Türkiye için o bölge neden bu kadar önemli?

Türkiye'nin PYD için çizdiği 'kırmızı çizgi' Fırat'ın batısı. Türkiye, DAEŞ kontrolündeki bölgeye ÖSO güçlerinin girmesini istiyor.

Türkiye için o bölge neden bu kadar önemli?
Türkiye için o bölge neden bu kadar önemli?
GİRİŞ 12.11.2015 04:43 GÜNCELLEME 12.11.2015 09:52
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Fırat'ın batısına kimse geçemez. Teşebbüs ettiler, gereği yapıldı'' dediği nokta, Türkiye'nin Karkamış sınır kapısı karşısındaki Suriye'nin DAEŞ kontrolündeki Cerablus kenti. PYD, Nusaybin karşısındaki Kamışlı’dan, Mürşitpınar karşısındaki Kobani'ye uzanan 400 kilometrelik bölgeyi kontrol ediyor ve Cerablus ile 'sınırı' Fırat nehri çiziyor. 

PYD 'TEK GÜÇ' OLMAK İSTİYOR

Cerablus ise DAEŞ kontrolünde ve örgüt Suriye'nin Mare kentine kadar olan 90 kilometrelik sınır hattına hakim. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ise Mare'den batıya doğru daha dar bir alanda hakim. Devamında Hatay sınırına kadar olan küçük bölgede ise yine PYD kontrolündeki Afrin var. PYD, ABD desteğiyle bu bölgeyi de alarak Afrin'le birleşmek ve Türkiye'nin güney sınırında 'tek güç' olmak istiyor. 

ÖSO'YA SALDIRABİLİRLER

PYD, bölgeyi DAEŞ'ten alsa da Afrin’le birleşemiyor, çünkü arada ÖSO var. PYD, Esed güçleriyle birleşerek ÖSO'ya saldırabilir. Ayrıca PYD, Arap yoğunluklu bu bölgede de etnik temizlik yapabilir. Türkiye, bu nedenlerle ÖSO'nun desteklenmesini ve DAEŞ'in Fırat'ın batısından Halep'e uzanan doğu-batı karayolunun güneyine kadar çekilmesini istiyor.

YORUMLAR 15
  • RTE 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımıza Allah hayırlı ve uzun ,saglikli sihhatli huzurlu ömür versin...
    Cevapla
  • kimlik 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcısı olsun cumhurumuzun basımizda daha nice uzun yıllar kalır inş bazılarında öğrenirler devlet nasıl yönetilirmis
    Cevapla
  • Canlar 8 yıl önce Şikayet Et
    Şöyle bir soru sorulsa haksızlık mı olur? Kürtler bizim kardeşimiz değil mi? Suriyenin kuzeyinin kardeşlerin kontrolünde olmasından niye rahatsız olalım. Ya da soruyu şöyle değiştirelim. Araplar ile Türkler arasına Kürtlerin girmesi neden rahatsızlık versin ki, hepimiz kardeş değilmiyiz. Akılsız sorular işte...
    Cevapla
  • müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    Kürtler değil pyd(ermeni-yezidi vs.) güç kazanıyor. Ondan rahatsızız. Müslüman müslüman kardeşine tel abyadda etnik temizlik yaparmı?
    Cevapla
  • cennetteyim 8 yıl önce Şikayet Et
    sen reis abdulhamit gibi parlayan gunessin
    Cevapla
  • Hakan Özdemir 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu hepimizi çok sevindirdi. Pyd fırat ın batısına geçerse neler olacağını gördü.Bu bölge Türkiye için hayati önem taşıyor. Zira bu bölgeyi pyd aldığında Türkiye'nin arap dünyası ile kara yolu kapanmış oluyor.Bu bölgeyi şayet pyd alabilseydi o zaman pkk ve hdp ile Türkiye yi bölmek için ellerinden geleni yapacaklardı. Allah'ım pyd,pkk,ypg ve hdp gibi şer odaklarına fırsat verme...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?