Erdoğan ve İbadi'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı İbadi yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

GİRİŞ 25.10.2017 15:17 GÜNCELLEME 25.10.2017 15:41
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabul etti. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan"
Bundan sonra süreçte ne gibi adımlar atabileceğimizi değerlendirdik. Özellikle son dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin almış olduğu gayrımeşru referandum kararına yönelik üzüntümüz ortadaydı ve buna karşı olan tavrımızın değişmediğini tekrar ifade ettik." ifadelerini kullandı.



Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;

IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ

"Başından itibaren biz Irak'ta toprak bütünlüğünden yan olduğumuzu hep ifade ettik, bundan sonra ifade edeceğiz. Bunu kabullenmemiz mümkün değildir. Arada yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca, bazı yaptırım kararlarını almak zorunda kaldık.

NE YAZIK Kİ IRAK BÜYÜK DARBELER YEDİ

Türkiye, İran, Irak olarak yaptığımız görüşmeler ve attığımız adımlarla şu anda olumlu bir noktaya geldiğimize inanıyorum. Irak'la ticaret hacmimiz 9 milyar dolar. Temennimiz bunu çok daha iyi noktalara taşımak. Her yönüyle, komşuluk ve kardeşlik bağlarımız çok çok ileri. Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki Irak çok büyük darbeler yedi. Özellikle, Musul'un geldiği konum ortada. Kerkük öyle, Telafer öyle. Aynı şeyleri Anbar'da da yaşandı. Neredeyse Bağdat'a kadar, DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yıkarak gitti. Tabi merkezi yönetim, attığı kararlı adımlarla neredeyse ülkenin tümünü bundan temizlemiş vaziyette. İnanıyorum ki, kalan kısmı da temizlenecektir.



PKK MESAJI: MÜCADELE SÜRECEK

Ben bu durumu fırsat bilen, PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak'ta yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil'de, Sincar'da bu terör örgütünün bir yapılanması mevcut. Tüm buralarda bizler ortak mücadeleyi sürdürmeye varız. 

ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Temennim odur ki, Irak'ta yıkımların olduğu bölgeler küllerinden ayağa kalksın. Bizler de ellerimizden gelen desteği vereceğiz. Bölgenin barışı ve huzuru için atılması gereken adımları atacağız.Petrol boru hattının çalıştırılması konusunda her türlü desteği vermeye hazırız. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır."

İBADİ: BÜYÜK BİR ZAFER KAZANDIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan sonrası konuşan Irak Başbakanı İbadi ise şunları söyledi;

"Bizler maalesef bu sıkıntıların yaşandığı coğrafyanın bir parçasıyız. Artık bu sıkıntıların aşılmasının zamanı gelmiştir Allah'a şükürler olsun DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık ve Irak'ta ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içinde kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir gruba müsaade edemeyiz. Irak anayasasına göre yasaların dışında silah sahibi olan her gruba karşı mücadele verilir. Gençlerimiz içerisinde anayasal anlamda Haşdi Şabi içerisinde savaşan evlatlarımız oldu. Bizim görevimiz şüphesiz Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamak ve terör örgütleri ile mücadele etmektir.

TOPRAĞIMIZI PARÇALAMAK İSTEDİLER

Malesef Irak toplumunun diğer bileşenlerinin görüşleri alınmaksızın bir referandum girişimi oldu ve buna karşı mücadelemizi yürüttük. Malesef bazıları bu referandumda toprağımızı parçalamak istediler. Allah'a şüküler olsun Irak güvenlik güçleri bütün topraklar üzerinde yasaların teşmil etmesini sağladılar. Önümüzde büyük bir sorumluluk var. Az önce de konuştuğumuz gibi projemiz var. Bu proje bölgede istikrarın sağlanması ve savaşların yerini ekonomik kalkınmanın alması. Tabi ortak çıkarlar bağlamında ikili ilişkilerimizi çok önemsiyoruz."

YORUMLAR 18
  • ayyıldıztim 6 yıl önce Şikayet Et
    zamanında türk askerlerini cekmezse sorumlusu biz olmayız diye tehtid eden ibadi aklın başınamı geldi yaavrum
    Cevapla
  • A.Oktay57 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda yeni uyandı mübarek..
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 6 yıl önce Şikayet Et
    İbadi'nin samimiyetine inanmak istiyorum
    Cevapla
  • cemil 6 yıl önce Şikayet Et
    Ibadi kendisi enperyalist kuklasi isidin deasin kurucusu.
    Cevapla
  • yasin 6 yıl önce Şikayet Et
    Büyük üstad RTE
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bu niyetler eylemler daim olur. Komşularımız ve bölgemiz artık huzur bulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı