Dışişleri'nden 'soykırım' tepkisi!

1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımlayan Belçika Başbakanı Michel'e Dışişleri'nden tepki geldi.

Dışişleri'nden 'soykırım' tepkisi!
Dışişleri'nden 'soykırım' tepkisi!
GİRİŞ 20.06.2015 13:27 GÜNCELLEME 20.06.2015 13:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Belçika Başbakanı Charles Michel'in, 18 Haziran 2015 tarihinde Belçika Temsilciler Meclisi'nde 1915 olayları konusunda yaptığı açıklamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Michel'in yaptığı açıklamayı eleştiren Dışişleri Bakanlığı, "Belçika Başbakanının söz konusu ifadeleri tarihi gerçeklerle bağdaşmamakta ve hukuku ihlal etmektedir. Haddini her bakımdan aşarak hüküm vermeye kalkışması ne kabul edilebilir ne de herhangi bir şekilde mazur görülebilir. Belçika kendi tarihinin karanlık sayfalarıyla yüzleşmemiş bir ülke. Belçika ile ikili münasebetlerimizde olumsuz yönde sonuçlar doğurması kaçınılmazdır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Belçika Başbakanı Charles Michel, 18 Haziran 2015 tarihinde Temsilciler Meclisi'nde kendisine yöneltilen soruya cevaben, "1915 olaylarının 'soykırım' olarak tanımlanması gerektiğini düşündüğünü" ifade etmiştir. Belçika Başbakanının söz konusu ifadeleri tarihi gerçeklerle bağdaşmamakta ve hukuku ihlal etmektedir. Belçika Başbakanının, yetkili uluslararası bir mahkeme tarafından hakkında bir hüküm verilmemiş olduğunu kendisinin de teslim ettiği, hakkında hukuki bir karar ve akademik uzlaşı bulunmayan bir konuda haddini her bakımdan aşarak hüküm vermeye kalkışması ne kabul edilebilir ne de herhangi bir şekilde mazur görülebilir. Bahse konu ifadeler, Belçika Hükümetinin bir süre önce Temsilciler Meclisinde ortaya koyduğu hukuki bir niteliğe sahip olan "soykırım" kavramının gelişigüzel kullanılmaması gerektiği yönündeki tutumuyla da çelişmektedir. Türk milletini haksızca itham eden kanaatlerin bu kadar kısa sürede değişmesi dahi, konunun bilimsel ve hukuki zeminden çıkarılarak ne ölçüde siyasallaştırıldığının açık bir göstergesidir" açıklamasına yer verdi.

"BELÇİKA KENDİ TARİHİNİN KARANLIK SAYFALARIYLA YÜZLEŞMEMİŞ BİR ÜLKE"

Belçika'da, Türkleri itham eden beyan ve faaliyetlerin sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kendi tarihinin karanlık sayfalarıyla yüzleşmemiş bir ülke olan Belçika'da bir süredir, Türk kimliği ve tarihi üzerinden Türkleri itham eden beyan ve faaliyetlerin sayısında ciddi artış kaydedildiğini kaygıyla gözlemliyoruz. Belçika'da sorumluluk sahibi olması gereken politik çevrelerin de dahil olduğu "Türkleri karalamak" üzerinden siyasi rant elde etme egzersizlerinin, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslâm karşıtlığı boyutlarının bulunduğu bir vakıadır" denildi.

"BELÇİKA İLE İKİLİ MÜNASEBETLERİMİZDE OLUMSUZ YÖNDE SONUÇLAR DOĞURMASI KAÇINILMAZDIR" 

Açıklamada, "Bu durumun, Belçika'ya ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda önemli katkılar yapmış ve yapmakta olan Türk toplumunu en hafif tabiriyle rencide edeceği ve bu toplumun entegrasyonu bakımından olumlu katkı sağlamayacağı açıktır. Belçika'daki Türk toplumunu da rahatsız eden bu tutumun, dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sahip olduğumuz Belçika ile ikili münasebetlerimizde olumsuz yönde sonuçlar doğurması kaçınılmazdır" ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • kongo soykırımı 8 yıl önce Şikayet Et
    soykırımı belçikalılar iyi bilir. bkz: kongo soykırımı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak