'Yeni ABD yönetimi PKK konusunda daha net'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

GİRİŞ 14.04.2017 10:42 GÜNCELLEME 14.04.2017 12:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile çok önemli ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Işık, "Bölgedeki gelişmeleri ele aldık ama ağırlıklı olarak Suriye konusunu değerlendirdik. Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına ABD'nin verdiği cevabı önemsediğimizi, bunun caydırıcılık anlamında çok önemli olduğunu ve bundan sonra da Esed'in sadece kimyasal silah değil kimyasal olmayan silah kullandığında da özellikle böyle bir cevabı alabilmesinin kararlılığının gösterilmesine vurgu yaptık." dedi.

ABD'li mevkidaşı ile terör örgütü DEAŞ'ın bölgeden tamamen temizlenmesi konusunda şu ana kadar yapılan çalışmaları değerlendirdiklerini aktaran Işık, Fırat Kalkanı Harekatı'nda gelinen son durumu ve Münbiç'teki gelişmeleri de görüştüklerini söyledi.

Işık, şöyle devam etti:

"Rakka operasyonu ile ilgili hazırlıkları birlikte değerlendirdik. Daha sonra İdlib'deki muhtemel gelişmeleri birlikte değerlendirme imkanımız oldu. Konular yoğun konular ve değerlendirmeler de çok kapsamlı olunca süre 45 dakika olarak belirlenmesine rağmen 1,5 saat sürdü. Birlikte çalışmalarımızı sürdürme kararı aldık. Bölgeyle ilgili daha yakın istişare ve temas içinde olma kararı aldık."

"YENİ YÖNETİM, PKK KONUSUNDA DAHA NET"

ABD yönetiminde terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG ile ilgili tutum değişikliği söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Işık, "Özellikle PKK'ya yönelik ABD'nin yeni yönetiminin daha net bir tutum aldığını söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Işık, diğer taraftan ABD'nin PYD/YPG ile ortak hareket etmesi noktasında özellikle Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetleri ve olmazsa olmazlarını Mattis'e ilettiği bilgisini paylaştı.

Rakka ile ilgili PYD/YPG unsurları yerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ABD'nin eğittiği diğer ılımlı muhalefet unsurlarının kullanılmasının hem bu operasyonun başarısı hem de daha sonra bölgenin istikrarı bakımından son derece önemli olduğunu söylediğine değinen Işık, ABD tarafının da kendi değerlendirmelerini ifade ettiğini, bu konuda çalışmayı sürdürme kararı aldıklarını belirtti.

YORUMLAR 1
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    galip olan allahtır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!