Türkiye'den Bangladeş'e idam tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Cemaat-i İslami liderini idam eden Bangladeş hükümetine tepki gösterdi.

Türkiye'den Bangladeş'e idam tepkisi
Türkiye'den Bangladeş'e idam tepkisi
GİRİŞ 22.11.2015 15:12 GÜNCELLEME 22.11.2015 15:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid ile Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) milletvekili Selahattin Kader Çovduri'nin infaz edilmesiyle ilgili olarak, "idam cezasını kaldırmış Türkiye'nin geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı yönündeki görüşünü koruduğunu" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, idam cezalarına ilişkin infazın gerçekleştirilmesinden üzüntü duyulduğu belirtildi.

"Mücahid ile Çovduri'nin yasal haklarını kullanarak Cumhurbaşkanından af dilemelerine rağmen bu dileklerinin reddedilmesinin ve idam cezası uygulamasının devam ettirilmesinin kaygı uyandırdığı" ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İdam cezasını kaldırmış bir ülke olarak Türkiye, geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağı yönündeki görüşünü korumaktadır. Kardeş ülke Bangladeş'te de idam cezası uygulamasının yerini, biran önce toplumsal uzlaşı sağlanmasına daha iyi hizmet edecek bir yönteme bırakmasına ihtiyaç bulunduğunu değerlendirmekteyiz".

Mücahid ve Çovduri'nin dün asılarak infaz edildiği belirtilmişti.

Çovduri, Bangladeş hükümeti tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce 2013 yılında soykırım ile ülkenin güneydoğusundaki Çittagong bölgesinde çoğu Hindu olma üzere 200'den fazla kişinin öldürülmesi ve işkencenin de aralarında bulunduğu 23 suçlamanın 9'undan suçlu bulunmuş ve idama mahkum edilmişti.

Mahkeme, Mücahid'i de soykırım, cinayet, adam kaçırma ve işkencenin de aralarında bulunduğu 7 iddianın 5'inde suçlu bulmuş ve ölüm cezası vermişti.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi şimdiye kadar 19 kişi hakkında karar aldı. Mahkemenin yargıladığı kişilerin büyük bir kısmı ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

YORUMLAR 8
  • Muttaki 8 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen yanlı mahkemelerinde yargıladıkları bu suçsuz insanları tıpkı Adnan Menderesi idam eden laikçi dayatmacı kemalist rejim gibi aynı gerekçelerle laiklik için tehlikedirler diyerek idam ettiler. Yazıklar olsun! Elbet Bangladeş de dirilip kendine gelecek ve üzerine yapışmış bu kan emicileri silkinip üstünden atacaktır. Biiznillah-i Teala
    Cevapla
  • vahabo... 8 yıl önce Şikayet Et
    paralelciler bakın turkiyenin kiymetini bilin.hayinler sizi.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    İslamla savaşıyor hindu kafiri! Müslümanları her yerde öldürmeye haklarını gasp etmey çalışıyor kafirler. Bu dünyada savaş suçu işleyen okadar çok zalim var ki hangi biri asılıyor hani! Hani sırp kasapları asıldı mı?
    Cevapla
  • abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    paralel mantığının islam alemine faturası bu işte...
    Cevapla
  • ard 8 yıl önce Şikayet Et
    bu banglades ayni iran gibi gecmis pakistan sorunlarini maazeret gosterip hem muslumanlara zarar verir, Allah onlair bi gun terbiye edecek ama ne zaman..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu