Kurtulmuş: Asla rıza göstermeyiz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Bir ayrıma asla rıza göstermeyiz" dedi.

GİRİŞ 07.02.2016 11:33 GÜNCELLEME 07.02.2016 12:09

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'deki iç savaş ve mülteci krizi hakkında açıklamalarda bulundu. Iraklılarla birlikte 3 milyon göçmenin Türkiye sınırında olduğunu belirten Kurtulmuş, "Türkiye, bu insanlara 'gelmeyin' deme durumunda değil. Böyle bir şansımız yok" diye konuştu.

Suriye'deki toprak bütünlüğünün önemine dikkat çeken Kurtulmuş, "Biz Suriye'nin bütünlüğünden yanayız, Irak'ın bütünlüğünden yana olduğumuz gibi. Bizim tercihimiz budur" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Iraklıları da sayarsak yaklaşık 3 milyon göçmenle karşı karşıya kaldık ama sonuçta bu insanların gidecek başka yerleri yok. Ya bombardımanlar altında orada ölecekler, bunu bütün dünyanın seyrettiği gibi Türkiye de seyrederek bu zulme katkı verecek ya da sınırlarımızı açarak bu insanları kabul edeceğiz. Şu anda onu yapıyoruz. Şu anda bir kısmı içeri giriyor bir kısmı sınırların dışında her türlü insani destek verilerek orada tutulmaya çalışılıyor. Türkiye, bu insanlara 'gelmeyin' deme durumunda değil. Böyle bir şansımız yok. Yoksa bu insanların tamamına yakını ölüme terk edilmiş olur.

Biz Suriye'nin, şu anda lime lime parçalanmış olan Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Hatta açıkça söyleyebiliriz ki belki bölgedeki güçler arasında sadece Türkiye, Suriye'nin bütünüyle bir arada kalmasını savunan ülkelerden birisidir. Yani orada bir bölge, Nusayri bölge olsun, bir bölge Kürt bölgesi olsun, bir bölge Arap bölgesi olsun gibi bir ayrıma asla rıza göstermeyiz. Bunun Suriye'nin geleceği için de bölgenin geleceği için de çok büyük bir felaket olduğunu, büyük bir tartışma, çatışma ortamını devam ettireceğini biliyoruz. Dolayısıyla biz Suriye'nin bütünlüğünden yanayız, Irak'ın bütünlüğünden yana olduğumuz gibi. Bizim tercihimiz budur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi