Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na rest

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AP Türkiye Raportörü Kati Piri ile yaptıkları görüşme konusunda bilgi verdi.

Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na rest
Türkiye'den Avrupa Parlamentosu'na rest
GİRİŞ 31.05.2015 01:04 GÜNCELLEME 31.05.2015 01:10
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Volkan Bozkır, AP'nin Avrupa yapılarının önemli bir unsuru olduğuna ve rolünün giderek arttığına dikkati çekti. 

SON ANDA YENİDEN ERTELENDİ

AP'nin her yıl kabul ettiği Türkiye raporunun bu yıl açıklanmasının geciktiğini hatırlatan Bozkır, "Belki 2 ay önce çıkması gerekirken bu yıl gerçekten çok fazla sayıda değişiklik önerisiyle karmaşık bir hal halini aldı. 420 değişiklik önergesi verildi. Bunların çok büyük bölümü de ülkemize dostça bakmayan, ülkemize bir anlamda rahatsızlık vermek isteyen parlamento içi gruplar tarafından verildi. Ancak son durumda bu 420 değişiklik önergesi meczedilerek rapor çıkabilir hale geldi. Geçtiğimiz günlerde bu raporun oylanması bekleniyordu. Ancak son anda yeniden bir 30 değişiklik önergesi verildi ve bu nedenle de bu rapor oylama gününde tamamlanamadı. Şimdi önümüzdeki sanıyorum ya 9 Haziran haftası yahut 9 Temmuz haftasında bu rapor yayınlanacak" dedi. 

Kati Piri ile görüşmelerinde Türkiye bakımından önemli hususları vurguladığını aktaran Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şayet bu unsurlar bu raporda yer almazsa mevcut haliyle her ne kadar içinde birçok tenkit de olmasına rağmen, biz bu raporu yaşanabilir bir rapor olarak addedebileceğimizi belirttik. Tabiatıyla tenkitlerin bir kısmını biz olumlu tenkitler olarak kabul edeceğiz ve Türkiye'deki demokratik çalışmalarımızda, insan haklarını ve temel hak ve özgürlükleri daha ileriyle götürmeye yönelik çalışmalarımızda her zaman olduğu gibi bunlardan yararlanacağız. Raporda kabul etmemiz mümkün olmayan, yanlış verilere dayandığını düşündüğümüz bazı hususlar var. Bunlarla ilgili olarak da her zaman yaptığımız gibi hem raportörle hem parlamentodaki yetkililerle yazışarak bunların geçerli olmadığını ifade edeceğiz."

''RAPOR BU YÖNDE ÇIKARSA İLK DEFA...''

Piri ile kesin olarak raporda yer almamasını istedikleri 3 hususu da görüştüklerini aktaran Bozkır, şöyle devam etti:

"Bunlarından birincisi, biliyorsunuz Avrupa Parlamentosu'nda 1915 olaylarını Türkiye'nin hak etmediği, tarihi hiçbir mesnede dayanmayan bir şekilde soykırım olarak addeden bir karar ortaya çıktı. Bunu Türkiye olarak yok hükmünde kabul ettiğimizi resmen bildirdik ve bu karar bizim Brüksel'deki daimi temsilciliğimize iletildiğinde de bu zarf açılmadan iade edildi. Türkiye bakımından hükümsüz bir karar. Bu raporda Avrupa Parlamentosu'nun aldığı bu karara herhangi bir atıf olmaması gerektiğini raportöre izah ettik. Şayet bu rapor böyle bir atıfla çıkarsa, bu rapor Türkiye bakımından yok hükmünde olacaktır ve Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan bir Türkiye ilerleme raporu da ilk defa Türkiye bakımından kabul edilmeyecek ve geçersiz addedilecektir."

PKK'NIN AB TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI

Terör örgütü PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde olduğunu hatırlatan Bozkır, "Terör örgütleri listesinden çıkarılmasına yönelik eğer Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda herhangi bir atıf yer alırsa, aynı şekilde bu raporu bu atfıyla kabul etmemiz mümkün değildir. Üçüncü bir husus da raporun bugüne gelişi sırasında bazı temayüllerden hareketle Türkiye'nin müzakere sürecinin devamını engelleyebilecek, Türkiye'nin Gümrük Birliği ilişkisini daha ileri bir noktaya çıkarmasını arzu etmeyen bir görüntü verecek veyahut da Türkiye'ye yapılan ekonomik katkıların sona ermesi anlamına gelebilecek herhangi bir ifade bu raporda yer alırsa, yine bu raporu kabul etmeyeceğimizi kendisine ilettik" diye konuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar hiç bir tarihte bizimle dost olmadılarki.dost gibi göründüler sadece.herzaman önyargila baktılar Türkiye.ye bizim ülkemiz artık Rotasını buldu A.B. pek ihtiyaçımız yok. Elhamdülilla.
    Cevapla
  • Mustafa TOPAK 8 yıl önce Şikayet Et
    Dünya İslam Birliği, Tek Çözüm. Bu birliği tesis etmek zor amma İslam Coğrafyası Şahlanır.Akan Kan Durur. Gerisi Laf-ı Güzaf!AB'yi eleştiriyoruz, nafile. Adamlar Avrupa Hrıstiyan Birliği kurdular. Bizi niye alsınlar ki?! Biz de D.İ.B. ni kuralım. Yapamıyorsak AB'ye kızmak niye?Gelecekte bu birlik kurulur, çünkü sosyolojik gerçeklik budur.Bugün bu konsept ufukta görülmüyor.
    Cevapla
  • hep ayni 8 yıl önce Şikayet Et
    Yapariz ederiz vs vs
    Cevapla
  • CEM 8 yıl önce Şikayet Et
    Şu anki gümrük birliği uygulamaları Osmanlının Fransızlara sağladığı kapitülasyonların modernize edilmiş hali gibi sanki
    Cevapla
  • Timur 8 yıl önce Şikayet Et
    ya AB´ye res cekin ve türk turan birligini kurun milleti daha fazla oyalamayin bizi yugoslavya gibi bölmek isteyen AByi istemiyoz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi