Yazıcı: Fransa Türkiye'yi kıskanmıştır.

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Fransa'nın aldığı son kararla ilgili, ''Türkiye'nin büyümesini kıskanmıştır ve akıl mantık dışı bu saçma sapan düzenlemeyi getirmiştir'' dedi.

Yazıcı: Fransa Türkiye'yi kıskanmıştır.
Yazıcı: Fransa Türkiye'yi kıskanmıştır.
GİRİŞ 23.12.2011 15:00 GÜNCELLEME 23.12.2011 15:00

Bakan Yazıcı, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabulde, dün Fransa Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklife değinen Yazıcı, Fransa'nın Türkiye'deki gelişmeleri, büyümeyi gördüğünü ve Türkiye'yi kıskandığını kaydetti.

Yazıcı, ''Fransa Türkiye'yi kıskanmıştır. Türkiye'nin büyümesini kıskanmıştır ve akıl mantık dışı bu saçma sapan düzenlemeyi getirmiştir. 50 kişiyle yasa çıksa, bizde kıyamet kopardı. Voltaire’i, Montesquieu'yu yetiştiren Fransa artık ifade özgürlüğünden, demokrasiden bahsetmesin'' diye konuştu.

-Hal Yasası kesinlikle 1 Ocak 2012'de kesinlikle yürürlüğe girecek''-

Kamuoyunda Hal Yasası olarak bilinen Kanunun 1 Ocak 2012 kesinlikle yürürlüğe gireceğini vurgulayan Yazıcı, kanunun yürürlük tarihinin erteleneceği yönündeki tartışmalara da son noktayı koydu. Yazıcı, ''Kanun 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girecek. Bu kesin'' dedi.

Söz konusu Kanunu tüm üreticilerle birlikte uygulayacaklarına dikkati çeken Yazıcı, ''En büyük paydaşımız sizsiniz. Aksaklıklar bizi korkutmasın. Bir yerden başlayacağız. Başlamak işin yarısıdır. Şimdi Türkiye 9 yılda 15 bin kilometre duble yolu nasıl yaptı? Bu çalışmalara başlanmasıydı, 15 binin kilometrenin üzerinde duble yol yapılmazdı'' şeklinde konuştu.

Hal Kayıt Sistemi ile ilgili ortaya çıkabilecek aksaklıkların giderilmesi için 6 aylık bir geçiş süresi belirlediklerini söyleyen Yazıcı, ''Kimse endişelenmesin. Teknik anlamda da ilgili tüm birimler hazır hale gelecek. Biz bakanlık olarak çalışmalarımızı tamamladık. Pek tabi, yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bununla alakalı yönetmelik çıkarmak gerekirse bunu da yaparız. Sorunları derhal çözecek adımlar atarız. Bundan kimse endişelenmesin. Bu yasaya ilişkin süreci sizlerle, tüketicilerimizle hep birlikte tamamlayacağız'' yorumunu yaptı.

-''Meyve-sebzede kayıt dışı 23 milyar lira civarında''-

2010 yılında Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin toplam işlem değerinin yaklaşık 59 milyar lira olduğunu vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

''Hal kayıt sistemi, tüketiciyi koruyan insan odaklı bakış açımızla, kayıtdışılığı önleme hedefimizi birleştiren bir uygulamadır. Kanun ile sebze ve meyve ticaretinde tespit ettiğimiz israf ve kayıt dışılığa çare olacak düzenlemeler getiriyoruz. Ülkemizde üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 5'i ihraç ediliyor. Kalan yüzde 95'lik kısmı ise ülke içinde tüketiliyor. Bunun da yüzde 25 gibi önemli bir bölümü tüketim merkezlerine ulaşmadan zayi oluyor, çöpe gidiyor. İç pazara sürülen sebze ve meyvenin yüzde 30'u hallerde işlem görüyor. Kalan yüzde 70'lik kısmı ise hiçbir kayda girmeksizin pazarlanıyor. Kayıt dışında ortaya çıkan rakam 23 milyar lira civarında.''

TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan ise, federasyon olarak Hal Kanunuyla ilgili endişelerinin bulunduğunu belirterek, ''En büyük problemimiz ürün künyesinin nasıl uygulanacağıdır. Bununla ilgili gerekli teknik alt yapı, bilgisayarlar, barkodlama cihazı, özel etiketler henüz birçok halde bulunmamaktadır'' dedi.

Kanunun en az 6 ay sonra yürürlüğe girmesinin faydalı olacağını söyleyen Tavşan, bu sürede sektörün yaşanabilecek olumsuzluklara karşın tedbirlerini alacağını alt yapı eksikliğini tamamlayacağını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye