Kritik açıklama: Çok ciddi istihbarat geliyor!

FETÖ ele başı Fethullah Gülen'in iadesi için ABD'ye giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Washington'da önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 27.10.2016 16:23 GÜNCELLEME 27.10.2016 17:11
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Fethullah Gülen'in iadesi ile ilgili dosyaları ABD'ye götüren ve burada ABD'li mevkidaşı Loretta Lynch ile görüşen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Washington'da A Haber'in sorularını cevaplandırdı. Bakan Bozdağ, "Biz aramızdaki anlaşmanın yürütülmesini ve bu sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Sürece elbette saygılıyız ama ABD bu noktada Türkiye'nin hassasiyetlerini anlamalı" dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

Ülkemizde 79 milyon insan görüşü ne olursa olsun bir ittifak herkes bu darbe teşebbüsünü FETÖ elebaşı Gülen'in yaptırdığına inanıyor. Geçici tutuklama talebi için gönderdiğimiz deliller teyit ediyor, soruşturmalarda teyit ediyor. Bu nedenle aramızdaki anlaşmanın 10. maddesinin uygulanmasını talep ettik. Türkiye olarak iade konusunda talepte bulunurken hukuku bir kenara koyun şeklinde bir tavrın içinde değiliz. Biz bu sürece elbette saygılıyız. Bizim istediğimiz bu sürecin işletilmesi. Bu hususta kendilerinden beklentimizi ilettik. ABD Adalet Bakanı ile benm görüşmem Gülen'in tutuklanması konusundaki hassasiyeti anlaması açısından son derece önemli. İade süreçlerini işleten sayın Bakana birinci ağızdan her şeyi iletme fırsatı bulduk. Umarız ki bundan sonraki süreçte Türkiye'nin beklentilerine uygun gelişmeler olur.

"NETİCEYİ ALMA KONUSUNDA PROBLEM VAR"

ABD Adalet Bakanlığı'nın hiçbir şey yapmadığını söylersek hata olur. Biz 19 Temmuz'da talebimizi ilettik. Bizlere neden sorulduğunda kendilerine gerekli cevapları verdik. Sonrasında Sayın Bakan bana bir mektup yazdı ve bizleri davet etti. Ardından ABD'den bir heyet geldi. Biz kendilerine gerekli tüm bilgileri verdik. Soruşturmalarla ilgili ayrıca istenilen belgeleri de verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız BM Genel Kurulu için New York'a geldiğinde de gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Aradaki usul ile ilgili konuları çözme konusunda bir problem yok. Sadece netice konusunda var. İade öncesi tutuklama önemli. Bu süreçte başka suç faaliyetlerinde bulunmaması için bu tutuklama gerekli. Bir suç faaliyeti var. bu suç faaliyeti devam ediyor. Buna engel olmak için tutuklama gerekiyor. Bu konuya bu açıdan çok önem veriyoruz. Onlarda farklı bir değerlendirme içerisindeler.

KAÇABİLME İHTİMALİ OLAN ÜLKELERİ SÖYLEDİK

Bir terör örgütünün yönetiminin bir eyalette özgürce müttefik ülke aleyhine devam ettirmesi üzerine bir tedbir alınması gerekiyor. Bu tedbir de geçici tutuklamadır. Herkes gidip kendisinden talimat alabiliyor. İki ülke adalet bakanının bu konu hakkında görüşmesi çok önemli. FETÖ elebaşı terörist Gülen'in yurt dışına kaçış için arayış yaptığına dair güçlü istihbaret bilgileri var. Kanada, Belçika, Norveç, Brezilya gibi.. Onun için diyoruz ki bu kişi bir yandan terör faaliyetlerine devam ediyor. Bir yandan kaçış için uygun yer arıyor. Bir yandan örgüt aleyhine faaliyetlerini halen sürdüryor. Bunun için geçici tutuklanması bizim için önemli. Bunu da net bir şekilde paylaştık.

GEÇİCİ TUTUKLAMA YAPMAMALARI SİYASİ Mİ?

Bu konuda iyi niyetli bir işbirliğinin, iki dost ülke olarak terör konusunda dayanışmasının ve teröre karşı birlikte mücadelesinin son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Bu sürecin uzaması Türk halkında ABD karşıtlığı yükselmiştir. Bunun ana nedenlerinden birisi terörist Gülen'in serbestçe (241 kişinin kanının elinde olmasına rağmen) burada geziyor ve faaliyette bulunuyor olması Türk halkını ve Türk devletini rahatsız etmektedir. Bunu da ABD'li yetkilierin değerlendirmesi gerekir. Ladin ABD için ne anlam ifade ediyorsa Gülen de Türkiye için onu ifade ediyor.

ABD'DEKİ BAŞKANLIK SEÇİMİ

Bizim için önemli olan terörist Gülen'in Türkiye'ye iadesi ve geçici tutuklanmasıdır. Bunun kimin döneminde yapıldığının bizim için önemi yoktur. Gönderdiğimiz dosyanın içindeki delil itibariyle eksiği olan değil hatta fazlası olan bir dosyadır. Bu delillerin Gülen'in bu darbe teşebbüsündeki rolünü tartışmasız ortaya koyuyor.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR ÖRGÜT

FETÖ'nün yapısına ilişkin de bilgiler arz ettik. Bu örgüt eğitim din ve çocuklarımız üzerinden önce aileler nezdinde sonra toplum nezdinde itibar kazanmaya başladı. Sonra da onları örgüte ve elebaşına bağlı bir hale getiriyor. Bu konuda pekçok gayri meşru yol ve yöntem kullanılıyor. Devletin çeşitli kademelerine elemanlarını yerleştiriyor. Sonra da devletin tüm imkan ve kabiliyetlerini örgütün imkan ve kabiliyetleri gibi kullanan dünyanın eşi ve benzeri olmayan bir örgüt. En önemli özelliği de takiyeci oluşlarıdır.

ALGI OPERASYONLARI YAPIYORLAR

Mesela kara para aklama konusunda dünyada eşi ve benzeri olmayan bir örgüt. Bu örgütün para hareketlerini bir incelesinler. Harcadıkları paraları ABD kurallarına göre harcayıp harcamadıklarını da incelesinler. Bu örgüt kamu düzenini bozma açısından ABD içinde bir tehdit. Bir yandan FETÖ bir yandan PKK elele bir kampanya içindeler. Algı operasyonları yapılıyor. Türkiye'de cezaevlerinde kötü muamele ve işkence yapıldığı şeklinde bir algı oluşturuluyor. Ben de diyorum eğer böyle bir durum söz konusu ise hemen kanıtlayın. Bunu ispat edin. Biz diyoruz ki kime yapıldıysa bize söyleyin gereğini yapalım. Ama bunu ispatlayamıyorlar."

İMALI HEDİYE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ABD'li mevkidaşı Loretta Lynch'in görüşmesinde, iki ülke arasındaki suçluların iadesine yönelik anlaşma dahil güvenlik ve terörle mücadelede iş birliğinin ele alındı. Bakan Bozdağ, ABD Adalet Bakanına 1874 tarihli Osmanlı ile ABD arasındaki suçluların iade anlaşması tablosu hediye etti.

YORUMLAR 13
  • mantık 7 yıl önce Şikayet Et
    Peki teklifin nedir abd ye savasmi acalim
    Cevapla
  • tuğrancı 7 yıl önce Şikayet Et
    sn. bozdağ, kimi kime anlatıyon ? adamlar ne kadar terör varsa projesini orta doguda planlayip uyguluyor.
    Cevapla
  • mmm 7 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş abd verir mi kendi piyonunu? Velev ki verdi, fetullah da yan çizip her şeyi itiraf etti abd ne duruma düşer. Zaten abd nin ne olduğunu herkes bilir de, fetullah her şeyi konuşursa abd nin tüm ipliği pazara çıkar. O yüzden vermezler, kara kutu çünkü.
    Cevapla
  • mami 7 yıl önce Şikayet Et
    sonuç? kürkçü dükkanı.
    Cevapla
  • esas 7 yıl önce Şikayet Et
    içlerindeki amerkalı suçlu yetkilileri de yargılamalı abd , skandalı kabul etmeyip bastırıp hukuken bunları yargılatmalıyız. hiç olmazsa bunlar pasfize edilmeli. yoksa abd teröristlerle birlikte dünyanın nefretini daha çok hakkeder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail İran'a saldırdı! Türkiye'den son dakika açıklaması
İzmir'de deprem!