Erdoğan'dan 'Şangay' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyareti kapsamında Çin Merkezi Televizyonu CCTV'ye açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'dan 'Şangay' açıklaması
Erdoğan'dan 'Şangay' açıklaması
GİRİŞ 30.07.2015 22:27 GÜNCELLEME 31.07.2015 10:21
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Eski Çin Başbakanı Hu Cintao'nun ziyaretinde iki ülke arasında hedeflenen ticaret hacminin arzulanan seviyeye gelmemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretin önemli başlıklarından birinin bu olduğunu savundu.

O dönem 2015 için konulan 50 milyar dolar hedefinin 27 milyar dolarda kaldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu açığı nasıl kapatırız, bunları süratle görüşüp buna göre de adımlarımızı atacağız. Yaklaşık olarak söyleyecek olursam 3 milyar dolarlık bizim ihracatımızın karşılığında 24 milyar dolarlık Çin Halk Cumhuriyeti’nin bize ihracatı var. Aradaki ticaret açığı, baktığımı zaman, 21 milyar dolar gibi bir ticaret açığı var ki bu açığın kapatılmasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye sağlayacağı imkanlar inanıyorum ki dengeyi de getirecektir. Buradaki gümrük uygulamalarında ciddi manada bazı yaşanan sıkıntılar var. Bu görüşmelerin yapılmasıyla birlikte bunların giderilmesi inanıyorum ki bu açığı çok da süratle kapatacaktır."

TÜRKİYE 'ŞANGAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI'NA TAM ÜYELİK İSTİYOR

"Şangay İşbirliği Teşkilatı ve Çin'in "Bir Kuşak Bir Yol" anlayışında Türkiye'nin önemli rol oynayacağı" sorusuna ilişkin, bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile çok defa görüşmelerinin olduğunu, özellikle burada Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang ile de görüştüklerini ifade eden Erdoğan, Hindistan ve Pakistan'ın katılımıyla farklı bir sürecin başladığını ve Türkiye'nin Şangay İşbirliği Teşkilatı kapsamında diyalog ortaklığından tam üyeliğe dönüşmesini istediklerini aktardı.

Tam üyelikle 1,5 milyarlık İslam dünyasıyla Şangay İşbirliği içinde çok daha farklı bir işbirliği sürecinin başlayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki gücün daha da artacağını ve Avrupa, Asya ötesinde bir de İslam dünyasıyla bir bütünleşmenin de başlangıcı olacağını ifade etti.

RUSYA İLE İLİŞKİLER AYNI KARARLILIKLA DEVAM EDİYOR

"Rusya'ya ambargo uygulanmaya başlandığı dönemde Putin'in Türkiye ziyareti ekonomik ilişkileri güçlü olmasına temellendirecek ziyaret miydi?" sorusuna Erdoğan, Rusya ile stratejik anlaşmanın var olduğunu, doğalgazın büyük bir kısmının Rusya'dan temin edildiğini, Rusya'ya olan yaptırımlar içerisinde yer almadıklarını ve Rusya ile ilişkilerin aynı kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.

ÇİN'DEN FÜZE ALIMI

Erdoğan, Çin'den füze alımına ilişkin, "Bu konuda aslında bitmiş bir şey yok. Ama bizim Çinli dostlarımızla bu ilk etapta yaptığımız bazı görüşmeler vardı. O da müşterek üretime girme hususuydu. Biz bunu başarmanın azmi içerisindeyiz ve bunun da sözünü almıştık. Bu konuda eğer adımı atabilirsek bizim kararlılığımız yerindedir. Çin ile böyle bir adımı atmayı arzu ederiz "diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • ismail aydeniz 8 yıl önce Şikayet Et
    eee uygurlar diyen soykırama uğrayan uygurlar hakkında konuşmamış diyen hocam önce gündemi takip edin önceki haberlere bi bakın bu kadar basit mi bi insana yazıklar olsun demek bu nasıl bi cahalettir.
    Cevapla
  • Hani Doğu Türkistan?????????????? 8 yıl önce Şikayet Et
    Daeş islamın imajına zarar veriyor. Çin de İslamı kabul etmiş müslümanlara zarar veriyor. Onu söylerken buna da değinseymiş ya.
    Cevapla
  • Adiga81 8 yıl önce Şikayet Et
    Adam devlet yönetiyor. Bakkal dükkanı işletmiyor. Uygur bölgesi ile ilgili girişimler de yapılıyor ancak her konunun platformu ayrı. Cumhurbaşkanı bu ziyaretinde bölgedeki din adamlarıyla görüşmeler yapıp detaylı bilgi aldı. Uygur meselesi uzun soluklu bir mesele.
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 8 yıl önce Şikayet Et
    Reisin oradaki uygurlu kardeşlerimiz için de neler yaptığını görmek istiyoruz. Reise güvenimiz tam Uygurlu kardeşlerimizi unutacağını asla düşünmüyoruz ama varsa birşeyler görmek istiyoruz bunları...
    Cevapla
  • cengiz 8 yıl önce Şikayet Et
    soykırıma uğrayan uygurlar hakkında tek sözcük ağzından çıkmamış. yazıklar olsun!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!