Davutoğlu'ndan BM ve ABD'ye tepki

Hollanda Başbakanı Rutte ile açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler ve ABD'ye sert tepki gösterdi.

GİRİŞ 10.02.2016 16:08 GÜNCELLEME 10.02.2016 16:57
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda mültecilere yardım konusunda Avrupa ülkelerinin anlaştığı ve son aşamaya geldiği sonucu çıkarken Başbakan Ahmet Davutoğlu, BM'nin Türkiye'ye yönelik 'Suriyelilere kapınızı açın' çağrısına çok sert tepki gösterdi. Türkiye'nin sınırını en başından beri kimseye sormadan açtığını ve açık kalmaya devam edeceğini ifade eden Davutoğlu BM'yi 'ikiyüzlülükle' suçladı. Başbakan, ''Suriye'deki krizin çözümü için kılını bile kıpırdatmayan bazı çevrelerin, BM de dahil, Rusya'ya yeter artık diyemeyen bazı çevrelerin dönüp Türkiye'ye kapılarını aç demesini de iki yüzlülük olarak görüyorum. Bu konuda kimseden ders ve nasihat alma ihtiyacımız yok.'' dedi.

RUTTE DE DESTEKLEDİ

Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'nin yaptığı fedakarlıklara dikkat çeken Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Davutoğlu'nun bu sözlerine destek vererek 'Türkiye'ye bu konuda ders vermek yerinde olmaz' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;

Türkiye Hollanda dostluğu 404 yıllık bir dostluktur. İki ülkenin siyasi, ekonomik ilişkileri mükemmeldir. 

Son 4 yıldır Suriye konusu genelde bir Ortadoğu meselesi olarak görüldü. Suriyeli mültecilerde sadece Türkiye'nin sorumluluğunda gibi algılandı. Ancak geçen yazdan itibaren çok ciddi bir farkındalık oluştu. Rejimin barbarca saldırılarından, Rusya'nın barbarca saldırılarından kaçan insanların sığındığı bir ülke Türkiye.

RUSYA HAVADAN, HİZBULLAH İRAN KARADAN VURUYOR

Yeni mülteci akınlarını durdurmak lazım. Son bir haftadır Halep'te tamamıyla sivil yerleşimleri hedef alarak yürütülen insafsızca bir hava bombardımanı var. Rus savaş uçakları, karadan da İran, Hizbullah milisleri Halep'e yönelik bütün insanlığın savaş hukukunu yok sayan bir uygulamada bulunuyorlar.  

AB zirvesinde aldığımız kararlar çerçevesinde sadece mütleci krizi değil, vize konusunu da gündeme getirip geliştirilmesi konuşuldu. Önemli olan konu yeni fasılların açılması. 23 ve 24. fasılların açılması için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yaptığı blokajları kaldırması önem arz ediyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E SERT TEPKİ: İKİ YÜZLÜLÜKTÜR

Türkiye son dönemde hiçbir ülkenin yapmadığı fedakarlığı yaparak Suriye sınırını açık tutmuştur. Sınırımızı kapatmamız da söz konusu değil. Suriye'deki krizin çözümü için kılını bile kıpırdatmayan bazı çevrelerin, BM de dahil, Rusya'ya yeter artık diyemeyen bazı çevrelerin dönüp Türkiye'ye kapılarını aç demesini de iki yüzlülük olarak görüyorum. Bu konuda kimseden ders ve nasihat alma ihtiyacımız yok. 2 milyon 600 bin Suriyeliyi ağırlarken kimseye sormadık, şu an 60 bin sığınmacıyı alırken de sormadık.

SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYENLERİN TÜRKİYE'YE LAF ETME HAKKI YOK

Rus bombardımanı sonucu kurulan 9 kamp terk edildi. Yeni bir kamp kuruyoruz. En önemlisi de Türkiye- Halep arasındaki insani koridor da bu barbar saldırılar sonucu kapanmıştır. Yüz binlerce Suriyelinin açlıkla karşı karşıya kalabileceğini belirtmek istiyorum. Nihayetiyle bilinsin ki Türkiye sorumluluğun gereğini yapmaktadır, sorumluluğu yerine getirmeyenlerin de Türkiye'ye hiçbir nasihat söyleme hakkı yoktur.

Bu saldırıların etnik temizlik yaptığını söylüyorum. Hava bombardımanında öldürülüyorlar. Halep'te ve Suriye'de sadece rejim yanlılarının kalmasına yönelik bir etnik temizlik var. Sorumluluktan kaçanlar rejime yardım oluyor.

3 MİLYAR AVRO İÇİN MÜLTECİLERİ PAZARLIK KONUSU ETMEYİZ

3 milyar avro kesinlikle Türkiye'ye değil Suriyeli mültecilere yapılan bir yardımdır. Sanki Türkiye'ye '3 milyar avro veriyoruz mülteciler Avrupa'dan uzak dursun'. 3 milyar avro ile mülteci konusu pazarlık konusu edecek kadar vicdanımızı kaybetmedik. Bir kuruşu dahil Türkiye menfaatine kullanılmayacaktır. 

ABD'NİN PYD'YE DESTEĞİ

Terör insanlık için tehlikedir. Bir o kadar da tehlikeli olan terör örgütleri arasında ayrımcılık yapmaktır. Eğer tüm devletler terör örgütlerine karşı tavır almazsak, bize zarar vermeyen teröristleri masum göstermeye çalışırsak ayrımcılık yapmış oluruz. PKK Türkiye'de 250'yi aşkın güvenlik görevlisinin, 150'ye aşkın sivilin katledilmesine sebep olmuştur. PKK terör örgütü ise, PKK'nın uzantısı olan, eğitimini Kandil'den alan PYD terör örgütü değil mi? Eğer birisi PYD'nin terörist olmadığını söylüyorsa Sincar'dan alınan destekten, Kandil'de alınan eğitimden habersiz demektir. O zaman biz bir samimiyet sorgulaması yaparız. 11 Eylül'de Türkiye ABD'nin yanında yer aldı. YPG'nin terör örgütü olmadığını tezini savunmak teröre karşı mücadeleye en büyük darbedir. Stratejik müttefikimiz ABD'nin bu konudaki tutumunun netleşmesini beklemek hakkımızdır. Buradan Washington'a sesleniyorum, bugün Türkiye'ye zarar verip de başka ülkelere zarar vermeyen örgütler, bir gün diğer ülkelere de zarar verir.

DAEŞ'i nasıl vurduysak, Türkiye'ye zarar veren her terör örgütüne de aynı muameleyi gösteririz.

RUTTE: TÜRKİYE'YE DERS VERMEK YERİNDE OLMAZ​

Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin açıklamaları:

Hollanda gerekli yerde destek vermeye hazırdır. İnsan ticaretine karşı mücadelede sonuç elde etme mücadelesinde kararlıyız. Hem Davutoğlu hem kendi adıma, bütün çabalarımız ve enerjilerimiz yapmış olduğumuz çabaların başarılı olması için.
Kıbrıs'taki gelişmelerden ümitliyiz. Dönem başkanı olarak yakından takip ediyoruz.Şu anda Türk tarafı çok somut projeler oluşturmakta. Eğitim iş konusunda. 

Türkiye Suriyelilere kapısını açmış durumda. Bunu büyük bir saygıyla karşılıyoruz. O nedenle Hollanda'nın Türk sınırlarına yardımcı olma konusundaki, arama kurtarma, temizlik sıhhiye konusunda yardımcı olabileceğimizi söyledik. Bu konuda Türkiye'yi yalnız bırakamayız. Türkiye'ye burada ders vermek yerinde olmaz.

3 milyar konusunun ağır yürüdüğünde hemfikirim. Eşit dağıtma sistemini yerine getiremiyoruz.

Rutte'ye soru: AB dönem başkanı olarak Rusya'nın bombardımanlarına karşı net bir tavır almayı düşünüyor musunuz?

Biz Rusya'nın Kırım'daki rolü ve aksiyonlarında ambargolar gerçekleştirdik. Halen yaptırımlar geçerli. Ama Rusya'nın Suriye'deki hareketleri konusunda müzakere halindeyiz. Önemli olan koalisyon halinde DAEŞ'e karşı mücadelenin yapılmasını istiyoruz. 

YORUMLAR 34
  • ibilgili 8 yıl önce Şikayet Et
    Davutoğlu BM den islam devletleri acil çıksın islambirliği kurulsun ordusuda kurulsun o müdahale etsin elin gavurunu sokmayın içinize
    Cevapla
  • Ali Ulvi 8 yıl önce Şikayet Et
    Mültecileri Avrupa sınırlarına gönderelim bakalım neler oluyor anında çöker Avrupa .
    Cevapla
  • gerçek urfalı 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ına kurban olayım.bunların adı birleşmiş milletler değil (birleşmiş köpekler) olabilir .
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    dünyada en barışçı en insancıl ülke türkiyedir. gerisi fassa fisso... bunu ingilizce arapça ve ruscaya çevirebilirmisiniz... :)
    Cevapla
  • .................... 8 yıl önce Şikayet Et
    yurtta sulh.cihanda sulh!!!!!!
    Cevapla
  • 1302 HUD 8 yıl önce Şikayet Et
    onlara verilecek en güzel cevap avrupa sınırlarını bütün mültecilere açamamız olacaktır. avrupanın kısa zamanda darmadağın olacağını görceksiniz.Men dakka dukka
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!