Ankara'dan Trump'ın kararına ilk yorum

Başbakan Binali Yıldırım ve İngiltere Başbakanı Theresa May Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. Soru üzerine Başbakan Yıldırım Trump'ın mülteci kararını değerlendirdi.

Ankara'dan Trump'ın kararına ilk yorum
Ankara'dan Trump'ın kararına ilk yorum
GİRİŞ 28.01.2017 18:58 GÜNCELLEME 29.01.2017 13:43
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım ile İngiltere Başbakanı Theresa May, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin ardından bir ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Binali Yıldırım, Türkiye-İngiltere ilişkilerini, Türkiye'nin terörle mücadelesini, Suriye'deki savaşı ve mülteci sorununu değerlendirdi.

Yıldırım bir soru üzerine, Trump'ın ABD'ye mülteci girişini engelleyen kararnamesiyle ilgili de konuştu. Duvarları yükselterek sorunun çözülemeyeceğinin altını çizen Yıldırım, sorunun sebeplerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Binali Yıldırım şunları söyledi:

Savunma sanayisinde işbirliğini daha ileri taşımak için milli muharip uçağı geliştirmeye yönelik bir çerçeve sözleşmesi imzaladık.

Terörün günümüzde önemli tehditlerden birisi olduğunu göz önüne aldığımızda havaalanlarının güvenliği, havaalanlarına gelen giden yolcuların terörle bağlantısının olup olmadığı veya terörist ataklara karşı gerekli emniyet tedbirlerinin eksiksiz alındığının teyit edilmesi amacıyla karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda her iki ülkenin sivil havacılık idareleri birlikte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca birtakım tatbikatları gerçekleştirecekler.

İNGİLTERE'NİN 15 TEMMUZ TUTUMU

15 Temmuz'da ülkemizde yaşadığımız hain darbe girişiminin ardından Birleşik Krallık demokrasiden yana koyduğu net tavırla dayanışmasını anında göstermiştir.

15 Temmuz darbe girişiminin asıl aktörü konumunda olan Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün bütün dünyada olduğu gibi İngiltere'de de bilinen faaliyetleri var. Bu faaliyetler konusunda kendisine bilgi aktarma fırsatımız oldu. Bu suç örgütünün uzantılarına hukukun içerisinde gereğinin yapılmasını da Sayın Başbakan'dan talep ettik.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs konusunda, çözüm her iki toplumun beklentilerini karşılamalı, adil olmalı, iki kesimliliğe dayanmalı ve kalıcı olmalıdır. Bu konuda garantör devletlerden Birleşik Krallık ve Türkiye olarak en fazla memnun olacak bizleriz.

BREXIT KONUSU

Bu yeni duruma göre, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin de Avrupa Birliği'nden bağımsız olarak nasıl geliştirileceği yönünde bir çalışma başlatılmasına karar verdik. Bu çalışma, çıkış süreciyle eş zamanlı yürüyecek. Çıkış tamamen gerçekleştiğinde de İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı çalışmalarını sürdürecekler.

TRUMP'IN MÜLTECİ KARARI

Duvarları yükselterek bu işi çözemeyiz. Bunun sebeplerini ortadan kaldırmamız lazım. Bu işi işbirliği ile çözebiliriz. BM şemsiyesi altında daha fazla gayret göstermemiz lazım. Siz duvar örersiniz, sonra bir iki bir iki o duvarlar yıkılır. Çünkü değişimin önünde durulamaz. Değişimi yakalamak lazım. Bölgesel sorunları halının altına süpürmekle sorunu çözemeyiz. 

Dolayısıyla Amerika'nın yeni yönetiminin aldığı kararların içeriğini çok bilmiyoruz. Detayları tam olarak görmeden erken yorum yapmamak lazım.

Biz sonuna kadar kapıları açtık. Yine gelirlerse yine alacağız. Çünkü bizim inancımız bize böyle söylüyor. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım edeceksiniz. İnsan hayatından daha değerli bir şey yok.

Theresa May'ın konuşmasından satırbaşları:

Türkiye-İngiltere ilişkileri hayati öneme sahiptir. 

Türkiye terör saldırılarının hedefi altında.

Suriye merkezli bölgesel konuları ele aldık. DAEŞ'le mücadele konusunda birlikte çalışıyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu konuda Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.

EL BAB'DA TÜRKİYE'YE DESTEK KONUSU

Biz Türk kuvvetlerine desteğimizi sağlıyoruz. Bizler Birleşik Krallık olarak Türkiye'ye gelecekte daha fazla nasıl destek veririz, onu konuşuyoruz.

İlk olarak Suriye'nin geleceğine çözüm bulmalıyız ve bu çözüm Esed'siz bir çözüm olmalı.

YORUMLAR 41
  • mus ab 7 yıl önce Şikayet Et
    ingiliz e güven olmaz gece sen uyurken tarlanı yakar sabah senden fazla ağlar..Tarihimizi unutmayalım bir çok örneği var
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Esas cibanın başı Ingilizlerdir. Abdulhamid'den beri kuyumuzu kazan onlardir. Saman altindan su yürütürler. Iki gülüs bir durus oh ne ala dostuz.
    Cevapla
  • Milli jet 7 yıl önce Şikayet Et
    İngilizlerle milli jet yapacaksak,hem de ingilizlerle,hani yüz yıl önce bu devlete kendi tebasını kendi milletini düşman eden ingilizlerle, bir kere daha düşünmek lazım.Reis,sen gözü kara adamsın.Bizim mühendislerimiz yapar evelAllah.Onlardan iyisini de yapar.Reis,bunları bu işe sokma gözünü seveyim.
    Cevapla
  • İspo 7 yıl önce Şikayet Et
    Başımıza gelen onca siyasi ve ekonomik oyundan sonra bu insanların ülkemizde bunca kabul görmesi şaşılacak şey! Bu bir strateji değişikliğimi,yoksa biz hafızamızı gözdenmi geçirmeliyiz!
    Cevapla
  • müslüman 7 yıl önce Şikayet Et
    ikincisi ispo. hafızanızla beraber imanınızıda bi gözden geçirin. kafirleri dost edinmeyin ayetinin nereseindesiniz mesela
    Cevapla
  • cihangir 7 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra türkiyeyi doğu bloğuna kayarken görmek istiyorum.Son 3 yüzyılı avrupaya yaranmak ile geçirdik.Geldiğimiz nokta belli.Türkiye onurlu bir ortadoğu ülkesidir.Bunu söylemekten utanmayalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?