Kulislerden sızdı! Türkiye, ABD'ye garanti verdi

F-35'in Türkiye’ye teslim töreninde ABD ile yaşanan gerilimin Türk ve ABD’li yetkililer arasında konuşulduğu iddia edildi. Türk tarafının, bazı ABD’li yetkililer tarafından dile getirilen "Radar sistemi açık olduğunda S-400’ler, F-35’lerin gizli kodlarını kopyalayabilir" endişesini giderdiği belirtildi.

Kulislerden sızdı! Türkiye, ABD'ye garanti verdi
Kulislerden sızdı! Türkiye, ABD'ye garanti verdi
GİRİŞ 23.06.2018 10:49 GÜNCELLEME 23.06.2018 10:49
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Amerikan Lockheed Martin’in Fort Worth tesislerinde Türkiye’ye teslim edilen ilk F-35 için düzenlenen törenin kapalı kapıları ardında, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle Ankara ile Washington arasında yaşanan gerilimin Türk ve ABD’li yetkililer arasında sohbet konusu olduğu iddia ediliyor. Gerçi hem Amerikalı hem de Türk yetkililer, törene Lockheed Martin tarafından davet edilmiş Türk gazetecilere bu konuda herhangi bir şey söylemedi. Hatta Lockheed Martin yetkilileri, tören ve F-35’ler hakkında bilgi verirken bu konunun sorulmamasını açık bir şekilde vurgulayarak, siyasi konulara girilmeyeceğini belirtti.

HAVA SAVUNMASI

 

 

Ancak tören kulisinden sızan iddialara göre, Türk tarafı, bazı ABD’li yetkililer tarafından dile getirilen “Radar sistemi açık olduğunda S-400’ler, F-35’lerin gizli kodlarını kopyalayabilir” endişesini giderici izahatlarda bulunmuş. Bu kapsamda, gerekirse S-400’lerle F-35’lerin konuşlanmalarının farklı şekilde planlanabileceği, S-400’lerin F-35’ler için tehdit olmayacağının söylendiği öne sürülüyor. “Türkiye’nin, Patriot yerine neden S-400’ü tercih ettiği” sorusuna verilen yanıtın da “ABD, Patriot vermek için hiç de gönüllü davranmadı. Ayrıca hava savunma sisteminde S-400’lerle Rusya, Patriotlar’dan bir adım önde. Hatta S-500’lerle aradaki fark daha da açılacak. Ancak savaş uçağında da ABD ciddi boyutta fark atıyor. Türkiye, en iyileri seçti. Bu müttefiklerin güvenliği için de iyi bir şey” şeklinde olduğu belirtiliyor.

TESLİM TÖRENİ

F-35 teslim töreninin tam anlamıyla bir görsel şov olduğunu söylemek mümkün. Lockheed Martin tesislerinde dev bir hangar tören için özel olarak hazırlanmıştı. Üst düzey konuklar tören salonuna Türk bayraklarıyla donatılmış kırmızı halı serili bir güzergâhtan geçerek giriş yaptı. Arkasında Türkiye’ye teslim edilecek F-35A’nın bulunduğu dev perdeye, törenin anonsu ile birlikte Ayasofya ve Anıtkabir’in fotoğrafları yansıtılmıştı. Tören iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Ardından müzisyen Can Atilla’nın müziği eşliğinde Arter Grubu’nun Galata Kulesi’nden İstanbul Boğazı’nı uçarak Hezarfen Ahmed Çelebi’yi temsilen sunduğu gösteri, aslında Türklerin geçmişten bu yana havacılığa verdiği önemi anlatıyordu. Türkiye’nin değişik bölgelerinden tarihi ve turistik bölgelerinin yanı sıra Türk Hava Kuvvetleri tarihi ve bu kuvvetin geçmişten günümüze envanterine girmiş uçaklar tören sırasında dev perdeye yansıdı.

ATATÜRK’E ALKIŞ

Tanıtım filminin sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı, İngilizce olarak “İstikbal göklerdedir” sözü ile birlikte sahneye yansıyınca Türk, ABD ve diğer ülkelerden yöneticilerin ayağa kalkıp dakikalarca alkış tutması, törenin en duygu yüklü anlarından biriydi. Dev perdenin açılmasıyla birlikte lazer ışık gösterisi eşliğinde Türkiye’nin ilk F-35A uçağı görününce dev hangardan yükselen alkış sesleri, Lockheed Martin tesislerinin diğer bölümlerinde de yankılanıyordu. Tören sonunda hemen herkes Türkiye’nin ilk F-35’i ile anı fotoğrafı çektirdi. Uçak daha sonra Türk pilotlarının eğitimi için Fort Worth’tan Arizona’ya doğru hareket etti.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 22
  • Aykut 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerli uçak isteriiiiiz
    Cevapla
  • Memo 5 yıl önce Şikayet Et
    F35 bahane, adamlar bize s400 aldırmayıp ülkemizin güçlü Olmasını engellemek istiyor. Keske f35 vermeseler, çünkü bu uçağı aldığınızda, yerli savaş uçağı yapmak çok zorlaşacak!!!
    Cevapla
  • ünal 5 yıl önce Şikayet Et
    paramızla binbir naz eda ile uçak alınmaz. . ver rusyaya uçak siparişi bak ne oluyor. abd nin pahalı o uçakları.. es 400 den de öcü gibi korkan abd.
    Cevapla
  • zeki Alperen 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bir savaşta bir teyakkuzda veya bir tatbikatta s400 füzeleri ile beraber aynı anda kullanıldığını düşünün. O zaman ne olacak. İleri sürdükleri şey aslında tersi olmaz mı? Yani f35 ler s400 leri çözmezmi?çözmesi yani iki silahta birbirlerine tanıtılması gerekirdi bu saydığımız yerlere birbirlerini bombalamasınlar. Değilmi?
    Cevapla
  • selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka arkadaş siz suriyed f22 raptorları kullandınız s300 ler kodları kopyaladı mı hemen hemen aynı radar sistemi mevcut.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'