Erdoğan talimatı verdi değişti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile 15-16 Kasım'da Antalya'da yapılacak G20 Liderler Zirvesi'nin gündeminde önemli bir değişiklik oldu.

Erdoğan talimatı verdi değişti!
Erdoğan talimatı verdi değişti!
GİRİŞ 28.10.2015 02:59 GÜNCELLEME 28.10.2015 06:37
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Aralarında Erdoğan'ın yanısıra ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ve İngiltere Başbakanı David Cameron'un da yer aldığı liderler; zirvenin ilk gününün akşamındaki çalışma yemeğinde terör ve mülteci sorununu ele alacak. Böylece Suriye'deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderlerin biraraya geldiği bir toplantıda, kapsamlı olarak ele alınacak.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20’nin 2015 yılı dönem başkanı olan Türkiye, 15 - 16 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi’ne ilk kez ev sahipliği yapacak. Bugüne kadar yapılan dokuz G20 zirvesinde Türkiye başbakan düzeyinde temsil ediliyordu. Antalya'daki zirvede Türkiye, ilk kez cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilecek. Zirve nedeniyle aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da bulunduğu dünyanın büyük güçlerinin başındaki isimler Antalya'ya gelecek.

G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Bu ülkeler şöyle: Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, ABD ve Avrupa Birliği Komisyonu.

G20 Dönem Başkanı ülkenin Zirve’ye kendi belirleyeceği bir ülkeyi davet etme hakkı bulunuyor. Türkiye bu hakkını Azerbaycan’dan yana kullandı. G20 ülkeleri dışında, davet edilecek olan ülkeler şöyle; İspanya (Daimi davetli), Singapur Küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle), Malezya (ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla), Zimbabwe (Afrika Birliği Dönem Başkanı Sıfatıyla), Senegal (NEPAD Dönem Başkanı
sıfatıyla) olarak sıralandı.

TERÖR VE MÜLTECİ SORUNU

G20 Liderler Zirvesi'nin programı da netleşmeye başladı. Antalya'nın Belek Bölgesi'nde yapılacak zirve, 15 Kasım pazar günü saat 12.00'de yapılacak karşılama töreni ile başlayacak. Erdoğan, ev sahibi olarak konuk ülkelerin devlet başkanlarını karşılayacak. Karşılamanın ardından bir çalışma yemeği verilecek. Toplantıların ardından eşli bir resepsiyon verilecek. Resepsiyonu, müzik dinletisi programı takip edecek. Akşam verilecek çalışma yemeğinin konusunu ise terör ve mülteci sorunu oluşturacak. Aynı zamanda Emine Erdoğan ise G20 ülkelerinin liderlerinin eşlerine bir yemek verecek. Toplantı aralarında ikili görüşmelerin yapılması da bekleniyor. Toplantı pazartesi günü akşam saatlerine doğru Erdoğan'ın düzenleyeceği basın toplantısı ile sona erecek. Toplantıda, G20'nin Antalya bildirisi kabul edilecek. Zirve çerçevesinde 5 belgenin de imzalanarak açıklanması bekleniyor.

Zirvenin gündemine terör ve mülteci sorunun da alınması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiği öğrenildi. Bunun üzerine zirvenin ilk akşamı verilecek çalışma yemeğinin konusu, terör ve mülteci sorunu olarak belirlendi.

DÖNEM BAŞKANI TÜRKİYE BAŞARILI BULUNDU

G20 Şerpası ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu, "G20 dönem başkanlığını geçen yıl Aralık ayında aldık.

Türkiye için başarılı bir dönem başkanlığı oldu. Bütün ülkeler çalışmalarımızı takdir ve şükranla karşıladı" dedi.

BÜTÜN LİDERLER KATILIYOR

Terör eylemleri nedeniyle bazı ülke liderlerinin Antalya'ya gelmeyebileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyordu. G20 Şerpası Sinirlioğlu, bu spekülasyonların yapılan toplantılarda gündeme bile gelmediğini belirterek, "Bütün liderler katılacak. Şerpa toplantılarımızda böyle bir durum gündeme bile gelmedi" dedi. (Milliyet)

YORUMLAR 30
  • Mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Püyük başkan alah semi başımızda eksik etmesin inşalah
    Cevapla
  • yunus 8 yıl önce Şikayet Et
    once Allah demesini ogren, baskan sonraki hikaye
    Cevapla
  • Melek 8 yıl önce Şikayet Et
    Reis çok büyüksün her zaman duacıyım allah yar ve yardımcın olsun .allahım seni korusun.
    Cevapla
  • funda 8 yıl önce Şikayet Et
    Tabi tabi hatta bidaha ki sefere zirve yapmaya bile gerek kalmayacak çünkü bütün dünya hakimi olacagiz
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    galiba hoşuna gitmiyo dimi
    Cevapla
  • turk oglu turk 8 yıl önce Şikayet Et
    antalyada devlet ve devlet kanunlari yok.
    Cevapla
  • Realizm 8 yıl önce Şikayet Et
    Başkan R.T.E.
    Cevapla
  • cumhurbaşkanı 8 yıl önce Şikayet Et
    cumhurbaşkanı demek istedin heralde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!