Kurtulmuş: Başkanlık sistemi zaruridir

Bir dizi program için Avrupa'da olan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin olmazsa olmazının başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

Kurtulmuş: Başkanlık sistemi zaruridir
Kurtulmuş: Başkanlık sistemi zaruridir
GİRİŞ 18.04.2015 16:48 GÜNCELLEME 18.04.2015 17:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Almanya'daki temasları çerçevesinde Heidelberg Europaeische Hof Oteli'nde Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Programa aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın da bulunduğu gazeteciler katıldı.

Kurtulmuş, yürütmenin son derece etkin ve hızlı çalışması için iyi dizayn edilmiş, denetim mekanizmaları iyi kurulmuş, diğer bütün demokratik mekanizmalarına kavuşmuş bir başkanlık siteminin Türkiye için zaruri olduğuna inandıklarını söyledi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE İÇİN ZARURİDİR

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yetkisi olması nedeniyle birçok yasayı TBMM'ye geri gönderdiğini, birçok üçlü kararname gerektiren atamaları yapmadığı için vekaletle bu görevlerin yürütülebildiğine işaret eden Kurtulmuş, "Bundan dolayı yürütmenin son derece etkin, hızlı çalışması için iyi dizayn edilmiş, denetim mekanizmaları iyi kurulmuş, diğer bütün demokratik mekanizmalarına kavuşmuş bir başkanlık siteminin Türkiye için zaruri olduğuna inanıyoruz. Ama 'tek başına bu sistem olduğu gibi dursun, başkanlık sistemi alıp değiştirin' kastettiğimiz bu değildir. Daha fazla yetki değil, daha fazla denetlenebilir bir yürütme mekanizması ve yürütme mekanizmasının da hızlandırılması için başkanlık sisteminin oluşmasını istiyoruz. Türkiye'nin geldiği nokta itibariyle daha doğru olandır ve Türkiye'nin önünü açacak olan husustur" değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de sivil toplumun güçlendirilmesinin de önemine işaret ederek, sivil toplumu güçlü olmayan bir demokrasinin olmayacağını kaydetti.

Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşlarından beklenenin sadece hükümetin yanında durması olmadığını, yeri geldiğinde hükümetin karşısında durması ve eleştirmesi, yeri geldiğinde yapıcı teklifleriyle hükümete yol göstermesi olduğunu belirtti.

Numan Kurtulmuş, Türkiye'de en önemli gördüğü meselelerden birinin de imtiyazların halka devri meselesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de çok gelişmeler olmasına rağmen imtiyazlar hala merkezde toplandığı için, ekonomik ve siyasi kararlar Elazığ, Hakkari, Muğla, Bingöl ile ilgili kararlar hala büyük oranda Ankara'da alındığı için, buraların refahı zenginleşmesi nasıl olacağı buralarda kararlaştırıldığı için dolayısıyla devleti bir müddet sonra kim ele geçirirse imtiyazları elde edeceği ve kullanacağı bir mekanizma haline geliyor. Böylece Türkiye'de devlet ele geçirilmesi gereken bir mekanizma olarak görülüyor. Son paralel yapı tartışmasının temelindeki esas çarpıklık buradadır. Yani filanca, filanca bakanlığı ele geçirirse öteki diğer bakanlığı, dolayısıyla devletin merkezindeki bütün imtiyazlara sahip olacağı için bizim çocukluğumuzdan beri sağcılar, solcular, dindarlar, sekülerler farklı grupların hepsi devleti ele geçirmeye çalışmıştır. Devlet ele geçirilecek bir yer değil, milletin verdiği vekaletle millete hizmet edilecek bir mekanizmadır. Bunun mutlaka sağlanması gerekir."

Türkiye'nin sancılı da olsa demokrasi tecrübesi bulunduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Milletimizin bir özeliği var, hiçbir dönemde küsmemiş. Kahretmiş Menderes asıldığında, kahretmiş, ağlamış ama vazgeçmemiş. 12 Eylül'de yaşananlardan dolayı vazgeçmemiş. Bu, milletimizin demokrasiye olan inancını, daha doğrusu demokrasiden başka yol görmemesinin ortaya koyduğu bir sonuçtur. Çok gelişti ama bitmedi. Söylediğimiz reformları yaparak Türkiye demokrasisini güçlendireceğiz" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Aziz ALTINTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık sistemi gelmeli fakat seçimler 4 yılda değil en az 6 yıl olması lazım 4 yıl çok az ülkemize maliyeti çok oluyor 6 yıl olursa o zaman Türkiyenin önü daha aydınlık olcaktır
    Cevapla
  • ZAFER 9 yıl önce Şikayet Et
    yeter bu ülke çapulcuların elinde kaldı yaşasın başkanlık sistemi
    Cevapla
  • harbi 9 yıl önce Şikayet Et
    başkanlık sistemi olacak reis başkan olacak bundan şüphe yok sadece kıskananlar biraz daha hasetlerinden çatlayacak
    Cevapla
  • Murat E. 9 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlik şart.
    Cevapla
  • Mehmet Y. 9 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden önce başkanlık sistemini açık ve net anlatılması herkes için daha hayırlı olur Sayın Kurtulmuş bunu başlatmış devamının gelmesi lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı