Ruslarla olan asıl meselemiz ne?

Ticaret ve stratejik ortağımız Ruslarla ne oldu da aramızda kriz çıktı?

Ruslarla olan asıl meselemiz ne?
Ruslarla olan asıl meselemiz ne?
GİRİŞ 26.11.2015 09:19 GÜNCELLEME 26.11.2015 09:44
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Haber 7 yazarı Mehmet Acet, önceki gün Suriye sınırımızda düşürülen ve dünya gündemine oturan Rus uçağıyla başlayan krizin perde arkasını yazdı.

Rusya, Suriye sınırımızı neden bu kadar önemsiyor? Türkmen bölgesinde ne yapmak istiyor? 

İşte Mehmet Acet'in 'Ruslarla olan asıl meselemiz ne?' başlıklı yazısındaki önemli detaylar;

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Beştepe Külliyesi’nde verilen resepsiyonda şöyle bir açıklama yaptı:

 “Yakın zamanda Akdeniz-Cerablus hattında insani güvenlik bölgesi uygulamasını müttefik ülkelerle birlikte hayata geçireceğiz”

Erdoğan bu açıklamadan kısa süre sonra ABD Başkanı Obama ile Suriye konulu bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşme bittikten birkaç saat sonra da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye’deki dönüşümün haftalar içerisinde başlayabileceğine” dair ifadeleri de içeren beyanatlarda bulundu.

Şimdi konumuzu işlemeye başlayalım…

Eylül ayından buyana görüntüde DAİŞ’e, ama özünde Suriyeli muhaliflere yönelik hava saldırılarına başlayan Rusya, son bir haftadır Suriye Türkmenlerini ağır bir bombardıman eşliğinde yüzyıllardır yaşadıkları bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor.

Havadan Rus uçak/helikopterleri, karadan rejim tankları/topları, 15 bin Türkmen, 20 bin Arap nüfusun yaşadığı Türkmen Dağı Bölgesi’ni vuruyor.

Peki neden?

Ruslar, nefesi tükenmek üzere iken suni teneffüsle hayata döndürdüğü Esat rejimi ile aslında ne yapmaya çalışıyor, neden Türkmenleri/Arapları vuruyor?

Sorunun cevabı, en başta aktardığımız açıklamalarda gizli.

Geçen hafta, yani tam da Türkmen dağının alev topuna döndüğü günlerde, daha doğuda, Halep’in kuzeyi, Cerablus’un Güneybatısı’nda bulunan Mare/Hercele hattındaki bazı köyler, içinde Sultan Murat Tugayları diye bilinen Türkmen gruplarında bulunduğu Muhalif unsurlarca DAİŞ’ten kurtarıldı.

Köylerdeki DAİŞ militanlarının bazıları öldü, bazıları esir alındı, bazıları da kaçtı.

Bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en başta işaret ettiğimiz açıklamasına uygun düşecek şekilde Türkiye ve ABD’nin bölgeyi DAİŞ’ten temizleme projesinin ‘öncü haberi’ idi.

O halde Rusya/Esad/İran ittifakının Türkmen Dağı’na çullanarak Fırat’ın Batı Yakasını Akdeniz’e kadar temizleme projesine bir cevap verdiğini söylesek ne dersiniz?

Şöyle yapalım.

Meselenin daha iyi anlaşılması için, Suriye’nin Batısı’nda Cerablus ile başlayan Fırat’ın Batı Yakası olarak bildiğimiz bölge ile ilgili tarafların pozisyonlarını anlatalım.

Türkiye, 98 km uzunluğundaki bu bölgenin Rejim karşıtı muhaliflerin elinde kalmasını hayat/memat meselesi olarak görüyor. Ankara bu bölgeye PKK’nın Suriye kolu PYD’nin adım atmasını bile kırmızı çizgi olarak ilan etti, bazı girişimlerini de askeri güç kullanarak engelledi. Ankara şunu düşünüyor: Eğer bu 98 km lik bölgede PYD’nin eline geçerse, Türkiye’nin Ortadoğu ve Arap dünyasıyla ilişkileri fiziki/fiili bir şekilde kesilmiş olacak. Kararlı tutumun gerekçesi bu.

