Türkiye BM önerisine yetmez ama evet dedi

Türkiye Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye ömerisini eksikliklerine rağmen destekledi.

Türkiye BM önerisine yetmez ama evet dedi
Türkiye BM önerisine yetmez ama evet dedi
GİRİŞ 19.12.2014 14:49 GÜNCELLEME 19.12.2014 14:49

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye’de ’dondurulmuş bölgeler’ teklifini eksikleri olmasına rağmen desteklediklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hırvatistan Başbakan 1. Yardımcısı ve Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Vesna Pusiç ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Hırvatistan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini güçlü bir şekilde desteklediğini söyleyerek, Türkiye’nin de Hırvatistan’ı her zaman desteklediğini belirtti. "İkili ticaret hacmimize baktığımız zaman yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu görüyoruz" diyen Bakan Çavuşoğlu, yılın ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik artış olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, “Türk iş adamları ve firmalarının Hırvatistan’daki yatırım miktarı 200 milyon doları aşmıştır. Biz özellikle iş adamlarımıza verilen destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Aynı şekilde Türkiye’de Hırvat iş adamlarının yatırımlarını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Bakan Pusiç ise, üç temel konuda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Ekonomik ve ikili ilişkiler. Her iki tarafta da bu ilişkiler iyi biçimde devam ediyor. Yıllık olarak artış görüyoruz. Bölgede Türkiye önemli bir oyuncu. 2005 yılında Türkiye ve Hırvatistan aynı gece müzakerelere başladı. Bu süre içinde çok iyi olduğumuz için değil, çok daha küçük olduğumuzu için Avrupa Birliği’ne üye olabildik. Hırvatistan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin son derece önemli olduğuna inanan bir ülke” şeklinde konuştu.

"BAZI EKSİKLER VAR"

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Suriye için ‘dondurulmuş bölgeler’ konusundaki teklifinin sorulması üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Genel olarak de Mistura’nın çabalarını ve ’dondurulmuş bölge’ teklifini destekliyoruz. Biz çatışmayı, zulmü, kanı ve insanların öldürülmesini durduracak her türlü öneriyi destekleriz. De Mistura’nın teklifinin uygulanmasında bazı eksikler var” cevabını verdi.

Ürdün’ün BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan önerisine ilişkin olarak da Çavuşoğlu, “Biz Filistin’e verdiğimiz desteği devam ettiriyoruz. Biz Abbas’ın yapmış olduğu başvuruyu da destekliyoruz, Ürdün’ün inisiyatifini de destekliyoruz. 1967 öncesi sınırlarına dönülmesini de destekliyoruz. Bağımsız bir Filistin Devleti’ni destekliyoruz” diye konuştu.

Pusiç ise, Hırvatistan’ın üyeliğine ilişkin soru üzerine ihracatlarının yüzde 10 arttığını söyleyerek, Avrupa piyasasına doğrudan girmekten ötürü sanayi üretimlerinin arttığını ifade etti. Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği katılım müzakerelerine başlaması için iki belge hazırladıklarını kaydeden Pusiç, “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen devletler, Türkiye’nin ortak olduğuna inanıyor, gelecekte bir üye olması gerektiğine inanıyorlar” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı