AP üyelerinden o karara tepki

Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan'da aldığı 1915 olaylarına ilişkin karara Türkiye'nin tepkisinin yanı sıra AP üyelerinden de eleştiri geldi

AP üyelerinden o karara tepki
AP üyelerinden o karara tepki
GİRİŞ 17.04.2015 13:42 GÜNCELLEME 17.04.2015 13:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AA muhabirine konuşan Yeşiller grubunun İspanyol üyesi Ernest Maragall, "Dengeli olduğunu söyleyemem. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetinin bazı mesajları ve açıklamalarına olumlu şekilde değinildiğini de görmemiz lazım ama geneline baktığımızda güçlü şekilde Ermeni yanlısı bir karar alındı" dedi.

Maragall, AP genel kurulundaki oylamada aşırı sağcı, ırkçı ve AB karşıtı partileri bünyesinde toplayan Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubunca verilen ve 269'a karşı 351 oyla kabul edilen değişiklik önergesiyle "Avrupa Parlamentosu Papa Franciscus'un Ermeni soykırımının 100. yılı dolayısıyla 12 Nisan'da barış ve uzlaşma ruhu içinde verdiği mesajı takdir etmektedir" ifadesinin metne dahil edilmesini eleştirirken, "Kiliselerin beyanlarına dayanmamalıyız" dedi.

Ernest Maragall, "Tarihi ve siyaseti birbiriyle karıştırmamız gerektiği gibi Avrupa Parlamentosu'nun rolüyle dinlerin ve kiliselerin rolünü de harmanlamamalıyız. Onların (kiliselerin) bu tür mesajlar verme ve fikir beyan etme hakkı var ama bence bu düşünceleri kendi tefekkürümüze dahil etmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Maragall, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan bu trajediden bugünkü Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağını fakat Ankara'nın bazı jestler yapması ve Ermenistan'la barışma için elini açık tutmasının önemli olduğunu söyledi.

Yeşiller grubunun İspanyol üyesi Maragall, Türkiye'nin 1,7 milyon Suriyeli sığınmacıyı misafir etmesinin büyük bir fedakarlık olduğunu işaret ederek, "Türkiye'nin saygı ve takdiri hak ettiğini dikkate almalıyız" dedi.

AP Türkiye Dostları Grubu Eşbaşkanı olan Alman sosyalist İsmail Ertuğ da oylama öncesinde dostluk grubu eşbaşkanları olarak "dengeli karar" çağrısı yaptıklarını fakat kabul edilen metinde bu dengenin tutturulamadığını söyledi.

Ertuğ, "Bir sol siyasetçi, sosyal demokrat olarak kararda Papa'nın sözlerine atıf yapılması iyi bir görüntü olmadı düşüncesindeyim. Ancak gerçeklere de bakmak zorundayız, Geçen yılki AP seçimleri aşırı sağ çoğunluğu getirdi. Yüksek sayıda grup kuramayan Müslüman düşmanı vekillere ilaveten Hristiyan Demokratlar (EPP), Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu (ECR) ve yine aşırı sağ ve ırkçı partilerin oluşturduğu Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi (EFDD) grubu olmak üzere üç siyasi grup var ve Papa'nın söylemine bunların hiçbirisi 'hayır' diyemiyor. Sol ve liberaller olarak 'hayır' diyoruz ama çoğunluğu bulamadık" değerlendirmesinde bulundu.

 "Türkiye durmamalı" 

AP'nin bu şekilde birçok karar aldığını ve bağlayıcı nitelik taşımayan bu kararların çok fazla önemsenmemesi gerektiğini belirten Ertuğ, bu kararın hazırlığında Ermeni lobisinin AP'de kilit isimlere yönelik yoğun lobi faaliyetinde bulunduğunu, buna mukabil Türkiye'den aynı ölçekte lobi çalışması görmediğini ifade etti.

YORUMLAR 1
  • KOCASOLAK 9 yıl önce Şikayet Et
    hocalı katliamı neden konuşulmuyor hiç ? onlarda hırıstıyan olsalardı demi ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'
Kiralık evlere yeni uygulama: 500 bin TL ceza gelebilir