Türkiye, Ermenistan'ın hayalini yıktı

Türkiye’nin, sessiz sedasız çok önemli bir diplomasi başarısına imza attığı ortaya çıktı.

Türkiye, Ermenistan'ın hayalini yıktı
Türkiye, Ermenistan'ın hayalini yıktı
GİRİŞ 30.03.2015 07:27 GÜNCELLEME 30.03.2015 15:22
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Ermenistan, 1915’in 100’üncü yıl dönümü sayılan 24 Nisan’da Papa’nın Erivan’da özel ayin düzenlemesini istedi. Vatikan Büyükelçisi Paçacı’nın diplomatik girişimleri sonucu Vatikan, Erivan’a olumsuz yanıt verdi.Papa 12 Nisan’da Vatikan’da bir ayin yapacak ancak ‘100’üncü yıl’ adı verilmeyecek.  ,

Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’nın uzun soluklu diplomatik girişimleri sonucu, Ermenistan, ‘100’üncü yıl özel ayini’ hedefine ulaşamadı.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, geçen hafta içinde İtalya’nın başkenti Roma’ya resmi ziyarette bulundu.  Ziyaret sırasında Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin’in, Bakan Bozkır onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Mehmet Paçacı, yaşanan süreci, gelinen noktayı ve halen beklenen 12 Nisan ayinini anlattı.


 
İLK TALEP ERİVAN'DA AYİN

 
Ermeni Kilisesi, Vatikan ile temasa geçti ve resmi bir teklif iletti.  Ermenistan, Papa Francesco’nun 24 Nisan 2015’te, Erivan’da 100’üncü yıl özel ayini düzenlemesini istedi.
 

Erivan bu yolla soykırım iddiasını, 100’üncü yıl dönümünde dünyanın gündemine özel ve büyük bir şekilde taşımayı amaçlıyordu.  Konu Vatikan’da değerlendirilme aşamasındayken durumdan haberdar olan Ankara, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı vasıtasıyla ‘din diplomasisi’ sürecini başlattı.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bünyesinden gelen Büyükelçi Paçacı yaptığı bir dizi görüşmenin sonunda, Vatikan’dan Erivan’a ‘olumsuz’ yanıt verilmesini sağladı.
 
O ZAMAN VATİKAN'DA OLSUN
 

Papa Francesco’dan istediği yanıtı alamayan Ermenistan’ın ikinci hamlesi, teklifi revize etmek oldu.  Ermeni Kilisesi, “Papa Erivan’a gelmeyecekse, 100’üncü yıl ayini Vatikan’da düzenlensin” önerisini iletti Vatikan’a.
 
Türkiye, Büyükelçi Mehmet Paçacı’nın ikinci tur temaslarıyla, Ermenistan’ın bu talebine de olumlu yanıt verilmesini engelledi.  Katolik dünyasının ruhani merkezinden Erivan’a giden ikinci yanıt da “Hayır” oldu.
 
Papalık Ermenistan’a, böyle bir ayinin, 24 Nisan tarihinde Vatikan’da da düzenlenmesinin mümkün olamayacağını, diplomatik bir dille bildirildi.
 
12 NİSAN FORMÜLÜ
 
Ve üçüncü aşama...  Ermeni diasporasının da ısrarlı girişimleri sonucu, Vatikan - Erivan hattında ara formül bulundu.
 
12 Nisan’da, Papa Francesco’nun yöneteceği bir ayin düzenlenecek Vatikan’da.
 
Ancak Türkiye, bu noktada da Ermenistan’ın, “O ayine 100’üncü yıl özel ayini adı verilsin” isteğinin önüne geçti. Ayin bu şekilde adlandırılmayacak.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 19
  • murat 9 yıl önce Şikayet Et
    orhan senin mantığına göre apo hapisten çıksa ne olacak çıkmasa ne olacak. varmı böyle bir düşünce. biraz yazdıklarınızı düşünerek yazın Allah rızası için.
    Cevapla
  • anti satan 9 yıl önce Şikayet Et
    ermenistana gidecekse 100 lerce öncelikli yere gitmesi gerekir vatikan bunu sizden kötümü biliyor? ayini yapacaklar ama incitmeden öylemi? bumu başarı?
    Cevapla
  • israfil 9 yıl önce Şikayet Et
    kaç yaşındasın bilmiyorum böyle yazdığına göre 2001 yılında ülkeyi yönetemeyip kaçan Anasol- m hükümetini görmedin her halde. Şimdi onlar olsaydı Türkiyeyi 40 yerden sıkıştırırlardı. Ve aleyhimize her türlü kötü kararları çıkarırdı Batı.. Onurlu duran bir millet ve onurlu duran bir hükümet var artık.. sıkıntı yok.
    Cevapla
  • efe 9 yıl önce Şikayet Et
    Bulbaya.... Bazıları herşeyi görmek istediği gibi görür. Fakat süleymanşah türbesi taşınmasını anlayamazsın..
    Cevapla
  • ORHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    allah aşkına yapsa ne olacak yapmasa ne olacak
    Cevapla
  • azer 9 yıl önce Şikayet Et
    sen papanin ayinlerinin nerelerde ve kac kisiye yayin yaptigini bilmiyosun galiba olayi soyle dusun tc takimlari oynamasa bile biz ton ile para harcayip sampiyonlar ligi yada uefa finalini neden istanbulda oynatmak isteriz burda amac nedir istanbullular stada bile giremiyecek iken hemde yada 20 milyar dolar yatirip da olimpiyatlari neden almanin pesindeyiz 30 yildir yani etkinligin buyugu kucugu olmaz etkinlik seni dunyaya rezil de eder verzir de
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Cetvel ile harita çizen İngiliz Yahudi İttifakını ve Papa destekli haçlıları TERBİYE etmenin yolu Evladı Osmanlı Recep Tayyip Erdoğanın ATA mesleğidir !
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Milletin Ferdine Cevap: Atam osmanlı değil ben kürdüm.Kürtlerin atası osmanlı değil. AMA bunun bir önemi yok.Çünkü Benim atam hepimizin babası Hz ADEM'dir. Atalarıyla gurur duyanların sonu Kuran'da bellidir. Ben ancak MÜSLÜMAN'lığımla gurur duyuyorum.Ben Osmanlı'yı İslam'a uyduğu ölçüde severim. Böyle osman öztürk adlı şahsın her fırsatta faşistlik derecesinde sokak kedilerini bile osmanlı'ya dayandıran şekliyle bıktıran ,nefret ettiren,gözü kör bir sevgiyle sevmiyorum.Bu şahıs gibilerinin zihniyetinden ve öyle olmaktan Allah'a sığınırım.
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet, atasından Osmanlı’dan bahsedilmesinden rahatsız olmanın biraz ötesi Osmanlı düşmanlığıdır, senin durumunun bir adım ötesi Osmanlı düşmanı geceYarasasıgiller durumudur. Yazık sana ve senin gibilere…
    Cevapla
  • GeceYarisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu Osmanlicilara verilecek en guzel yanit Fransiz Devrimidir, Carlik Rusyasi'dir. Balkan Halklarinin ozgurluk mucadelesidir. Bir zulmun, bir baskinin nasil yerle bir edildigidir !
    Cevapla
  • baydın 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş şaka bir yana baydın artık
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Yorumların o kadar irite edici ki. Osmanlı'yı seven biriyim. Ama artık bayıyorsun,nefret ettiriyorsun. Yani herşeyi de illa oraya dayamasan olmaz. Kaç yaşındasın çok merak ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar