Erdoğan: Fetullah Gülen gözaltına alınmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la görüştü.

Erdoğan: Fetullah Gülen gözaltına alınmalı
Erdoğan: Fetullah Gülen gözaltına alınmalı
GİRİŞ 24.08.2016 20:26 GÜNCELLEME 25.08.2016 12:40
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın görüşmesi sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 2 saat 25 dakika sürdü. Görüşme sonrası liderler ortak basın toplantısı düzenledi. Biden, "Ben özür diliyorum, keşke daha önce gelseydim"dedi. Gülen'in iadesini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Cerablus'u ÖSO mensupları ve Cerabluslu olanlar geri almış durumdalar" dedi.

Biden'ın konuşmasıdan satır başları

Bugün 15 Temmuzda yaşanan hasara bizzat ben şahit oldum. Bu muazzam binanın üzerinde kurşun delikleri vardı. Tabi ki Cumhurbaşkanı şunu anlayabiliyorum. Ülkenizdeki insanlar yeterli derecede dayanışma ve empati gösterilmediğini düşünüyor. Başkanı temsil eden biri olarak ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum. ABD müttefik Türkiye'nin yanındadır. Türkiye halkına desteğimiz tam. Bu darbe teşebbüsü Türkiye halkına yönelik bir saldırıydı sadece hükümete yönelik değildi. 

SİZLERİ HAYRANLIKLA İZLEDİK

Gerek sizin gerek ülkenizin bu teşebbüse verdiği cevabı hayranlıkla izledik. Türkiye'nin vatanseverlerini tüm dünya gördü. Bildiğim kadarıyla kimileri tankların altında ezildi. Türk halkının hassasiyetini anlıyorum. ABD bundan sonra adaletin sağlanması için elinden gelen çabayı gösterecek. Şu an bile uzmanlarımız Ankara'da sizin yetkililerinizle görüşüyor.Avukatlar bu mesele üzerinde çalışıyor. 

GÜLEN'İ KORUMAK İÇİN SEBEBİMİZ YOK

Sayın Cumhurbaşkanı çok uzun yıllar görev yaptım ama hiç bir sürecin bu kadar uzun olduğunu, bu kadar inceleme yapıldığını hatırlamıyorum. Bizim gibi güçlü bir ülkede Başkan da dahil hiç kimsenin iade yetkisi yoktur. Bu sadece mahkemelerin verebileceği bir karardır. Türk halkı da bilmeli. Gülen'i korumak için bir sebebimiz yok. Aslına bakarsanız Gülen ABD'den sığınma istediğinde Bush reddetmiş olay mahkemeye taşınmıştı.

TÜRKİYE'NİN ABD'DEN BÜYÜK DOSTU YOK

Deliller incelenecek, hiç şüpheniz olmasın bu süreç boyunca Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ABD'den daha büyük bir dostu yoktur. Başkan Obama girişim sonrası arayan ilk liderlerdendi. Keşke ben de daha önce gelebilseydim

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden'ı ülkemizde ikinci kez ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Keşke çok daha normal şartlarda bu görüşmeyi yapabilseydik. 15 temmuz akşamı girişilen bu darbe girişimi sebebiyle askeri üniformaları girmiş, FETÖ mensuplarının gerçekleştirme gayreti içinde olduğu bu olayı milletimiz gerçekten çok çok farklı bir şekilde püskürtmüştür. Milletimle iftihar ediyorum. Milletime tekrar şükranlarımı sunuyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, gazilerimize acil şifalar diliyorum.

SAYIN BIDEN VAHİM TABLOYU BİZZAT GÖRDÜ

ABD ile uzun bir geçmişe dayanan stratejik ortaklığımız var. Bu sayın Barack ile bu modern ortaklığa dönüştü. Sayın Biden ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretle darbe girişiminin vahim boyutlarını bizzat gördü. Bende kendisine birazdan elimizdeki bazı bilgi ve belgeleri vereceğim. 

GÜLEN GÖZALTINA ALINMALI

Bizim önceliğimiz FETÖ örgütbaşının ülkemize acilen iade edilmesi. Burada mahkeme süreçlerinden bahsediliyor. Biz elimizde ki 85 kutu delili gönderdik. Ama bizim ABD ile aramızdaki suçlu iadesi anlaşması gereği bu tarz suçlular en azından gözaltına alınır. Bu zat şuan bulunduğu yerden hala örgütü yönetmeye devam ediyor. Bu zatın kontrolü anca gözaltı ile olur ki bu bizim sözleşmemizde de var. Bunu da buradan tekrar hatırlatmak istiyorum. 

CERABLUS GERİ ALINDI

Bugün koalisyon güçleri ile görüşmemizi yaptık ve kararımız verdik. Cerablus'a ÖSO ile girdik. Şuan itibari ile Cerablus tamamen geri alınmış durumda. DAEŞ Cerablus'u terk etmek zorunda kalmış durumda. İster DAEŞ, İster PKK ister DHKP-C bunların hepsi bizim için teröristtir.

Suriye halkının evet demediği bir isimle devam etmesi kabul edilemez. 600 bine yakın insanı öldüren, devlet terörü estiren bir kişiyi biz reddediyoruz. Bu konuda ABD'nin bize gerekli desteği vereceğine inanıyorum. 

'İSLAM TERÖR ÖRGÜTÜ ÇIKARMAZ'

İslam devleti dersek yanlış olur. Burada DAEŞ denilmesi gerekiyor. İslam'dan bir terör örgütü çıkmaz. İslama mensup olan bu katliamları yapmaz. Ama bunun bedelini çok ağır ödeyecekler. Yeter ki barışa koşanlar güç birliği yapsınlar. 

KARARI MAHKEME VERECEK

Biz hukuk ülkesiyiz. Anayasamız var ve bu anayasaya uymak için yemin etmişiz. İade edilmesi gereken kişi için yeterli delil olması gerekiyor. Bunu ülkemizdeki herkes için uyguluyoruz. Bizim uzmanlardan, avukatlardan, savcılardan oluşan heyetimiz Türk heyetiyle bir araya gelip yeterli delilleri istedi. Evet biz bu kişiyi iade etmeliyiz. Standartlara göre iade etmemiz gereken bir kişiyi iade etmemiz bize ne kazandırır. ABD'de mahkemeye bu kişi kötü diyemezsiniz. Bunu delillerle ispatlamanız gerekiyor.Henüz darbeyle ilgili bir kanıt sunulmadı. Bizim bir teröristi barındırmak için ne gibi bir sebebimiz olabilir. Bunun kesinlikle bir açıklaması yoktur. Buna mahkeme karar verecek. Ben mahkeme adına konuşamam. 

YORUMLAR 72
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    bence jon baydının dün akşam kovulması gerekirdi konuşmasını biraz ingilizce bilen anlar adam fetö ye şuan terörist diyemeyiz dedi mahkeme kararı beklenecek dedi yani siz e göre terör bize göre değil diyo adam
    Cevapla
  • Fani 7 yıl önce Şikayet Et
    Joe biden konusmalarinda kaypaklik var. Ben insanim diyen herkes bunu anlayabilir. Turkiyede baska amerikaya donunce bambaska konusacaksin. Kimse bu gevşek islam dusmanlarindan Fetönün iade edilmesini beklemesin. Daha durun suan cerablusu destekliyorlar bu zat amerikaya dönsün nasil yuklenecekler turkiyeye!
    Cevapla
  • Duyarlı Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    kızıl derililerin söylediği gibi amerika çatal dillidir ve bu sayede kızılderilileri yok etmişlerdir.kanmayın.
    Cevapla
  • batmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    sahtekar amerikalılar eğer yine bu ülkenin yönetim kademesini iki güzel sözle kekledi benim çıkardığım sonuç budur. hepimize geçmiş olsun. allah başımıza vicdanlı lakin duygusal olmayan yöneticiler nasip etsin.
    Cevapla
  • TuğruL 7 yıl önce Şikayet Et
    iki yüzlü ve yalancı ABD
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar