Türkiye'nin Musul harekatı için üç seçeneği

Musul harekâtı için seçenekler masada. Türkiye İncirlik, Erhaç, Batman ve Diyarbakır'daki üslerini sadece acil durumlardaki inişlere açacak.

Türkiye'nin Musul harekatı için üç seçeneği
Türkiye'nin Musul harekatı için üç seçeneği
GİRİŞ 08.03.2015 12:58 GÜNCELLEME 08.03.2015 13:08
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye, olası bir Musul harekâtına ön cephe yerine perde gerisinden destek verecek. Ankara hem karada hem de havada aktif bir pozisyon üstlenmeyi düşünmezken, masada üç seçenek bulunuyor.

Buna göre Türkiye İncirlik, Erhaç, Batman ve Diyarbakır'daki üslerini yardım malzemelerinin taşınması dışında sadece "acil" durumlardaki inişlere açacak. Talep olursa da AWACS ile istihbarat, tanker uçağıyla da yakıt ikmali desteği verebilecek. Nisan-Mayıs gibi DAEŞ'i Musul'dan temizlemek için yapılacak geniş kapsamlı hava ve kara harekatında, Türkiye'nin pozisyonu netleşiyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın son Irak ziyaretinde lojistik ve istihbarat noktasında koalisyon güçlerine destek verebileceği Irak yönetimine anlatılırken, üst düzey kaynaklar Türkiye'nin hem karada hem de havada aktif şekilde yer almayacağına vurgu yapıyor.

POZİSYON BELİRLEYECEK

Bölgede yaşanabilecek bir hareketlilikte, Türkiye hiçbir zaman Arapların tepkisini çekecek bir girişimin içinde yer almayacak. Koalisyon güçlerinin Musul'a yönelik başlatacakları harekatta da Türkiye öncelikle hedeflerin ve operasyonunun kapsamının nasıl olacağının şekillenmesini bekleyecek. Operasyona ilişkin bütün planlar yapıldıktan sonra Türkiye kendi kararını verecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu operasyonun içinde yer almasında da, Merkezi Irak hükümetinden ve Kuzey Irak yönetiminden gelecek bir çağrı büyük önem taşıyacak. Türkiye'nin de koalisyonun içinde yer alması gerektiğine dair açık bir çağrı gelmesi durumunda, Türkiye ona göre pozisyonunu belirleyecek. 

ÖN CEPHEDE YER ALMAYACAK

Eğer, tüm şartlar oluşur ve Türkiye Musul harekatında yer almaya karar verirse, bu defa da ön cephede yer almak yerine perde gerisinde önemli görevler üstlenmeyi tercih edecek. Yani, Türkiye operasyonda yer alacak fakat bu pek fazla görünür olmayacak. Bunun için de koalisyon güçleriyle yapılacak görüşmeler sırasında 3 seçenek üzerinden operasyona dahil olmak istendiği belirtilecek. Ankara'nın kafasındaki plana göre, Türkiye sadece ve sadece "acil" durumlarda devreye girecek görevler üstlenecek.

AWACS İLE İSTİHBARAT

Türkiye'nin seçenekler arasında tuttuğu bir başka destek de, Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı olan AWACS ile hava kontrolünün sağlanması. Bir hava operasyonu sırasında operasyon yapılan sahanın havadan kontrolü de büyük önem taşıyor. Bunun için de havada bazı savaş uçakları nöbet tutuyor. Aynı zamanda erken ihbar uçakları da herhangi bir tehlikeyi önceden tespit edebiliyor. Bu kapsamda, Türkiye elindeki AWACS'lardan bir tanesini talep olması durumunda koalisyon uçaklarıyla birlikte hareket etmesi için görevlendirebilecek. Ayrıca İHA ve İKU'lar da (İnsanlı Keşif Uçağı) yine görev verilmesi durumunda havadan görüntü desteği sağlayabilecek 

MUSUL İÇİN MASADAKİ SEÇENEKLER

- İncirlik, Erhaç, Batman ve Diyarbakır'a acil durumda iniş izni verilecek

- Awacs, İKU ve İHA'larla istihbarat verilecek

- İhtiyaç halinde havada yakıt ikmali için bir tanker uçağı hazır bulunacak

KAYNAK: EBRU ŞENGÜL - AHMET TOPAL / SABAH
YORUMLAR 12
  • adil ol 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede uzun adam ne derse o olur.hükümet mi muahahha ahhha haaaa
    Cevapla
  • Fakhreddin 9 yıl önce Şikayet Et
    İşte elimize şans geçmiş girin Musula kontrolü sağlayın. Hem oradaki insanlar rahat bir nefes alırlar. Kurtarsanız ne olacakki yarın başkası zulm edecek. Huzur Osmanlıda ve bizim devletimizde. Oraların kontrolü Türkiyede olmalı.
    Cevapla
  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    haçlı ordusun bi parçası olarak gereğini yapacağız Müslüman başımız öööle diyo sizde peşinden koşun
    Cevapla
  • Yeni Osmanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    Senin müslüman dediğin İŞİD hergün binlerce müslümanı kesiyor sebebsiz yere oturup izleyelimmi paşam. Bence sen adını değiştir. Ebu osman falan yap daha uyar sana.
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Bence türkiye musula müdahil olup özel kuvvetleri göndermeli,oradaki demorafik yapısı türkler alyhine bozulmuş dengeyi de düzeltmeliler..
    Cevapla
  • Türkiye Sevdalısı 9 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz insanı olarak Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ayrıca Hükümet yetkililerine DUA EDELİM.Aklı selim düşünüyorlar.Muhalefete kalırsa biran evvel Ortadoğu bataklığına girelim diye nerdeyse düğün dernek yapacaklar. Birkaç gün önce İngiltere ülkemizle Ekonomik toplantı yapıyor. HSCB Bank da Mardin,Ş.Urfa,K.maraş,Hatay,Van ve Tokat Şube Müşterilerine SMS Atarak 16 MART 2015 Tarihinde HSCB Bankamıza ait şubeleri kapatacağını duyuruyor.Tokat haricinde ki Bu iller BÜYÜKŞEHİR ve nufusun çoğunluğu Kürt,Arap ve Alevi.Muhalefet hala kazanda su döverek Gündem oluşturmaya çalışıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu