Dünya liderleri Londra'da toplanıyor

Suriye Donörler Konferansı BM, İngiltere, Almanya, Kuveyt ve Norveç işbirliği ile İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılacak.

Dünya liderleri Londra'da toplanıyor
Dünya liderleri Londra'da toplanıyor
GİRİŞ 04.02.2016 03:59 GÜNCELLEME 04.02.2016 03:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konferansın ana gündem maddesini Suriye'deki savaştan etkilenenlere insani yardım dışında iş ve eğitim fırsatları verilmesi oluşturuyor.

70 ülkeden liderlerin, bakanların, sivil toplum kuruluşlarının ve bazı önde gelen uluslararası şirketlerin katılacağı konferansta Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Dördüncüsü düzenlenen "Suriye ve Bölgesi'ne Destek 2016" başlıklı konferansta, Suriye'de istikrarı sağlamak için uluslararası toplumun çalışmaları ve Suriye'de uluslararası hukuka uyulması için baskı oluşturulması da gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Dünya liderleri Suriye'deki savaştan kaçan mültecilere ayırmayı amaçladıkları 9 milyar dolar tutarındaki yardım ile Lübnan, Türkiye ve Ürdün gibi Suriye'ye komşu ülkelerde yaşayan mültecilere insani yardımın yanısıra iş ve eğitim fırsatları sunulması için masaya oturacak.

Mülteci çocukların 2017 yılına kadar eğitim ve öğretime başlatılması ve Suriye'de savaşın içinde yaşayanlar için gıda, barınma, sağlık ve sağlık hizmetlerinin yeniden kurulması için atılması gereken adımlarda konferansta konuşulacaklar arasında. Konferansın, Suriye'deki insan haklarının önemine vurgu yapacak güçlü bir mesaj vermesi bekleniyor.

TÜRKİYE'Yİ BAŞBAKAN VADUTOĞLU TEMSİL EDİYOR

Suriye ve Bölgesi'ne Destek konferansına Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - moon, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Başbakan Ahmet Davutoğlu, ev sahibi ülkelerin Dışişleri, Eğitim ve Gelişim Bakanları ile uluslararası yardım kuruluşlarının yöneticileri ve temsicileri katılıyor.

Konferansın açılışında Birleşmiş Milletler, Kuveyt, Almanya, Norveç, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve İngiltere'den liderler sırasıyla kısa birer konuşma yapacak. Gün boyu süren ikili ve toplu oturumların ardından, konferans ortak basın toplantısı ile sona erecek.

Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı, Suriye ve Suriye dışında yaşayan mülteci çocukların kayıp bir nesil olmaması için eğitimine ayrılması gereken tutarın 1.4 milyar dolar dolayında olduğunu kaydetti.

İNGİLTERE'DEN EKSTRA 1.2 MİLYAR STERLİN YARDIM

İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye ve Bölgesi'ne destek konferansı öncesi, İngiltere'nin Suriye, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de yaşayan Suriyelilere harcanmak üzere ekstra 1.2 milyar sterlin ayrılacağını açıkladı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, İngiltere'nin 1.12 milyar sterlin tutarındaki yardımına ek olarak savaşan içindeki Suriyelilerle komşu ülkelerde yaşayan Suriyeli mültecilerin iş, eğitim, korunma ve insani yardımına 1.2 milyar sterlin daha ayırdığı ve söz konusu tutarın önümüzdeki dört yıl içinde aktarılacağı kaydedildi.

Cameron, konferans öncesi yaptığı yazılı açıklamada, konferansın sadece para ile ilgili olmadığı, toplantıdaki yaklaşımlarının bölgede istikrarın sağlanması, yeni iş ve eğitim imkanları sağlanarak böylece bölgede dönüşümsel bir etki yaratılmasının amaçladığını ifade etti.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Çocuk Ajansı, Suriye ve Suriye dışında yaşayan mülteci çocukların kayıp bir nesil olmaması için eğitimine ayrılması gereken tutarın 1.4 milyar dolar dolayında olduğunu kaydetti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • reisbey 8 yıl önce Şikayet Et
    yazdığınız yazıları bizlerden önce siz okuyun sonra servis edin. Davutoğlu yerine vadutoğlu yazıyorsunuz. birde editör onayından geçiyor diyorsunuz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi