Suriye'de Esed'siz geçiş süreci

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı 4 saatlik görüşme uluslararası basında geniş yer buldu.

Suriye'de Esed'siz geçiş süreci
Suriye'de Esed'siz geçiş süreci
GİRİŞ 24.11.2014 04:02 GÜNCELLEME 24.11.2014 04:03

Haberlerde Biden'in "Bizim Türkiye'ye Türkiye'nin bize ihtiyacı var" sözüne, Suriye savaşından etkilenen siviller için 135 milyon dolarlık insani yardım yapılacağı açıklamasına vurgu yapıldı. 

Wall Street Journal (ABD): Biden'ın, Suriye savaşından etkilenen sivillere yönelik 135 milyon dolara yakın bir insani yardım yapılacağını açıkladığına dikkat çekilirken Türkiye'nin 1.6 milyon mülteciyi barındırdığına da işaret edilen haberde Biden'a yönelik protestolara da yer verildi. Haberde, Biden'ın 4 saatlik görüşme sırasında Erdoğan ile Suriye'de Esed'siz geçiş sürecini ele aldıklarını söylediği ifade edildi. 

Amerika'nın Sesi - VOA (ABD): Biden'ın "Bizim Türkiye'ye Türkiye'nin bize ihtiyacı var" mesajını başlığa çıkaran haberde 45 dakika olarak planlanan Erdoğan-Biden görüşmesinin dört saat sürdüğüne vurgu yapıldı. Görüşmede Irak, IŞİD'le mücadele, Suriye'deki yabancı savaşçılar, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin durumu ve Kıbrıs'ın geleceğinin ele alındığı belirtildi. 

USA Today (ABD): Biden'in savaştan etkilenen Suriyelilere yönelik açıkladığı yeni yardıma ilişkin "Yeni fonlarla, Türkiye ve komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilere yardım edilecek. Türkiye'de 1.6 milyondan fazla mülteci var" değerlendirmesi yapıldı. 

BBC (İngiltere): BBC, Biden ve Erdoğan 'ın IŞİD'i yenilgiye uğratma ve Suriye muhalefetini güçlendirme yollarını görüştüklerinin altını çizdiği haberinde "ABD, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede daha büyük bir rol oynamasını istiyor ancak Türkiye, bunun, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed'in görevinden uzaklaştırılması planlarına bağlanmasını istiyor" dedi. BBC Görüşmelerin, iki ülke arasında "gerilimlerin" olduğu iddiaları arasında gerçekleştiğini kaydeden BBC, "Türkiye, uçuşa yasak bölge için bastırdı ama ABD'nin desteğini elde etmedi" değerlendirmesini de yaptı. 

Guardian (İngiltere): Guardian, Türkiye'deki görüşmelerin Esed'e odaklanırken Suriye'de Esed'siz bir yönetim üzerinde durulduğunu kaydetti. Gazete "Türkiye, Esed'in iktidardan uzaklaştırılmasını içeren daha kapsamlı bir strateji için bastırıyor" yorumunu da yaptı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi