Erdoğan ile Obama arasında kritik diyalog

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın Çin’de yaptığı görüşmenin en kritik detayına ulaşıldı.

Erdoğan ile Obama arasında kritik diyalog
Erdoğan ile Obama arasında kritik diyalog
GİRİŞ 06.09.2016 04:04 GÜNCELLEME 06.09.2016 07:22
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Alınan  bilgilere göre Erdoğan, “Münbiç’teki PYD’liler çekildi, sadece Suriye Demokratik Güçleri adlı yapının Arap unsurları kaldı” diyen Obama’ya “PYD çekildiğine göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri Münbiç’e çatışmasız girecek demektir” yanıtını verdi.

YÖNETİMİNİZ İLİŞKİYİ KESMELİ

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Erdoğan ve Obama’nın başkanlık ettiği heyetlerararası görüşmelere Fetullah Gülen’in iadesi ve Suriye’deki durum damgasını vurdu. Erdoğan, Suriye’de sürmekte olan Fırat Kalkanı harekâtı hakkında bilgi verirken, PYD konusundaki beklentilerini şu sözlerle aktardı: 

“Türkiye, müttefiki ABD’den YPG/PYD’nin Fırat nehrinin doğusuna geçmesi konusunda kararlı bir tutum sergilemesini bekliyor. YPG/PYD PKK terör örgütü ile birdir, beraberdir. Yönetiminiz, YPG/PYD ile ilişkisini tamamen kesmelidir.”

Bunun üzerine Obama, YPG/PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini anlattı. Obama’nın anlatımının ardından Menbiç kentindeki durum gündeme geldi. ABD heyeti, Menbiç’te YPG/PYD unsuru kalmadığını belirterek “Kalanlar Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturan Arap unsurlar” bilgisini paylaştılar.

ABD’nin verdiği bu bilginin ardından Erdoğan, ÖSO’nun Sacur nehrinin kuzeyini tamamen ele geçirdiğini anlatıp, ÖSO unsurlarının Menbiç’in olduğu cep şeklindeki bölgeye de yerleşmek istediğini de anlattı. Erdoğan, Obama’ya “Artık PYD çekildiğine göre ÖSO birlikleri Münbiç’e çatışma olmadan girecek demektir” görüşünü iletti. Diplomatik kaynaklar, Obama’nın PYD konusunda Türkiye’nin isteklerini yerine getirme niyetini ortaya koyduğunu, ancak gerçeğin arazide anlaşılacağını söylediler.

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay, ÖSO unsurlarının Menbiç’e çatışmasız bir şekilde girebilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon ile görüşme trafiği başlattı.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 57
  • Rizeli 7 yıl önce Şikayet Et
    Obama sen bittin demektir. Reis senin defterini dürmüş...
    Cevapla
  • Abdullah64 7 yıl önce Şikayet Et
    İki ucu kirli degneği Obama'nın eline vermiş. Kapak dediğin böyle olur.
    Cevapla
  • Ruhi 7 yıl önce Şikayet Et
    Öyle ya... Madem çekildiler arazide görürüz
    Cevapla
  • Mesud 7 yıl önce Şikayet Et
    Helal reise !!!!!. biz mümbiç münbiç derken Obamaya hakettiği postayı koymuş. Elhamdülillah.
    Cevapla
  • Kemal 7 yıl önce Şikayet Et
    Obama oradan cekildiler sizinde operasyon yapmaniza gerek kalmadi hadi gidin demek istemis. Erdoganda cuk diye oturtmus lafi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!