NATO'dan kritik Türkiye açıklaması

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Amerikalı General Philip Breedlove önemli açıklamalarda bulundu.

NATO'dan kritik Türkiye açıklaması
NATO'dan kritik Türkiye açıklaması
GİRİŞ 01.05.2015 04:26 GÜNCELLEME 01.05.2015 04:37
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Breedlove, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde ABD Avrupa Komutanlığı'nın 2016 mali yılı bütçe ve programları konusunda brifing verdi. 

Senatörlerin sorularını yanıtlayan Breedlove, Kuzey Afrika'daki kaçak göçmen sorunun ve Rusya'nın Doğu Avrupa'yı istikrarsızlaştırmasının yanında Ortadoğu'daki yabancı savaşçı akışının da Avrupa Komutanlığı'nın baş etmeye çalıştığı önemli sorunlardan biri olduğunu kaydetti.

''TÜRKİYE'YE SIÇRAMA İHTİMALİ SÖZ KONUSU''

Yabancı savaşçı akışının bütün Avrupa'nın sorunu olduğunu dile getiren ABD'li komutan, "Bu sorun müttefikimiz Türkiye'nin daha doğrudan karşı karşıya kaldığı bir sorunudur çünkü bölgedeki olaylar Türkiye'nin sınırında yaşanıyor. Ayrıca, bölgedeki olayların Türkiye'ye sıçrama ihtimali ve ülkedeki 1,6 milyonu aşkın mültecinin varlığı gibi Türkiye'yi doğrudan etkileyen pek çok etmen söz konusudur" diye konuştu.

''TÜRKİYE ELEŞTİRİLMEMELİ''

Tüm bunlara rağmen Türkiye'nin, ABD'nin liderliğindeki koalisyonun güçlü bir müttefiki olduğunu kaydeden Breedlove, Türkiye'nin yabancı savaşçı konusunda aradan seçilip eleştirilmemesi gerektiğini vurguladı.

''SINIRLARINDAN DAHA GENİŞ ALANA YAYILAN BİR SORUN''

Breedlove, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi bu konuda ayırmayacağım. Daha önce de tartıştığımız üzere, yabancı savaşçılar pek çok bölgeden geçiyor. Bir kısmı Libya üzerinden İtalya'ya gelen mültecilerin arasında geliyor. Bu insanlar Kuzey Afrika ve Mağrip'te kolayca dolaşabildikleri için bunların Avrupa'ya girebilecekleri pek çok nokta mevcut. Türkiye'nin de yabancı savaşçı akışı ile ilgili sorunu vardı. Şimdi konuyla ilgileniyorlar fakat bu, onların sınırlarından daha geniş bir alana yayılan bir sorundur."

TÜRKİYE'YE DESTEK VERDİ

Senato'daki oturumdan sonra Pentagon'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Breedlove, bir gazetecinin yabancı savaşçı akışı ile ilgili Türkiye'nin müttefik olarak üzerine düşeni yapıp yapmadığını sorması üzerine, "Bazılarının Türkiye ile ilgili kaygılarını paylaşmıyorum. Türkiye güçlü bir müttefikimiz olarak sorunun farkında ve bizimle o sorun üzerine çalışıyor" dedi.

Bununla birlikte yabancı savaşçı akışının önemli bir sorun olduğunun altını çizen ABD'li general, Irak ve Suriye'ye giden çoğu yabancı savaşçının oralarda çeşitli askeri kabiliyetler edinerek ülkelerine döneceklerini ve bunun örneklerini Paris ve Kopenhag saldırılarında gördüklerini kaydetti.

Bu konuda ülkelerin yaptığı çeşitli çalışmaların bulunduğunuifade eden Breedlove, NATO'nun da başta istihbarat paylaşımı olmak üzere bu soruna el atacağını belirtti.

''UKRAYNA'YA SİLAH YARDIMI YAPILMALI''

Breedlove, Senato'daki oturumda özellikle Rusya'nın, Avrupa Birliği'ni ekonomik bir blok olarak ve NATO'yu da askeri bir blok olarak parçalama hedefi bulunduğunu savunarak, Ukrayna'ya "saldırı silahlarının" temin edilmesi fikrini desteklediğini söyledi. 

Rusya'nın önemli bir askeri modernizasyondan geçtiğini ve askeri gücünü neo-emperyal amaçları için son çıkış yolu olarak değil belki birincil araç olarak kullandığını dile getiren Breedlove, "Putin ve ordusu, askeri seçenekler dahil her türlü yola başvurdu. Bu seçeneklerin her birini dikkate almalıyız. Ben (Rusya'nın) bölgedeki hesaplarını değiştirmek ve masaya oturmasını sağlamak için saldırı silahlarının kullanılması fikrini destekliyorum" dedi. 

''RUSYA MEYDAN OKUYOR''

Breedlove, Rusya'nın Avrupa güvenliğinin temel ilkelerine meydan okuduğunu belirterek, Moskova'nın, Ukrayna'da yaptıklarının bölgesel veya geçici değil bilakis devamlı ve küresel izdüşümleri bulunan bir süreç olduğunu ifade etti. 

Putin'in buzullar başta olmak üzere Kuzey Avrupa'daki askeri varlığını artırmasının ve bölge ülkelerine altyapı projeleri sunmasının sebebinin bazı Avrupa ülkelerini Avrupa'dan koparma çabasının bir parçası olduğunu iddia eden Breedlove, "Putin ekonomik olarak AB ile askeri olarak da NATO ile uğraşmak istemiyor. Dolayısıyla başvurduğu yolların çoğu aslında AB ile NATO'da çatlaklar oluşturmak içindir. Eğer bu iki örgütü bölebilirse ihtiyaç duyduğu diğer her şey aslında eline gelmiş olur" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Ukrayna'ya silah yardımı yapmasının Rusya'yı provoke edip etmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine de Breedlove, ABD ne yaparsa yapsın Rusya'nın tepkisini çekeceğini ve Putin'in Batı'nın hiçbir şey yapamamasından da faydalandığını dile getirdi. 

ABD'li komutan, askeri müdahale dahil hiçbir seçeneğin masadan çekilmemesi gerektiğini vurguladı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • OKANX34 8 yıl önce Şikayet Et
    nato bizi koruyan bir sistem degil haçlı ittifakı bizi sürekli kıskaçta tutuyor patriotlar boşuna gelmiş esedin attıgı füzeleri görmediler
    Cevapla
  • abdulhamit 8 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik olarak disa bagimliligimiz devam ettikce ekonomisi guclu olan hiristiyanlarin pazari olmaya mahkumuz.
    Cevapla
  • bhy 8 yıl önce Şikayet Et
    Yöneticilerine türkiyeden diktatör denilmesi gerçek dışı terör eylemleri rahatlıkla uygulanıyor Allaha havale
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye natodan çıkmalı ! misal, Türkiye bugün ermenistan ile bir çatışmaya girse nato bize değil, ermenistana yardım edecektir BİLİNE !
    Cevapla
  • Gyan 8 yıl önce Şikayet Et
    Ön karakol görevinden merkez ülke konumuna geçemezsek bu topraklarda huzurla yaşamanın imkanı yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da şiddetli deprem
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi