TİMES: Türkiye yeniden ihtiyaç duyulan dost oluyor

Dün Guardian'ın 'Avrupa'nın Erdoğan'a ihtiyacı var' yazısından sonra Times da benzer bir değerlendirme yaptı.

TİMES: Türkiye yeniden ihtiyaç duyulan dost oluyor
TİMES: Türkiye yeniden ihtiyaç duyulan dost oluyor
GİRİŞ 06.10.2015 09:01 GÜNCELLEME 06.10.2015 09:03
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Times gazetesi, göçmen krizi nedeniyle Avrupa'nın Türkiye ile işbirliğine gitmesi gerektiği yorumu yapıldı.

Gazetenin editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfada bugün yayımlanan bir  "Türkiye'ye güvenmek" başlıklı yazıda göçmen krizinin geldiği aşama düşünüldüğünde Türkiye ve Avrupa arasındaki işbirliği ihtiyacının önemli bir hale geldiği, bu işbirliğinin hem Avrupa hem de Türkiye açısından kazançları olacağı belirtiliyor.

Yazının başında, "Batı'nın gözünde Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nedeniyle muğlak bir müttefik haline geldiği, Cihatçıların Suriye'ye hala Türkiye üzerinden girdiği" belirtiliyor ve ardından şu yorum yapılıyor:

"Şimdi Türkiye, Batı'nın desteğiyle kendini, Avrupa'ya göç dalgasını önleme mücadelesinde ihtiyaç duyulan bir dost, vazgeçilmez bir ortak olarak yeniden şekillendiriyor"

Times, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel'e elindeki pazarlık gücünün farkında olarak geldiğini, 1 Kasım seçimleri de düşünüldüğünde bazı tavizler vermeye istekli olduğunu" yazıyor.

Gazete, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa'ya göçmen akışını durdurmak için Türkiye'yle işbirliği planının olumlu olduğunu belirtiyor ve bu planın içindeki hedeflerden bazılarının şunlar olduğunu belirtiyor:

Türk ve Yunan sahil güvenlik birimlerinin Ege'de Frontex'in nezaretinde birlikte çalışmaları, göçmenleri taşıyan teknelerin geri döndürülmeleri, AB fonlarıyla yeni iltica başvuru merkezlerinin kurulması, AB desteğiyle birçok Suriyeli'ye Türkiye'de çalışma izni verilmesi.

Times plan kapsamında bu göçmenlerin bir bölümünün daha sonra Avrupa ülkeleri tarafından kabul edileceğini belirtiyor.



Gazete, "Türkiye'nin bunu yapmasının AB üyelik sürecini hızlandıracağına inanabileceğini, bu bağlamda mevcut Gümrük Birliği anlaşmasının geliştirilmesinin iyi olacağını" yazıyor ve "bunun Brüksel'in ABD'yi, Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması imzalaması için cezbetmesine imkân sağlayacağı" yorumunu yapıyor.

Gazete böyle bir olasılık için "Bu büyük bir ödül" diye yazıyor.

Times'a göre "en düşünceli jest ise AB'nin Türkiye'yi 'güvenli ülke' ilan etmesi" olur.
Times, "PKK gibi Kürt grupların Türkiye'yi güvenli görmediğini ancak göçmen akışı hızını yavaşlatması karşılığında AB'nin görebileceğini" yazıyor.

Yazının en sonunda şu yorum yapılıyor: "Erdoğan'la işbirliği yapmak bir ahlaki bataklığa girmektir ancak bunun gerekçeleri var. Bu, Avrupa'daki mülteci krizi yükünü hafifletecek ve Erdoğan'ı, Batılı güçlere sırtını dönmesindense onlarla yakın ilişki kurmaya teşvik edecek".

YORUMLAR 24
  • Muhsin 8 yıl önce Şikayet Et
    açın kapıları herkes geçsinde görsünler bizde rahatlarız en azından
    Cevapla
  • Faruk TOK 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar methiyenin sonu iyi değil bakalım ne olacak hakkımızda hayırlısı
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeyi sersefil edip Türkiyeyi bu savaşa tam anlamıyla sokana kadar bunların dotluğu devam eder. Sonra arkalarına yaslanıp izlerler. Niye bizi yönetenler Avrupaya güveniyor ki!
    Cevapla
  • Ruhi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizi ne zaman kullanmak isteseler böyle yıkayıp yağlayıp paklarlar. Nitekim tarih hep bu şekilde tekerrür etmiştir. Misfit bir durum var! o da Batı ile aynı masada oturmamız dır. Kaz gelecek yerden tavuk esirgemezler ama Reisimiz de bunların farkında elbet bi bildiği vardır
    Cevapla
  • Sabır 8 yıl önce Şikayet Et
    İfade ye bak ''Erdoğan'la işbirliği yapmak bir ahlaki bataklığa girmektir ancak bunun gerekçeleri var'' Ahlaki bataklık sizin coğrafyanızı anlatan belki de in iyi tabir. Dünyayı sömürüyorsunuz, gçö eden insanlar sınırınıza gelene kadar gıkınız çıkmıyor. Göç etme sebebi olan diktatörleri hiç ağzınıza almıyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri