İşte Erdoğan'ın Lozan çıkışının ardındaki 4 neden

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Lozan güncellenmeli” açıklamasının ardında dört başlığın bulunduğunu belirtildi.

İşte Erdoğan'ın Lozan çıkışının ardındaki 4 neden
İşte Erdoğan'ın Lozan çıkışının ardındaki 4 neden
GİRİŞ 13.12.2017 06:59 GÜNCELLEME 13.12.2017 10:53
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan seyahatine eşlik eden aynı zamanda da Gümülcine doğumlu olan  Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbetinde Yunanistan temaslarını değerlendirdi. 65 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaretin özellikle Batı Trakya’da büyük bir heyecan yarattığını belirten Çavuşoğlu, Erdoğan’ın “Lozan güncellenmeli” açıklamalarının arka planında dört temel konu olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, “Burada bir açmaz var. Lozan’da bazı hükümler var, şu anda uygulanır değil. O zaman zaten defakto şekilde Lozan’ı değiştirmiş oluyorsunuz. Oradaki azınlık aynı zamanda Yunan vatandaşı. Yunan vatandaşı olduğu için her Yunan vatandaşı gibi eşit vatandaşlık statüsüne sahip olması gerekir. Yunanistan vatandaşlık hakları konusunda bir seviyeye kadar geldi ama azınlık hakları konusunda hiç adım atılmadı hatta geriye gidiş var” dedi.

1- ‘TÜRKÇE EĞİTİM VEREN ANAOKULU AÇILMIYOR’

İlk konunun “eğitim” olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Batı Trakya’da çift dili ilkokullar vardır. Yıllardır Türkiye’den gitmesi gereken kitapların girişinde sorunlar yaşanıyor. Yunanistan’da anaokulu zorunlu hale geldi. Müslüman ve Türk bir ailenin çocuğu çift dilli bir anaokulu kurulmadığı için tamamen Yunan anaokullarına gitmek zorunda bırakılıyor. Bu çok büyük bir haksızlık. 6 yaşındaki bir çocuğu zorunlu olarak anaokuluna gönderme zorunluluğu tutuyorsunuz, ama hakim kültürü müfredatının uygulandığı Hıristiyan ritüellerinin uygulandığı anaokulunda eğitim almak zorunda bırakıyorsunuz. Bırakın Lozan’ı, hiçbir şekilde uluslararası metinlerde karşılığı olan bir şey değil” diye konuştu.

2- ‘AİHM KARARI UYGULANMIYOR’

İkinci konunun, “etnik kimlik” olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “1927’de skeçe’de İskeçe Türk Birliği kurulmuş. Aynı şekilde 1929 tarihli bir kuruluş, Gümülcine Türk Gençler Birliği. 1985’te bir vali kararı ile tabelaları indirmişler. O tarihten itibaren, bir hukuk mücadelesi verdi azınlık. 2008’de AİHM karar verdi, Yunanistan’ı haksız buldu. Bu karar uygulanmıyor. Eylül ayında bir yasa hazırlandı, kıyamet koptu Yunanistan’da. Sonra yasayı geri çektiler” değerlendirmesi yaptı.

3- ‘MÜFTÜ ATANMASI SIKINTI VERİYOR’

Üçüncü konunun da, “dini özgürlükler” olduğunu belirten Çavuşoğlu, “1985’e kadar müftüler, seçimle iş başına gelmiş. Daha sonra seçilmiş değil atanmış. Oradaki müftülük makamı birlik, beraberlik, dinin her şeyin sembolü. 240 imam yasası diye, içerisinde bir tane bile Müslümanın bulunmadığı bir komisyon bizim camilerimize din adamı atıyor. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

4- VAKIFLARLA İLGİLİ SORUNLAR

Dördüncü konunun da vakıflarla ilgili sorunlar olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Müslüman Türk azınlığının Lozan’daki anlaşma gereğince her türlü dini, sosyal, eğitim faaliyetleri vakıflardan elde edilen gelirlerle karşılanır. Vakıf yönetimini de müftüler yapar. Siz öyle bir adamı kendiniz seçip oraya getiriyorsunuz ki azınlığın dini özgürlüğüne zincir vuruyorsunuz. Türkiye’de vakıf malları iade edildi, iade dilemeyenlerin tazminatları ödendi. 2013 yılından bu yana, vakıflarla ilgili seçimler yapılmıyor diye sürekli bize bunu dile getiriyorlar. Tamam, biz bunu yapacağız. Çünkü biz şuna bakıyoruz, buradaki yaşayan gayri Müslim azınlık, Rum azınlık bizim vatandaşımız. Eşit vatandaşımız. Çünkü biz bu konuda yüksünmüyoruz, özgüven noksanlığımız da yok. Azınlık toplumu hangi vakfın kime aldığını nerden ne getirdiğini kime satıldığını, satılıp satılmadığını bilmiyor. Yaşamını idame ettirmek dini, sosyal, eğitim hayatını sürdürmek için gerekli olan vakıf mülkleri ile ilgili olarak azınlık toplum bir şey bilmiyor.”

‘Hep biz adım atarsak olmaz ki’

Asimilasyon politikaları olmasaydı Batı Trakya’da verilere göre 800 bin nüfus olması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “150 bin nüfusumuz var. Yunanistan diyor ki, İstanbul’da 3 bin, 10 bin kişi kaldı. Tamam pek güzel, bundan önce yapılmış hata varsa biz telafi etmeye hazırız. Telafi etmek için de her şeyi yapıyoruz. Vakıflar Kanunu çıkardık. Gökçeada’da 4 kişiye
bir okul açtık. Sonra o ilkokul yetmedi ortaokul ve lise açtı. İnsanların geri gelmesi için onlara imkan sağlandı” dedi.

‘Güzel güzel dinliyorlar’

Cumhurbaşkanı’nın, “Lozan güncellenmesi” ifadelerini tüm bu çerçevede okunması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Çok güzel herkes bir birini dinliyor. Ama adım atmaya geldiğinde yok, olmuyor. Bire bir görüşmelerde bile güzel güzel dinliyorlar. Heybeliada Ruhban Okulu’yla ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, 2012’de tahmin ediyorum ekim ayındaki bir grup toplantısında çıktı, ‘Ruhban okulunun açılabilmesi için biz yaptık, yaptık, yaptık tamam ama artık Ruhban Okulu’nun açılmasını istiyorsanız Atina’da cami meselesi ve müftülükler meselesi’ dedi. Bunu açık açık söyledi. Şimdi siz hiç adım atmayın hep biz yapalım, böyle olmaz ki? Bu doğru değil” diye konuştu.

Milliyet

YORUMLAR 11
  • Alparslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi gercegi itiraf etmek gerekirse günahim kadar sevmedigim bir dünya liderinin önünde saygiyla egiliyor,kendisini ayakta alkisliyorum...Iyiki var.
    Cevapla
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis in dediği çok açık Lozan ile Batı Trakya Türklerine verilen haklar yerine getirilsin bu kadar açık. Bunu Yunanlılar da çok iyi biliyor fakat işlerine gelmiyor, bize gelince yok Heybeliada Ruhban okulu açılsın yok şu Kilise açılsın diye iki de bir başımıza dururlar. daha bu ülkede emir verilecek kişi kalmadı. o günler geçti gitti. şimdi onlarda sıra soydaşlarımızın hakları bir an önce verilmeli.
    Cevapla
  • Türk Askeri 6 yıl önce Şikayet Et
    ayrıca ege denizinde bulunan adalarda nüfus artmış deniz taşımacılığı gemi sayısı artmış adalara asker çıkarılmış bir anda Türk karasularında iken bir anda yunan karasularında olunuyor bu iki tarafın denizcileri için sıkıntı oluyor kanal İstanbul boğazda aynı sorunlar oluştuğu için yapılıyor ege bir sıkıntı kaynağı bu lozan çerçevesinde mi çözülür bilemem ama çözülmeli sanırım Yunanistan çözümden yana değil Avrupaya Türklere karşı ileri karakol rolü oynayıp bundan faydalanıp gündemde kalıyor
    Cevapla
  • BASKANAMESAJ 6 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan Lozan'a uymuyorsa biz neden uyalım? "Yunanistan Lozan kararlarına uymadığı için Yunanistan ile aramızda Lozanda belirlenen sınırları artık biz de tanımıyoruz." deyin ondan sonra Yunan düşünsün.
    Cevapla
  • Serdengeçti 6 yıl önce Şikayet Et
    Hay aklına sağlık. Süper yorum, NOKTA.
    Cevapla
  • MİSAFİR 6 yıl önce Şikayet Et
    Her zamanki gibi haklıyız ama tarzımız yanlış, derdimizi anlatmayı bilmiyoruz. Buradan bakınca, Lozan'ı kendi çıkarlarımıza göre güncellemek istediğimiz algısını oluşturuyoruz. Yunanistan eğer Lozan anlaşması gereği uyması gereken bu dört maddeye uymayacaksa ve bu maddelerin gereğini yerine getirmeyecekse tek taraflı olarak bizim de Lozan'a uymamıza gerek yok. Yunanistan şu tarihe kadar Lozan'ın gereğini yerine getirmezse o tarihten itibaren Yunanistan'ın tanımadığı Lozan'ı biz de tanımayız. Böylece Lozan antlaşması o tarihte iki taraflı olarak feshedilmiş olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin