Erdoğan ve Ruhani Yemen çözümü için anlaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İranlı mevkidaşı Ruhani ile görüşmesinden Yemen mutabakatı çıkarken krizi çözecek yol haritası da ortaya çıktı.

Erdoğan ve Ruhani Yemen çözümü için anlaştı
Erdoğan ve Ruhani Yemen çözümü için anlaştı
GİRİŞ 10.04.2015 08:09 GÜNCELLEME 10.04.2015 08:36
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İki liderin Tahran'daki görüşmesinin detayları belli oldu. Önce ateşkes, sonra taraflar arasında üçüncü ülkede müzakere sağlanacak. Ankara kolaylaştırıcı rol üstlenecek

ERDOĞAN-RUHANİ GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretinde Yemen'deki çatışmaların bitirilmesi için İran ile "istişare mekanizması" kurulması konusunda mutabakata varılmasının ardından, Yemen'deki mekanizmanın ayrıntıları netleşmeye başladı. Yemen'de taraflar arasında müzakerelerin başlatılması kararından sonra, Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görüşmesinde bu müzakerelerin 'üçüncü tarafsız' bir ülkede yürütülmesi konusunda fikir birliğine varıldığı öğrenildi.

Yemen'e ilişkin oluşturulması planlanan sürecin detayları şöyle: 

 ATEŞKES ŞARTI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da "İki ülke bir araya gelerek, birbiriyle çatışan tarafları masaya oturtup bu kana son verelim" mesajıyla, Yemen için çözüm mekanizmasının ilk işaretini vermişti. Mekanizma "Husiler'in Sana ve Aden'den çekilmesi, Suudi Arabistan'ın da eşzamanlı olarak hava operasyonlarını durdurması" halinde çalışmaya başlayacak. 

TARAFSIZ ÜLKE: Müzakereler İran ya da Suudi Arabistan'da olmayacak. Üçüncü tarafsız bir ülkede yapılacak. Türkiye de Yemen krizinde tarafsız olduğu için müzakerelerin Türkiye'de de yürütülebileceği belirtiliyor. Daha önce hem Yemen hükümeti hem de Husilerle barış sağlanması için diplomasi trafiği yürüttüğü ortaya çıkan Türkiye'nin, taraflara nispeten eşit mesafede olması, Türkiye'nin arabuluculuk yapması ihtimalini güçlendiriyor. 

 DİPLOMASİ TRAFİĞİ: 

Erdoğan'ın Tahran ziyareti öncesinde Ankara; Suudi Arabistan ve Pakistan ile diplomasi trafiği yürüttü. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Vekili Naif Ankara'ya gelerek, İran ziyareti öncesinde Erdoğan'la görüştü. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de Ankara'ya gelerek temaslarda bulunmuştu. Erdoğan bu görüşmelerin ardından İran'a gitti. Ankara; Suudi Arabistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan diplomasi trafiğine devam edecek. 

 KOLAYLAŞTIRICI ROL: Türkiye'nin arabulucu olma talebi yok. Ancak Tahran ve Riyad, "Yemen'de çatışmaların durması için bir şeyler yapılmalı" talebini Ankara'ya iletti. Ankara, kolaylaştırıcı rol üstlenecek. 

 YEMEN KRİTİK ÖNEMDE: Türkiye, Yemen'i bölge barışının geleceği açısından kritik önemde görüyor. Yemen'de İran-Suud geriliminin bölgesel bir mezhep savaşına dönüşmesinden endişe ediliyor. "Yemen sorunu çözülürse, Irak ve Suriye'de de rahatlama yaşanabilir" değerlendirmesi yapılıyor. (SABAH)

YORUMLAR 19
  • Orhan 9 yıl önce Şikayet Et
    Harbiden ne kadar mal var la, yok iranla görüsmemeliymisiz, yok onlar bize düsmanmis, yok söyleymis yok böyleymis... Hangi kafanin ürünüsünüz lan siz?
    Cevapla
  • dost 9 yıl önce Şikayet Et
    Bana dostunu söyle,sana kim olduğunu söyleyeyim. İran....
    Cevapla
  • BirDosta 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünya irana 30 yil süren Ambargoyu kaldirmis sen iran üzerinden yine Erdogan düsmanligi ekiyorsun.kardes yasin ufak sanirim böyle sallayip durma arastir oku Ülkeler arasi cikar önde gelir.
    Cevapla
  • yorumcu 9 yıl önce Şikayet Et
    Tarafsiz ulkede muzakere yapilacak denilmis. Simdi turkiye tarafsiz ulke mi oldu? Daha gecen hafta lojistik destek veririz diyen turkiye idi. Kaldi ki muzakere ile cozulecek olsa idi suriye misir Irak vs. Bunlarda da cozulurdu. 2011den beri cozulen birsey yok. Muzakere ile bir yere varilmiyor artik. En son iranin nukleer muzakeresini gorduk 12 sene surdu. Yemen icin de muzakere 10 sene surecekse sag adam kalmaz ulkede.
    Cevapla
  • üzeyir 9 yıl önce Şikayet Et
    iran a dikkat arkadaşlar. bizi hep arkamızdan vurdular. bu yüzden israil ve amerika ile bir olup iran a saldıralım. nükleer geliştirmesinler. çünkü neden onlar bizim dinimizden bizim milletimizden değil. ama Amerika ve İsrail öylemi onlar bizden. güvenliklerinden de biz sorumluyuz. yoksa Allah bize bunu sorar siz neden müslümanlarla bir oldunuz da yahudi kullarıma ve amerikalı kullarımla savaştınız
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir ironi olmuş ham zininlere...
    Cevapla
  • Amin. 9 yıl önce Şikayet Et
    Aman dikkat İsrail ve Amerikadan gelecek Siyonist Neocon Oyunlara...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!