Türkiye'den ABD'ye Musul için 5 kritik mesaj

Türkiye, ABD’nin Musul operasyonunda yeni tehditlere sebep olmaması için 5 tehlikeye dikkatini çekti.

Türkiye'den ABD'ye Musul için 5 kritik mesaj
Türkiye'den ABD'ye Musul için 5 kritik mesaj
GİRİŞ 06.10.2016 03:22 GÜNCELLEME 06.10.2016 03:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD’nin Musul operasyonunda yeni mezhep çatışmalarını beraberinde getirecek planlama hataları Türkiye’nin tepkisini çekiyor.

Musul’a yönelik büyük operasyon için ABD askerleri, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, kent merkezinin 55 kilometre güneyindeki Kayyare ilçesinde üslendi.

Buradan harekete geçecek üç unsura, Musul’un doğusundan ve kuzeyinden de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı güçler destek verecek.

Türk tarafı da kendisine sunulan operasyon planında sakıncalı bulduğu ve bölgenin fay hatlarına etki edebilecek 5 çekincesini Washington’un dikkatine getirdi.

- MEZHEP SAVAŞI GERİ GELEBİLİR

 Türkiye, DAEŞ’in yerlerinden ettiği Telaferli Sünni ve Şii Türkmenlerin evlerine dönmesini, ancak ilçeden olmayan Şii milislerin de kente intikalinin olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu.

- ESAD’A YAŞAM DESTEĞİ VERİR

Şii Haşdi Şabi milislerinin Suriye’ye PKK üzerinden erişimi, İran ve Irak’tan Esad rejimine milis ve askeri lojistik naklini kolaylaştıracaktır.

- PKK KALICILAŞABİLİR

Şii milislerin Telafer’de güçlenmesi, komşu ilçesi Sincar’da PKK karşısında IKBY varlığını zayıflatacak. Böylece PKK, Sincar’da kalıcı hale gelecek.

-RAKKA’DA TOPLANMA RİSKİ

 ABD’nin yalnızca Musul’daki operasyona ağırlık vermesi durumunda buradan kaçacak DAEŞ militanlarının Rakka ve hatta Bab ilçesine yığılmaları söz konusu olabilir.

-MUSUL ASIL SAHİPLERİNE VERİLMELİ

Irak ordusunun Musul’u DAEŞ’e bırakıp kaçtığını hatırlatan Türk yetkililer, “Musul Musullularındır” vurgusunu yaptı.

Türk askerine ‘illegal’ dedi

Irak Temsilciler Meclisi’nin Türkiye aleyhine açıklamasına parelel bir açıklama da Irak’taki Uluslararası Koalisyon Gücü sözcüsü ABD’li Yarbay John Dorrian’dan geldi.

Dorrian, Irak topraklarındaki Türk Askerlerinin, Koalisyon Gücü içerisinde olmadığını söyledi. Dorrian,“Irak Topraklarındaki Türk Ordusu Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak Hükümeti’nin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler Irak Ordusu’na destek veriyor” dedi.

YORUMLAR 7
  • Oğuzhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Musuldan kaçan DAEŞ militanlarının bir kısmının Suriyenin Bab ilçesine yığılıp Türk askerine tehdit olmaması için biz de aynı anda Bab a operasyon düzenleyelim ki ABD nin kirli planı boşa çıksın.
    Cevapla
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Aga biride çıkıp demiyorki sizin burda ne işiniz var asıl işgalci sizsiniz
    Cevapla
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    Irak'ta önce Şİİ Merkezi hükümet yokedilmelidir. DAEŞ daha sonraki hedef olabilir. Şu anda Sünni ARAP aşiretlerinin tepkisini çekecek bir DAEŞ hareketi Şİİ Hükümeti yoketmeden yapılırsa daha büyük bir tehlike ortaya çıkar. MEzhep savaşı patlar.
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    fitne fesat yayan işgalci amerika, ortadoğu da kan gözyaşı ve vahşet varsa onlar amerikanın fitne fasat ektiği tohumlarıdır.
    Cevapla
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    abd tam da bunu yapıyor. fitne yi yaymakla meşguller.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etmişlerdi: AK Parti'den tepki