Türkiye'nin Suriye planı: Savaş değil güven!

Ankara Suriye'nin kuzeyinde savaş değil güvenlik için tampon bölge istiyor. Bunun dayanağı ise BM'nin 1991'de verdiği 688 sayılı karar...

Türkiye'nin Suriye planı: Savaş değil güven!
Türkiye'nin Suriye planı: Savaş değil güven!
GİRİŞ 30.06.2015 09:50 GÜNCELLEME 30.06.2015 13:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye'deki gelişmelerin endişe verici noktaya ulaşmasının ardından TSK'ya 'Hazır ol' talimatı veren Türkiye, ilgili ülkelerle temasını yoğunlaştırdı. Ankara, IŞİD ile mücadele koalisyonunun baş aktörü ABD'ye de önemli mesajlar verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yapmıştı. Bunun yanı sıra Ankara-Washington arasında diplomatik temaslar her düzeyde devam ediyor.

Bu çerçevede Ankara'dan ABD'ye şu kritik 3 mesaj iletildi:

* Suriye'de yaşananlardan endişeliyiz. Bu endişelerimizi dikkate almalısınız.
* Suriye sınırımızda bir oldu bittiye izin vermeyiz.
* ABD tedbir almalı. Siz gereken tedbirleri almazsanız, biz gerekeni yaparız.

Suriye'nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' oluşturmaya yönelik hazırlıkları sürerken, diplomatik kaynaklar bunun için uluslararası hukuki zeminin varlığına da dikkat çekiyor.

'Güvenli bölge' için BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkartılmasının gerekli olmadığının altı çizilirken, ABD'nin Birinci Körfez Savaşı sonrasında Kuzey Irak'taki Kürtleri Saddam Hüseyin'in saldırılarından korumak için başlattığı 'Huzuru Temin Harekatı' çerçevesinde çıkarılan 1991 tarihli ve 688 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına atıf yapılabileceği belirtiliyor.

Hukuki gerekçeler sıralandı

Hukiki gerekçe şöyle açıklıyor: “Barışı tehdit eden, bozan ya da BM Şartı’nda belirtilen durumlarda öncelikli olarak BM Güvenlik Konseyi harekete geçmekle yükümlüdür. Ancak bugün Suriye örneğinde Rusya ve Çin’in yaptığı gibi, daimi üyelerden biri veto hakkını kullanırsa, Güvenlik Konseyi tıkanıyor. Bu nedenle, geçmişten bu yana en az 7 örnekte kullanılan ve tıkanan Güvenlik Konseyi’ni hukuksal olarak by-pass eden örnekler inceleniyor.”

Ankara’da incelenen ve Güvenlik Konseyi kararı ya da izni olmaksızın, uluslararası koalisyonlara müdahale hakkı veren emsaller şunlar:

-Kore ve Barış için Güvenlik Kararı: BM Genel Kurulu 1950 yılında, Kore Savaşı sırasında, 377 sayılı bir karar alarak, “Barış için Birleşme” hakkı verdi.

-Irak Örneği: Körfez Savaşı’nın bitmesiyle Saddam yönetiminin Kuzey Irak’ta giriştiği sindirme harekatı üzerine 1991 Nisan’ında Irak’tan Türk sınırlarına yönelen toplu bir göç hareketi başladı. Türkiye’nin yardım çağrısı üzerine, 13 ülkeden 22 bin askerin Türkiye’ye gelmesiyle, Huzur operasyonu adıyla, çok uluslu operasyon başlatıldı.

-Libya Örneği: 2011’de düzenlenen askeri operasyondur. Paris’te düzenlenen Libya konulu toplantıya, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, ABD Dışişleri Bakanı Clinton, İngiltere Başbakanı Cameron ve Almanya Başbakanı Merkez katılmış ve toplantının hemen ardından, BM Güvenlik Konseyi kararı olmaksızın, Fransa tarafından, Libya’ya hava ve füze saldırısı başlatıldı.

-Kosova Örneği: İnsani gerekçelerle askeri müdahalenin doruk noktası, NATO’nun Kosova’ya müdahalesi ile gerçekleşti. Rusya’nın, Kosova’ya müdahaleyi veto edeceği açığa çıkınca oylama gerçekleştirilmedi ve NATO Güvenlik Konseyi’nin yetkilendirmesi olmaksızın askeri müdahalede bulunuldu.

-Liberya Örneği: Liberya örneği, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan oluşturulan çok uluslu koalisyonların müdahalesi ile ciddi ve yaygın insan hakları ihlallerini durdurulmasının en klasik örnekleri arasında yer alıyor.

-Kongo ve Sierra Leone Örneği: Belçika ve Fransa’nın Eylül 1991’de, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne; İngiltere’nin ise Mayıs 2000’de Sierra Leone’ye düzenlediği askeri müdahalelerdir. Bu operasyonlarda, Güvenlik Konseyi kararları bulunmamaktadı

KAYNAK: TÜRKİYE - STAR
YORUMLAR 2
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    şu örneği bu örneği geç bunları bundan sonrakiler bizden örnek alsın
    Cevapla
  • REISERDOGAN 8 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun! gururlandirdiniz beni
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakırlı yaşlı teyzeyle samimi sohbeti