Alman uzman: Erdoğan'ın bir planı var, eminim

Türk istihbaratının Almanya'da faaliyetler yürüttüğü söylentileri ülkede ısrarla gündeme taşınıyor.

Alman uzman: Erdoğan'ın bir planı var, eminim
Alman uzman: Erdoğan'ın bir planı var, eminim
GİRİŞ 30.03.2017 03:14 GÜNCELLEME 30.03.2017 03:16
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

MİT'in istihbarat faaliyetleri yürüttüğü iddiaları neredeyse her gün Alman basınında yer buluyor ve bu tartışma bilinçli olarak köpürtülüyor.

DW Türkçe, Türkiye'yi çok iyi tanıyan Alman güvenlik uzmanı Dr. Bernd Liedtke ile yaptığı röportajda da Türk istihbaratçılar konusunda sorular sordu. Leidtke'nin verdiği cevaplar ise oldukça ilginç.

"ALMANYA BİLİYOR AMA SESİNİ ÇIKARAMIYOR"

Almanya'nın bir süredir MİT'in faaliyetlerinden haberdar olduğunu iddia eden Leidtke, bu konuya bile bile göz yumulduğunu, çünkü sığınmacı anlaşmasının tehlikeye atılmak istenmediğini söyledi.

"ALMANYA'DA 6 BİN TÜRK İSTİHBARATÇI VAR"

Ülkede 6 bin civarında Türk istihbaratçı bulunduğunu öne süren Alman uzman, bunlarla mücadele etmenin zor olduğunu, istihbaratçıların kimliklerinin tespit edilmesi halinde bile bu isimleri sınırdışı etmenin zor olduğunu belirtti. Leidtke'e göre, olası bir sınırdışı kararında Almanya'daki Türklerin sokağa dökülebilir, bu da Almanya'da huzuru tamamen kaçırabilir.

İşte röportajın ilgili bölümü:

Liedtke: MİT’e çalışan 6 bin muhbir olduğunu okudum. Bu kişiler Türk toplumu içerisinde yer alıyor. Bu bulgu sadece arınmayı değil konunun aydınlatılması zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Ve Türkiye’nin faaliyetleri artık son bulmak zorunda. Türkiye’ye neyin mümkün olduğunu ve neyin olmadığını açıkça söylemek gerekiyor. Mülteci mutabakatı nedeniyle bunun yapılmadığı izlenimini taşıyorum.

"ALMANYA TÜRKLERİN SOKAĞA ÇIKMASI OLASILIĞINDAN ÇEKİNİYOR"

DW Türkçe: Federal Başsavcılık soruşturma başlattı. Öte yandan Almanya’nın bilgisi dâhilinde burada görev yapan, akredite Türk istihbaratçıların sınır dışı edilmesi yönünde çağrılar var…  Bu süreç nasıl gelişir?

Liedtke: Federal Başsavcılık soruşturma başlattı. Bu yönde siyasi baskı olduğunu da tahmin ediyorum. Eğer suçları kanıtlanırsa, ilgili kişilerin sınır dışı edilmesi gerekir. Ama Alman siyasetinin buna yanaşmadığı, ürktüğü yönünde izlenime sahibim. Lütfen 90’lı yıllarda, Alman otoyollarındaki gösterileri, PKK yanlılarının otoyolları kapattıkları dönemi hatırlayın. Alman hükümeti binlerce Türkiye kökenlinin sokaklara çıkmasından, iç barışın tehlikeye sokulması ihtimalinden çekiniyor. Bu nedenle sınır dışı etmek yerine daha kısa, daha sakin yol tercih ediliyor. Doğrusu sınır dışı edilmeleridir ama bunu şu an olası görmüyorum.

DW Türkçe: Türklerin sokağa çıkması endişesinden söz ettiniz. Bu kulislerde çok dile getiriliyor. Kaygının kaynağı ne?

Liedtke: Görüşmelerde bunu sürekli duyuyoruz. Bu Alman hükümetinin de kaygısı. Almanya’da gösteriler düzenleneceği ve kentlerimizde iç barışın zarar göreceği yönünde… AKP yanlıları gergin ve iyi örgütlü olarak görülüyor. Büyük korku Almanya’da şiddete de evrilmesinden endişe edilen gösteriler düzenlenmesi. Siyasetin büyük endişesi işte bu.

"ERDOĞAN'IN ÇEKMECESİNDE HAZIR TUTTUĞU BİR ŞEYLER OLDUĞUNDAN EMİNİM"

DW Türkçe: Bu gerilimin güvenlik ve istihbarat birimleri arasındaki işbirliğine etkisi ne olur?

Liedtke: İstihbarat teşkilatları arasındaki işbirliğinin ağır zarar gördüğü kanaatindeyim. Bunun istihbarat paylaşımına etkisi olduğunu, teröristler hakkında bilgilerin bugüne kadar olduğu gibi Türkiye tarafından akmayacağı kanaatindeyim. Bunun Türk-Alman ilişkilerine etkileri olacaktır. AKP Almanların canını acıtmak için vesile arayacaktır. Bir şey gelecektir. Bundan şüphem yok. Karşılıklı can acıtma süreci devam edecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çekmecesinde hazır tuttuğu bir şeyler olduğundan eminim.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 86
  • Vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    Tum alman vakiflari kapatilsin hepsi ajan bunlarin
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerika,Almanya,AB Ülkeleri Fetöcüleri ,Pkk.lıları teslim etmezse,16 Nisandan sonra Hepsi tek tek geberecek!.
    Cevapla
  • Ankara 6 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu güzel bir haber. Kafirin kalbine bir fitne düşürmüşüz elhamdülillah.
    Cevapla
  • terb 6 yıl önce Şikayet Et
    sırf mültecileri almamak icin binbir yalan uyduruyorlar
    Cevapla
  • ilker 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de yapacakları ajan çalışmalarına kılıf bulmaya ve bu konuda Türkiye yi baskı altına almaya çalışıyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...