Kurtulmuş'tan ortak operasyon açıklaması!

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye'de ABD ile ortak operasyon konusunda açıklama yaptı.

Kurtulmuş'tan ortak operasyon açıklaması!
Kurtulmuş'tan ortak operasyon açıklaması!
GİRİŞ 31.05.2016 18:05 GÜNCELLEME 31.05.2016 19:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye, Suriye'deki gelişmeleri en başından bu yana takip ediyor. Bölgedeki sıcak duruma göre adımlar atılıyor. DAEŞ'e yönelik son kara operasyonu ile ilgili Ankara-Washington arasında görüşme trafiği hızlandı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine ABD'yle yapılan görüşmeleri anlattı.

Kurtulmuş, "Cerablus hattının batısına yani Türkiye'ye yakın ve birebir Türkiye'yi ilgilendiren noktanın Türkiye'nin öncelikli ulusal güvenlik hattı olduğunu Amerikalılarla ve diğer müttefiklerimizle sürekli konuştuk. Bu hattın batısına hem PYD'nin hem DAEŞ'in geçmesinin Türkiye'nin güvenliğini tehdit edeceğini ifade ettik. Ne yazık ki bu hassasiyetimiz ciddiye alınmadı, dikkate alınmadı" dedi.

ORTAK OPERASYON TEKLİFİYLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Türkiye Mare-Cerablus hattının temizlenmesini ABD'ye önerdi. Bölgeye iki ülkenin özel kuvvetlerinin gönderilmesi ve terörist unsurlardan bölgenin arındırılması için girişimler yapıldı. Ortak operasyon teklifi ile ilgili görüşmeler sürüyor.

Ortak operasyon konusunda henüz verilmiş bir karar yok ancak tüm teklifler masada. Ayrıntıların operasyon kararlılığının ortaya konulması sonrası netleşeceğini belirten Kurtulmuş, "Bıçağın kemiğe dayandığı nokta olarak bunu görmek lazım. Burada Türkiye  maceracı bir şekilde davranmaz. Oradaki dengeleri herhalde herkesten, diğer bütün ülkelerden daha iyi biliyoruz" dedi.

Türkiye'nin, Kilis'in bombalandığı, Gaziantep havalimanına roketin atıldığı bir ortamda bundan sonraki gelişmelere seyirci kalmasının mümkün olmadığını belirten Kurtulmuş, "Böyle bir teklifin masada olduğunu biliyoruz ama teferruatını isterseniz ifade etmeyeyim" diye konuştu.

ABD ÖNCE BUNUN KARARINI VERECEK

Kurtulmuş terör örgütü YPG'ye açıktan destek veren ABD'nin bir konuda karar vermesi gerektiğini de açık bir dille ifade etti. Kurtulmuş, "ABD'nin çok açık söyleyeyim, vereceği bir karar var. Yani, Türkiye gibi uzun yıllardır NATO kapsamında müttefik olduğu bir ülkeyle mi ittifakını sürdürecek, yoksa Türkiye'ye karşı olduğu bilinen güçlerle yeni ittifaklar mı geliştirecek?"

Türkiye'nin teklifinin ikinci aşaması ise Suriyelileri de rahatlatacak bir güvenli bölge oluşumu. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş bu konuda da şöyle konuştu: "O bölgede bir güvenli bölgenin oluşturulması, keşke 2 sene evvel, 3 sene evvel oluşturulabilseydi. Sonuçta bundan sonra böyle bir güvenli bölge oluşturulma imkanı olursa bunun Türkiye'nin menfaatine olduğu açıktır."

YORUMLAR 5
  • Murad 7 yıl önce Şikayet Et
    King Kong, cinsine uygun yorum yapmış.
    Cevapla
  • King 7 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış dış politika yüzünden elimizde 4 milyon mülteciyle ortada kaldık.
    Cevapla
  • Mazlum 7 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede faaliyet gösteren suriyeli tüccar potansiyelini ve oluşturduğu katma değeri biliyor musun? Gelir düzeyi zayıf olan suriyeli halkın ise nasıl değerlendirileceği hakkında bilgin var mı?
    Cevapla
  • gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    sen daha iysini biliyorsan sen duzelt
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    ne yapmamiz lazimdi suriyeye karismasamiydik
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı