Erdoğan açıkladı: Biden'e Sarraf'ı sordum!

BM Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ziyaret sonrası konuşan Erdoğan, Gülen’i iade etmekte direnen ABD’yi Sarraf üzerinden eleştirdi.

Erdoğan açıkladı: Biden'e Sarraf'ı sordum!
Erdoğan açıkladı: Biden'e Sarraf'ı sordum!
GİRİŞ 25.09.2016 06:44 GÜNCELLEME 25.09.2016 06:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ABD ziyaretinin ardından Türkiye’ye dönerken uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ana gündem maddeleri FETÖ lideri Fetullah Gülen’in iadesi ile Fırat Kalkanı ve Rakka operasyonları ile kuzey Suriye konularıydı. Erdoğan, Gülen’i iade etmekte direnen ABD’yiRıza Sarraf konusu üzerinden sert bir dille eleştirdi. Uçakta harita üzerinden Fırat Kalkanı’na dönük açıklamalar yapan Erdoğan, Rakka operasyonu konusundaki askeri şartları ABD’yle paylaştıklarını açıkladı. Erdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle:

- BIDEN’A SARRAF’I SORDUM

(Biden ile yaptığınız görüşmenin ardından Gülen’in iadesi konusunda somut bir gelişme oldu mu?) ABD’liler konunun yargı sistemiyle alakalı olduğunu belirtiyorlar. Verdikleri mesaj da şu; ‘Gönderdiğiniz belgeler mahkemelerimizde değerlendirecek, olumlu karar çıkarsa gereğini yaparız, endişeniz olmasın.’ Biden ile görüşmemizde yargı konusu açıldığında Rıza Sarraf konusunu da gündeme getirdim. ‘Bu kişi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Eşi ve çocuğu ile birlikte ABD’ye giriş yaptığı anda tutuklandı, eşi ve çocuğu da Türkiye’ye gönderildi. Bu tutuklama hangi kurala göre yapıldı?’ diye sordum.

- HUKUKUNU ARAMAK ZORUNDAYIZ

Neticede vatandaşımız olduğu için hukukunu aramak zorundayız. Rıza Sarraf değil de bir başka vatandaş da olabilirdi. ABD, bir vatandaşının, diyelim ki George’un Türkiye’de tutuklanmasına nasıl duyarsız kalamıyorsa, biz de bir başka ülkede vatandaşımızın tutuklanmasına kalamayız.

- SUÇU BULUNMUYOR

Kaldı ki gerek Adalet gerek Ekonomi bakanlığımızın çalışmalarına göre bu kişinin bir suçu da bulunmuyor. İran da aynı şeyi söylüyor. Buna rağmen bu kişi 6 aydır ABD’de tutuklu. ABD Adalet Bakanlığı’nın davayı havale ettiği mahkeme de ilginç.

- SAVCI VE HAKİMİ FETÖ AĞIRLADI

Savcı Bharara da Hakim Richard Berman da Türkiye’de daha önce FETÖ tarafından ağırlanmış isimler. Yani Adalet Bakanlığı, Sarraf’ı tutup FETÖ’nün yedirip içirdiği isimlere teslim ediyor. Biden’e anlattım. ‘Ben bu kadarını bilmiyordum’ dedi. Hukukla değil, ilişkiler ağıyla başka işler çevirme peşindeler.

- NE EŞİM KURUCU NE BEN

Enteresandır, mesela tutup iddianameye eşimin TOGEM’in kurucusu olduğu, benim o dernekle ilişkim olduğu falan yazılıyor. Ama o derneğin kurucuları arasında ne eşim var ne de ben. Buna rağmen söz konusu edilmesi adamların art niyetlerinin ne istikamette olduğunu gösteriyor. Halbuki Dışişleri Müsteşarımın da gayet güzel ifade ettiği üzere, ABD hukuk sisteminde ‘egemen bağışıklık’ diye bir madde var. Devlet başkanlarının herhangi bir mahkemeye konu yapılabilmesi mümkün değil. Buna rağmen iddianamede adımızın geçirilmeye çalışılması, işin içinde art niyet olduğunu ortaya koyuyor.

- 17/25’LE ALAKALI 85 KOLİ

(Gülen’in iadesi konusunda ABD sizce niye direniyor?) Bunun değerlen- dirmesini siz yapacaksınız. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Meseleyi Obama’ya, Biden’a anlattık. ABD makamlarına 17-25 Aralıkla alakalı 85 koli belge gönderdik, 15 Temmuzve sonrası ile ilgili yargıda birikenler de gönderiliyor. Adalet bakanlıklarımız görüşmeye devam ediyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • hakan42 7 yıl önce Şikayet Et
    Reis hükmü açıklamış adam masum işte daha neyi uzatıyorsunuz hemen serbest bırakın zarrafı
    Cevapla
  • misafir34 7 yıl önce Şikayet Et
    ne hukuku ya... mahkemeye gerek yok hemen zarraf ı serbest bırakmalılar o bizim cari açığımızı kapattı hayır sever bir iş adamı
    Cevapla
  • cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    yahu kardeşim ayıdan post amerikadan dost olmazzzz anlayın artık
    Cevapla
  • öten horoz 7 yıl önce Şikayet Et
    anladık kardeş. ümmet kaynıyor zaten. fatih gibi küfür kalesi israil düşmeden huzur gelmicek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
CHP "dosyalı" vekil iddiasıyla çalkalanıyor: Özel "git" dedi, vekil reddetti