Stoltenberg: Türkiye aldığımız kararın bir parçası

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 'Türkiye, bugün aldığımız kararın bir parçası' diye konuştu.

Stoltenberg: Türkiye aldığımız kararın bir parçası
Stoltenberg: Türkiye aldığımız kararın bir parçası
GİRİŞ 06.12.2016 22:25 GÜNCELLEME 06.12.2016 22:25
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk günü sona erdi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini katıldığı toplantıda, NATO ve AB arasında temmuz ayında yapılan Varşova Zirvesi'nde varılan işbirliği anlaşmasının uygulanmasına dönük kararlar alındı.

NATO ve AB arasındaki işbirliği sahaları, "hibrit tehlikelere karşı koyma", "denizle ilgili sorunlar dahil operasyonel işbirliği", "siber güvenlik ve savunma", "savunma kapasiteleri", "savunma sanayisi ve araştırması", "tatbikatlar", "savunma ve güvenlik kapasitesi oluşturma" başlıkları altında sıralandı.

Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Yüksek Temsilcisi Mogherini ortak basın toplantısı düzenleyerek, alınan kararın önemine vurgu yaptı.

Avrupa ve Kuzey Amerika'nın güvenliğinin birbiriyle bağlantılı olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Daha güçlü bir NATO, AB için iyi; daha güçlü bir AB, NATO için iyi. Stratejik işbirliğimizi güçlendirmek, her zamankinden daha da önemli." dedi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN NATO-AB İŞBİRLİĞİNE ETKİSİ

"AB ve Türkiye arasındaki gerginliğin, NATO-AB işbirliğinde soruna yol açıp açmayacağına" dair bir soru üzerine ise Mogherini, "Şimdiye kadar bir sorun oluşturmadı. Böylesine detaylı ve 42 maddenin yer aldığı bir metnin hazırlanması sadece aylar aldı. Bu, zaman bakımından rekor denilebilecek etkileyici bir süreyi oluşturuyor. Bu da güçlü bir siyasi destek ve sahiplenmenin olduğu anlamına geliyor." dedi.

"TÜRKİYE'YLE İRTİBATIMIZ SÜREKLİ, BİRKAÇ KONU İLE SINIRLI DEĞİL"

AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler zaman zaman karmaşık hal alabildiğini kaydeden Mogherini, "Bu da, aslında ilişkilerin her ikimiz açısından da derin ve önemli olduğunu gösteriyor. Daha bu sabah Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla ikili bir görüşme gerçekleştirdim. Geçen hafta da AB Bakanı Ömer Çelik ile görüşmem oldu. İrtibatımız sürekli; birkaç konu ile sınırlı değil. Medyanın ilgisinin daha çok üyelik müzakereleri ve sığınmacı sorunu üzerine olduğunu biliyorum. Ancak genellikle çoğu zaman hem hem AB hem de Türkiye'deki iç gelişmeleri ele almakla birlikte, Suriye'deki durum ve bugünlerde özellikle Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varılmasını görüşüyoruz." ifadelerini kullandı.

İki tarafın ortak bir gündemi olduğunu kaydeden Mogherini, "AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler kompleks. Bu, bazen karmaşık olmaktan kompleks olmaya dönüyor. Ancak ilişkiler zengin, derin ve her iki taraf açısından da temel öneme sahip. Bu da aslında güçlü bir angajman olduğunu gösteriyor." dedi.

"BERABER ÇALIŞMAK ORTAK ÇIKARIMIZA"

Bugünkü kararların hem AB hem de NATO üyesi ülkelerin desteği ile alındığına vurgu yapan AB Yüksek Temsilcisi, "Paylaştığımız ortak çıkarımız var. Çünkü aynı bölgeyi paylaşıyoruz. Coğrafyayı değiştiremezsiniz. Karşı karşıya olduğumuz zorluklar aynı. Beraber çalışmak ortak çıkarımıza." değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE, BUGÜN ALDIĞIMIZ KARARLARIN BİR PARÇASI"

NATO Genel Sekreteri de aynı soruyu, "Elbette Türkiye de bugün aldığımız kararın bir parçası. Karar, tüm 28 müttefik tarafından desteklendi. NATO ve AB arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine ittifaktan tam desteğin olmasından büyük memnuniyet duyuyorum." şeklinde konuştu. Stoltenberg, Türkiye dahil, AB üyesi olmayan NATO müttefiklerinin, AB'nin Avrupa'nın savunmasını güçlendirilmesine tam destek vermesine ihtiyaç olduğunu ve bunun da açık bir şekilde dile getirildiğini kaydetti.

Yarın sona erecek olan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Ukrayna ve Afganistan'daki durum da ele alınacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • ....?......?...? 7 yıl önce Şikayet Et
    bi birakamadiniz şu natoyu ve ab sanki bal var ucunda.hele 15 temmuz bi başarılı olaydı gorurduk o Nato ve ab yi. sirtlan ve çakal gibi saldirirdi? baklan nato ab. oğlum bura Türkiye ayağını denk al?
    Cevapla
  • cihangir 7 yıl önce Şikayet Et
    milletin bekçiliğini yapmaya devam! darbe dahil her fırsatta bize düşmanlık ediyorlar.
    Cevapla
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan başka kapıya
    Cevapla
  • KIZILELMA 7 yıl önce Şikayet Et
    PKK YPG nin silahları kimden nato dan bizim bu hainlerle işimiz yok hadi naş
    Cevapla
  • taner 7 yıl önce Şikayet Et
    15 tem da bize saldırıp beceremiyenler,şimdi başka dümenlerin peşindeler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi