Türkiye'ye akılalmaz teklif! Derhal son verin

Avrupa Komisyonu’ndan sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) de Ankara’ya “OHAL uygulamasına son verme” çağrısında bulundu.

GİRİŞ 25.04.2018 17:48 GÜNCELLEME 25.04.2018 17:48
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış

Son yıllarda olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına başvuran ve bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşı yükümlülüklerine kısıtlama getiren (derogasyon) Avrupa Konseyi üyesi ülkeler Ukrayna, Fransa ve Türkiye hakkında hazırlanan bir rapor ve karar tasarısı Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Alman haber ajansı Deutsche Welle'nın aktardığına göre, AKPM tarafından Strasbourg’da kabul edilen skandal kararda, Türkiye’deki darbe girişimi sert şekilde kınanmakla birlikte, bu girişim sonrası yürürlüğe koyulan OHAL uygulamasına “orantısız” olduğu gerekçesiyle son verilmesi istendi. Bu konuda Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ve Venedik Komisyonu tarafından OHAL uygulamasının orantısızlığı konusunda alınan kararlar ve hazırlanan görüş raporları hatırlatıldı.

 

AKPM'DEN SKANDAL GEREKÇELER

Kararın Türkiye bölümünde, OHAL uygulamasının “orantısızlığına” gerekçe olarak, hükümete verilen “geniş yetkiler”, bu yetkilerin yasama ve yargı organlarının denetimine açık olmaması, OHAL süresinin “durumun gerektirdiğinin ötesine geçmesi”, OHAL kapsamında alınan önlemlerin gerçek ve tüzel kişiler üzerindeki "aşırı ve daimi etkisi” ve önlemlerden haksız yere zarar görenlerin başvurabileceği bir şikayet mekanizması yaratılmasındaki gecikme gösteriliyor.

"BİZİ BİLGİLENDİRİN"

Kararda Türk hükümetinden, OHAL çerçevesinde çıkarılan tüm kanun hükmünde kararnameler (KHK) konusunda Avrupa Konseyi genel sekreterini bilgilendirmesi, KHK ile işlerine son verilen kamu çalışanlarının durumunu ivedilikle gözden geçirmesi, gerekmedikçe yeni KHK çıkarmaması, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun bağımsız, tarafsız ve saydam biçimde çalışmasını sağlaması isteniyor.

OHAL kapsamında alınan önlemler hakkında, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu gibi somut sonuçlar elde edilebilmesi için Avrupa Konseyi ile diyaloğa devam edilmesi de talep ediliyor. OHAL Komisyonu Avrupa Konseyi ve AİHM’nin tavsiyesi üzerine kurulmuştu.

"OHAL UYGULAMASINA SON VERİN"

AKPM sonuç olarak, Ankara’ya OHAL uygulamasına son verip, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yükümlülüklerine getirdiği derogasyonu geri çekmesi çağrısında bulunuyor.

KAYNAK: DW
YORUMLAR 141
  • geçicioğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa dediğin çakallar sürüsü değilmi şimdiye kadar gözümüzde büyütmüşler sürekli sinemalarda yabancı filmlerde reklamını yapmışlar.Şimdi gördülerki yavru aslan büyüdü artık sözlerini ve yersiz emirlerini dinlemez oldu artık devir eski devir değil ya çakallar sürüsü
    Cevapla
  • nahide yaşar 5 yıl önce Şikayet Et
    güzel türkiyem! güzel vatanım benim ! çok kıskanılıyorsun çoook......
    Cevapla
  • sussam olmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Ohal size niye batıyor ki?..
    Cevapla
  • bülent 5 yıl önce Şikayet Et
    bunları muhatap alıp cevap verdiğine değmez, önce insanlığı öğrenecekler
    Cevapla
  • kahtalıismail 5 yıl önce Şikayet Et
    sana ne sana ne
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
CHP provokatöre para yağdırmış: Sadece reklam için 10 milyon lira