Bakan Çavuşoğlu'ndan IKBY'ye flaş çağrı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY'ye çağrıda bulunarak, "Bu hatadan dönerlerse biz geçmişte olduğu gibi ilişkilerimizi sürdürürüz." dedi.

GİRİŞ 03.10.2017 09:45 GÜNCELLEME 03.10.2017 10:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olarak soruları yanıtlıyor...

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları

"Anayasaya aykırı ve meşruiyeti yok. Henüz iş işten geçmiş değil. Barzani, Bağdat ve bizimle ilişkilerini geliştirebilir. Uçuşları durdurduk, TV kanalları yayından çıkarıldı. Bağdat hükümetinin bizden taleplerine ve atacakları adımlara bağlı. Gerek İran sınırında gerekse bizim sınırımızda yer alan geçiş kapılarının karşı kapılarını IKBY kontrol ediyor. Bu kapılar Bağdat yönetiminde olmalı. Fakat Bağdat yönetimi de kendi iç işleriyle uğraşıyor. Maliki döneminde yaşananlar, DEAŞ'ın ortaya çıkışı gibi. Sınır kapılarını Bağdat'ın almasını destekliyoruz. Çünkü anlaşmalarımız IKBY ile değil, Bağdat yönetimiyle. Mesela Ovacık kapısının açılması mümkün fakat kapının arkasındaki koridorun Bağdat yönetimi tarafından açılması gerekiyor.



BARZANİ BU YANLIŞTAN DÖNMELİ

Esasen şu anda İran ile ne yapabiliriz diye konuşuyoruz. Barzani'nin bu karardan ve yanlıştan dönmesi gerekiyor. Barzani'nin yanındakilerde de bu durumu yanlış bulanlar var. Umarım bu hatadan dönülür. Bizim bu konuda alınan kararlarımız var. Mecliste kabul edilen tezkere ve Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar sonucunda yapacaklarımız var. İran'la da Irak'ta bazı çalışmalar olduğunu görüyoruz.

HATADAN DÖNERLERSE İLİŞKİLERİMİZİ VE İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜRÜZ

Barzani referandumu iptal etseydi, şimdi masada güçlü olurdu. Şimdi güçlü değil. Referandumu yaparsam güçlü olurum sanıyordu. Hiç kimse bu referandumu desteklemiyor. Biz Saddam döneminde de onlara yardımcı olduk, kimyasal silah kullanıldığında da olduk. Biz IKBY'ye zor günlerde destekçi olduk. Oradaki Kürt kardeşlerimiz orada zor durumda yaşamasın istedik. Geçmişte de, bu referandum sürecine girdiklerine de onlara hep net olduk. Karşı olduğumuzu söyledik. Bu hatadan dönerlerse biz geçmişte olduğu gibi ilişkilerimizi sürdürürüz. "

YORUMLAR 6
  • adem 6 yıl önce Şikayet Et
    suriyeyi unutmayın bu kafirler oldu bittiye getirmesinler
    Cevapla
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    bilmeden yorum yapan arkadaşlar biz bunlarla akrabayız mecburuz har zaman ilişki kuracağız birda orda dünyanın en zengin maden petrol doğal gaz alanları var coniyemi bırakalım bir şekilde iliş kurmanın yolu gelişecek bunlar çoğunluk suni ve müslüman bir topluluk başlarındakilere bakmayın onlar gelip geçici türkmen var arap var kürt var türk var bütün müslüman ırkatn var burda neyi kesiyosunuz bilmeden bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlara gelsin
    Cevapla
  • tek gercek allah 6 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi size guveniyoruz dualarimiz sizinle Allah yar ve yardımcınız olsun insallah sayin bakanim
    Cevapla
  • Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    Teröristle konuşulmaz,pazarlık yapılmaz kafasına sıkılır sevaba girersin -Abdullah Çatlı
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    oraya fitne tohumları atıldı bu gün olmassa yarın bu işi yapacaklar.bizim şuanda bataklığı kökünden kurutmamız lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'