsatı sunduğunu belirterek, Türkiye ve diğer dost ülkelerin bağışlarından övgüyle söz etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?