ABD’nin görünürde Esad rejiminden bile daha öncelikli olarak DAİŞ’i tehdit olarak belirlediği biliniyor. Başlangıçta bu bölgeye DAİŞ’in yerine PYD’nin gelmesini arzu ettiklerini gösteren birden fazla söylem/eylemde bulunmuşlardı. Ancak Ankara’nın kararlı tutumunu göstermesi ve Ağustos ayında varılan mutabakat neticesinde bu 98 km lik hatta PYD’nin yerleşmesi fikri Washington açısından geri plana çekilmiş durumda. Şimdi Türkiye ve ABD’nin, bu bölgenin geleceği konusunda ortak bir harekata girişecek kadar bir eşgüdüm yakaladığı görülebiliyor.

Daha basit haliyle yazacak olursak ABD, Fırat’ın Doğu yakasında PYD ile, Batı yakasında ise Türkiye ile işbirliği yapıyor diyebiliriz.

Ruslar’ın tutumuna gelince: Meselenin bam teli burası işte. Ruslar, bu bölgeyi doğrudan PYD’nin yönetmesini istiyor. Eylül ayında Moskova’dan gelen açıklamalarda Suriye için“Kürtler dışında (bunu PYD olarak anlayabilirsiniz) herkesi terörist kabul ediyoruz”türünden ifadeler de kullanılmıştı.

Hedef aldıkları grupların özelliklerine baktığınızda bu yaklaşım zaten kendisini belli ediyor.

İşin özü Ruslar, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin güney sınırını boylu boyunca kapatan bir PYD yönetimi, daha aşağılarda ise Rus varlığı ile tahkim edilmiş bir Lazkiye Devleti’ni görüp masaya öyle oturmak istiyor.

Sınırda düşürülen Rus uçağına HDP yetkililerinin Duma’daki aşırı milliyetçi bir Rus hareketinin sözcüsü gibi tepki vermelerinin nedenlerini de buralarda aramak yanlış olmaz.

Öbür türlü birkaç önce gittiği Moskova’da ağzına bir parmak bal sürülen Selahattin Demirtaş’ın “sıkıysa Putin’e de parmak sallayın” sözünü anlamlandırmak da zor olabilirdi.

Rus uçağının düşürülmesi, bu kavga nedeniyle oldu demek yanlış bir hüküm olur elbette.

O pilotlar sabahın köründe belki de uyku sersemi olmaları nedeniyle 10 defa tekrarlanan o uyarıyı dikkate almış olsalardı böyle bir şey yaşanmamış olacaktı.

Bu hadiseyi bir kenarda tutacak olursak Suriye özelinde son bir haftada olup bitenlerin ‘masaya kim güçlü oturacak’ kavgasının bir ürünü olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. 

YORUMLAR 9
  • IRANSASSANIDEVLETTIR 8 yıl önce Şikayet Et
    Fark etmez stratejik ortakligimiz bozulsun Türkmenlere Bombalayan Rusyaya karsi Harp yapilir Bütün Rus Ordusu Gidecek Orta Dogu dan Yoksa Harp ederiz
    Cevapla
  • drsdr 8 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru bir analiz
    Cevapla
  • suat 8 yıl önce Şikayet Et
    gazı irana satsın
    Cevapla
  • sss 8 yıl önce Şikayet Et
    Pilot uyku sersemi uçak uçurmaz alkol alıp uçan sivil pilotlar duyduk. Fakat Rusya Türkiyenin çıkarlarına saldırarak işin aslı zaten hedef gözetmekte. Batı bloğundaki çatlak kapanana kadar rusya ne koparırsam havasında. Kart oyununda elini göstermenin ve yapılacak işlerin ne olduğunu hazırlık yapıldıktan sonra faaliyete geçilince söylemek lazım. Yoksa böyle karşılık gelir.
    Cevapla
  • emin 8 yıl önce Şikayet Et
    pkk nin en büyük finansoru rusyadir, suriye üzerinden bu örgütü uzun yillar beslediler, ermeni teror orgutu pkk ile bu amaçlarına ulasamayacaklarini anladıklarında, pyd ile işin kalan kısmını kurtarmaya çalışıyorlar, bu savaşın silahı iman olacaktır, bu hak ile batılın savaşıdır, suructaki bombada, ankaradaki bombada rusya istedigi için patlamıştır, bu planda israilin rolü nedir, onu görmek gerekiyor, avrudaki terör faaliyetlerindede rusya vardır, dünyaya bunu duyurmak gerekiyor, rusya ile adil yollarla savaşamayız, her tur hile ve terör gücüne sahipler, terörü en iyi kullanan ülke rusyadır,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'
Süper Lig'de gelecek sezonun şimdiden biten transferleri