İngiltere Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı!

İngiltere'deki Türk diplomatların banka hesaplarının bloke edilmesinin ardından, ülkenin Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İngiltere Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı!
İngiltere Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı!
GİRİŞ 08.01.2016 17:29 GÜNCELLEME 08.01.2016 17:53
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İngiltere'deki Türk diplomatların hesaplarının dondurulması kararının diplomatik ve konsüler ilişkiler hakkındaki Viyana sözleşmelerinin ihlali niteliğinde olduğunu söyledi. İngiliz makamları nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve yasal itiraz süreci başlattıklarını ifade eden Bilgiç, İngiltere'yi uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Bilgiç, İngiltere'deki diplomatların bir Türk bankasındaki hesaplarının dondurulmasıyla ilgili bir soru üzerine, kararın 2014-2015 yıllarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde alınan bir mahkeme kararı çerçevesinde, "ihtiyati tedbir" niteliğinde olduğunu belirtti. Konunun Londra Büyükelçiliği tarafından İngiliz makamlarının dikkatine getirildiğini, İngiltere Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak girişimlerde bulunulduğunu anlatan Bilgiç, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, diplomatik ilişkilerin uygulanmasına ilişkin anayasa niteliğinde bazı uluslararası anlaşmalar var. Bunlar 1961 ve 1963 tarihli diplomatik ve konsüler ilişkiler hakkındaki Viyana sözleşmeleri. Bu hesapların dondurulması bu her iki sözleşmeye de aykırılık teşkil etmektedir. Bu hesapların dondurulmasıyla İngiltere diplomatik ve konsüler misyonlarımızın çalışmasını aksatmış ve Viyana sözleşmelerine aykırı davranmıştır. Tabii böyle bir işlemin bizim için kabul edilmesi mümkün değildir. Bu amaçla yasal bir itiraz süreci başlatılmıştır. Tabii bizim beklentimiz bu hesapların üzerindeki kısıtlamaların, tedbir kararlarının ivedilikle kaldırılması ve uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerin İngiltere tarafından yerine getirilmesi. En kısa zamanda zaten yasal itiraz sürecinin sonuçlanmasını bekliyoruz."

Kıbrıs'taki müzakere sürecinin hala devam ettiğini hatırlatan Bilgiç, "Müzakere süreci devam ederken ve siyasi bir çözüm bulmaya çalışırken bu tarz yöntemlere başvurmak, aslında müzakere sürecinin içinde bulunduğu olumlu ortama zedeleyici nitelik taşımaktadır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • atilla 8 yıl önce Şikayet Et
    işin yılanın başı bunlar demekki artık sıra onların menfaatine de çomak sokuldu asıl kavga bunlarla olacak
    Cevapla
  • Hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    Neden hemen karsilik verilmiyor.biz de onlarinkilerini donduralim.
    Cevapla
  • Asitane 8 yıl önce Şikayet Et
    kut-ül ammarede ,çanakkalede işi yarım bıraktık herifler kökümüzü kazıdılar bu davranışları çok garip değil ,tıpkı Yavuz Hanın Çaldıran Savaşında yarım bıraktığı iş gibi
    Cevapla
  • mahmut erol 8 yıl önce Şikayet Et
    sessiz sakin kucuk bir golde iki balik kavga ediyorsa oradan kesin bir ingikuz gecmistir. Kizilderili atasozu.
    Cevapla
  • Temel candan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kibirli ingilizin cikarlarini bozmusuz anlasilan batililar guvenilmezdirler durust olamaz Ama oyleymis gibi kendilerini gosterirler hic sevmem ingilizi nerde petrol firmasi var orda calisan ingiliz gorursun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama