Gül'den nükleer anlaşma değerlendirmesi

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer programı sonunda yapılan anlaşmayı değerlendirdi.

Gül'den nükleer anlaşma değerlendirmesi
Gül'den nükleer anlaşma değerlendirmesi
GİRİŞ 14.07.2015 17:07 GÜNCELLEME 14.07.2015 17:07
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'ın nükleer programı konusunda yürütülen müzakerelerde nihai anlaşmaya varılmasını, "Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana diplomasinin elde ettiği en büyük zaferlerden birisi" olarak değerlendirdi.

Gül, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin süreci yakından takip ettiğini ve daima desteklediğini hatırlattı.

DİPLOMASİNİN EN BÜYÜK ZAFERİ

Kendisinin de Dışişleri Bakanlığı döneminde ve Cumhurbaşkanı olarak özel zaman ayırıp bu konuda çaba gösterdiğini, görüşmeler için bizzat Tahran'a gittiğini ve görüşmelerin bir kısmına da Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını anlatan Gül, görüşmelerin başarıyla neticelenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu vurguladı. 
Anlaşmayı "Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana diplomasinin elde ettiği en büyük zaferlerden birisi" olarak nitelendiren Abdullah Gül, şunları kaydetti: 

"BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke, İran ve Almanya başta olmak üzere ilgili tüm tarafları tebrik ediyorum. Bilhassa içten ve dıştan gelen baskılara rağmen büyük bir cesaret örneği sergileyen ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in hakkını teslim etmek gerekir."

ORTADOĞU POLİTİKALARI DEĞİŞECEK

Böylesi büyük anlaşmalarda uygulamadan kaynaklanan sorunlar olabileceğine işaret eden Gül, uygulama sürecinde tüm tarafların titiz ve yapıcı olması gerektiğini vurguladı.

11. Cumhurbaşkanı Gül, "Tabiatıyla bu anlaşmayı bilhassa bölgemiz bakımından yeni bir başlangıç olarak görmek lazım. Şimdi İran'ın tehdit algıları temelinde şekillendirdiği Ortadoğu politikalarında değişiklik olacağını ümit ediyorum. Bu diplomatik zaferin bölgedeki diğer meselelerin çözümü için de örnek teşkil edeceğini ve kolaylaştıracağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 7
  • YILDIZ 8 yıl önce Şikayet Et
    Ey gül daha ne istiyorsun..bir kenara çekilmeyi neden düşünmüyorsun..
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Gül'ün Erdoğan'a takoz koymalarına kıl oluyorum.Erdoğan'ın sayesinde ulaştığı yerlere kendi marifetiyle geldiğini sanıyor.Konuştıkça irtifa kaybediyor
    Cevapla
  • Haklının YANINDA 8 yıl önce Şikayet Et
    sn gül etliye sütlüye karışmıyor, kenardan kenardan açıklama yapıyor. bu millet; sn gül ün canla başla bu ülkeye zarar veren kişileri ve örgütleri tecrübeleri doğrultusunda açıklamasını, daha güzel sözler söylemesini bekliyor.
    Cevapla
  • gül 8 yıl önce Şikayet Et
    Sana mı soracak kenara çekilmek için, ne rahatsız oldunuz be
    Cevapla
  • dunyada 8 yıl önce Şikayet Et
    nukler sılah gucun sımgesıdır.eger bır ulkede nukler sılah yoksa o ulke güçsuzdur.bence ıran buyukhata yaptı .turkıye ancak nukler sılaha sahıp oldugu zaman güçlu bır orduya sahip olacaktır .yoksa tsk 3 dunya ulkesı ordusunuandıracaktır.muslumanlarda sadece pakıstanda var.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    nükleer silah ben yoksam sen de yoksun demek içindir.batının bende var sende olmasın demesi bundan
    Cevapla
  • taharun 8 yıl önce Şikayet Et
    nükleer silahı alıp ya da yapıp napcan brader..kullanacaksan canilik..kullanmayacaksan tüm insanlığın yokoluşuyla birini korkutmak ne kadar delikanlılık ne kadar doğru ne kadar ahlaklı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı