Vatikan Büyükelçimiz görevine geri döndü

Türkiye-Vatikan ilişkilerinin düzelmesinin ardından Vatikan nezdindeki Büyükelçi Mehmet Paçacı Roma’ya döndü.

Vatikan Büyükelçimiz görevine geri döndü
Vatikan Büyükelçimiz görevine geri döndü
GİRİŞ 05.02.2016 04:41 GÜNCELLEME 05.02.2016 04:41

Paçacı, Vatikan’dan beklentilerinin, Türkiye’nin hassasiyetlerinin daha iyi anlaşılması olduğunu söylerken, kendilerinin de bunları daha iyi anlatmaya çalışacaklarını belirtti.

Büyükelçi Mehmet Paçacı Vatikan'ın, Türkiye'ye yönelik olumlu ifadeler içeren ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın da ''müspet bir gelişme olarak'' gördüğü açıklamasının hemen ertesinde görevinin başına döndü. Dün gece Ankara'dan Roma'ya gelen Paçacı'yı, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği Müsteşarı Celal Doğan ve elçilik çalışanları karşıladı.

Fiumicino Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Mehmet Paçacı, Papa Francesco’nun 12 Nisan’da Vatikan’da düzenlediği ayinde, 1915 Olaylarını ''soykırım'' olarak nitelemesiyle bir soğukluk yaşandığını anımsatarak, ''Ancak çarşamba günü yapılan açıklamadan sonra, Türkiye’de bu bir memnuniyet yarattı. Bu memnuniyetin ardından ilişkilerin normalleşmesi gerçekleşiyor şu anda'' dedi.

Vatikan’ın açıklamasının, Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate alan, onları önemseyen bir açıklama olduğunu belirten Paçacı, ''Bu, Türkiye’de memnuniyet yarattı ve bunun sonucunda da büyükelçi burada'' diye konuştu. 

''BU SÜREÇ, TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİNİN DAHA İYİ ANLAŞILMASI İÇİN BİR FIRSAT YARATTI''

Bundan sonra, ilişkilerin daha iyiye götürülmesi yönünde çalışmalar yapacaklarını dile getiren misyon şefi, ''Bütün gayretimizle buna çalışacağız ve Türkiye’nin de hassasiyetlerini, önem verdiği konuları daha iyi anlatma ortamlarını yakalamaya çalışacağız. Zaten görevimiz de bu'' diye sözlerini sürdürdü.

Türkiye-Vatikan ilişkilerinde son 10 aylık sürecin, soğuk bir dönem olduğunu ifade eden Paçacı, “Bu aynı zamanda bir fırsat yarattı diye düşünüyorum. Türkiye’nin hassasiyetlerinin, önem verdiği konuların daha iyi anlaşılması, daha iyi anlatılması konusunda bir fırsat yarattığını düşünüyorum. Bu zemin üzerinde daha iyi noktalara ulaşacağımızı düşünüyorum” diye değerlendirmelerine devam etti.

''VATİKAN'DAN BEKLENTİMİZ, HASSASİYETLERİMİZİN DAHA İYİ ANLAŞILMASI''

Vatikan’dan beklentilerinin, Türkiye’nin hassasiyetlerinin daha iyi anlaşılması olduğunun da altını çizen Mehmet Paçacı, “Ki biz bunu son basın açıklamasında görüyoruz. 3 konu ele alınmış bu açıklamada. Bir tanesi, 1915 Olayları ile ilgili olarak nesnel, bilimsel çalışmalara, arşiv çalışmalarına önem verilmesi ki Türkiye bu konuda Ortak Tarih Komisyonu önerisini işliyor. Bunun uygun görüldüğü, anlaşıldığı intibaı var bildiride” diye konuştu.

Açıklamada ayrıca, terörizmin kınandığına da dikkat çene Paçacı, “Ki Türkiye terörizm mağduru bir ülke. Son on yıllarda hep bunu yaşadık. Şu anda da devam eden bir mağduriyet söz konusu bu konuda. Bildiride, bunun da görüldüğünü görüyoruz. Bu da güzel bir şey ve bu Türkiye’de tabii memnuniyetle karşılandı” şeklinde konuştu. 

''MÜSLÜMAN-HRİSTİYAN BİRLİKTELİĞİNİN VURGULANMIŞ OLMASI ÖNEMLİ''

“Bildiride ayrıca, değerli diplomat şehidimiz Taha Carım’ın isminin zikredilmesi ve bu terörizmin kınanması Türkiye açısından önemliydi ve bu da memnuniyet yarattı” diyen Mehmet Paçacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan, şu anda dünyanın içinde bulunduğu durum dolayısıyla Müslüman-Hristiyan birlikteliğinin vurgulanmış olması. Bu çok önemli bir konu. Ayrılıklar yerine birlikteliğin vurgulanmış olması ve bunun görülmüş olması oldukça önemli, içinde bulunduğumuz konjonktür dolayısıyla da ayrıca önemli.” 

Mehmet Paçacı bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Roma’ya gelmeden önce programlarının yoğun olması nedeniyle konuşamadığını da söyledi.

Türkiye’nin, 10 aydır maslahatgüzar düzeyinde diplomatik ilişkisini sürdürdüğü Vatikan’dan önceki gün yapılan açıklamada, 1915 Olayları’na ilişkin Ortak Tarih Komisyonu önerisi takdir edilirken, 1977 yılında ASALA terör örgütünce şehit edilen Vatikan Büyükelçisi Taha Carım’ın hatırasına yapılan atıfla da, şiddet ve terör kınanmıştı. Papa Francesco da, “Türk halkını seviyor ve takdir ediyorum” mesajı vermişti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço